avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA transport international de persoane
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

transport international de persoane

scuze, dar revin cu o intrebare, deci, o soc. com din romania platitoare de tva fact unei alte soc. din romania platitoare de tva o factura CU sau FARA TVA ?
Ex. transport international de persoane Romania-Italia (in rubrica de tva s-a trecut scutit cu dret de deducere)
se face decl.390?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:26, 27 Februarie 2010
Scutirea s-a aplicat conform prevederilor art. 143 din Codul fiscal; nu se depune decl 390 pentru aceste servicii.
ART. 143
Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar
(1) Sunt scutite de taxă:
g) transportul internaţional de persoane.

norme metodologice, pct 14^1
(3) Transporturile internaţionale de călători sunt transporturile care au fie punctul de plecare, fie punctul de sosire în afara ţării, fie ambele puncte sunt situate în afara ţării. Locul prestării serviciilor de transport internaţional de călători este considerat a fi în România pentru partea din parcursul efectuat în interiorul ţării, denumită traseu naţional.

aceasta prevedere a fost scoasa, incepand cu 1 ianuarie 2010:
5) Facturile sau alte documente specifice pentru transportul internaţional se emit pentru parcursul integral, fără a fi necesară separarea contravalorii traseului naţional şi a celui internaţional. Orice scutire de taxă pentru servicii de transport, prevăzută de art. 143 sau 144 din Codul fiscal, se acordă pentru parcursul efectuat în interiorul ţării, în timp ce distanţa parcursă în afara ţării se consideră că nu are locul prestării în România şi nu se datorează taxa. Persoana care efectuează servicii de transport internaţional beneficiază de dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii şi pentru partea din transport care nu are locul prestării în România, în baza art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
concret, facturez cu tva sau nu?
fara tva, dar trebuie sa justificati scutirea de taxa pentru partea de transport pentru care locul prestarii se considera a fi romania, cu urmatoarele documente:
a) licenţa de transport, după caz;

b) caietul de sarcini al licenţei de traseu, după caz;
c) foaia de parcurs sau alte documente din care să rezulte data de ieşire/intrare din/în ţară, vizate, după caz, de organul vamal. În lipsa vizei organului vamal, pentru transporturile internaţionale din teritorii necomunitare spre România şi din România spre teritorii necomunitare, se va accepta o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al transportatorului sau a casei de expediţie;
d) diagrama biletelor de călătorie sau, după caz, facturile, în cazul curselor ocazionale;
e) factura pentru contravaloarea biletelor vândute, în situaţia în care vânzarea biletelor se face prin intermediari.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport persoane expro expro sunt o soc. care efectueaza transport de persoane ptr. o alta soc. din Romania , dar in afara tarii, cum facturez cu tva sau fara? (vezi toată discuția)
Transport de persoane intracomunitar tinan2009 tinan2009 Pentru o firma care face transport de persoane in comunitate, va emite facturile catre persoane fizice cu tva sau fara? va rog si o referire la Codul Fiscal, ... (vezi toată discuția)
Tva transport international CotrusCiprian CotrusCiprian As dori un mic ajutor: am comandat un transport de calatori in Bosnia pentru o excursie.Traseul trece prin :Romania-Ungaria-Croatia - Bosnia si...retur.Am ... (vezi toată discuția)