avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze aditionale la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze aditionale la contractul de munca

buna ziua, vreau sa va cer si eu sfatul daca se poate. sunt pusa in fata semnarii unui contract aditional la contractul de munca, in care se specifica cateva clauze:
1. timp de 2 ani sa nu plec de la firma. in caz ca plec sa le dau inapoi toate drepturile salariale dobandite in ultimele 3 luni de la data incetarii contractului.
2. daca plec trebuie sa ii instiintez cu 3 luni inainte
3. timp de 2 ani dupa incetarea contractului de munca nu ma pot angaja/colabora sau orice altceva cu o firma concurenta direct sau indirect si nu ma pot angaja la unul din portofoliul lor de clienti.
vreau si eu sa va intreb, sunt legale clauzele? eu stiam ca daca semnez punctul 3, pe per de neconcurenta firma trebuie sa imi dea o indemnizatie lunara.
va rog lamuriti-ma si pe mine.
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 03:51, 18 Ianuarie 2007
Buna ziua. In luna septembrie 2006 am fost trimis la un curs de perfectionare in Italia de 2 zile. Am semnat un act aditional cu firma prin care ma oblig sa platesc toate cheltuielile legate de deplasarea mea in cazul in care plec mai devreme de 08.03.2007. Actele pe care le-am folosit au fost in interes de serviciu si nicaieri nu exista stipulat ca sunt trimis la un curs.Am gasit o oferta de la o alta firma,ceea ce m-a determinat sa-mi bag preaviz. Mi-au spus de la firma actuala ca in cazul in care nu voi plati cel putin jumatate din suma cheltuita cu deplasarea mea in strainatate,nu imi vor desface contractul de munca si ma vor da in judecata pentru recuperarea daunelor. Vreau sa stiu cat de legala este actiunea firmei si care ar fi sansele sa ma dea in judecata si sa castige in cazul unui proces.
Va multumesc anticipat.
In primul rand pot sa va spun ca demisia dvs. nu este morala, avand in vedere ca s-au cheltuit ceva bani cu pregatirea in Italia, si apoi nici nu era pt. mult timp intelegerea.
Legal nu poate sa-ti faca nimic, chiar daca in acte s-ar fi scris ca ai fost la un curs de perfectionare:(
Hm..nu este moral..Moral nu a fost in primul rand din partea firmei deoarece m-a pus sa semnez in ultima zi inainte de plecare,cu 5 minute inainte de a pleca acasa.De asemenea moral era din partea firmei sa-mi prezinte o oferta mai buna decat firma la care doresc sa ma duc,mai ales ca m-au trimis la un curs..Dar ca peste tot in Romania nu se pune din pacate accentul pe oamenii buni..Multumesc frumos pentru raspuns.
P.S. Nu este o firma mica care nu-si poate permite,este o firma de 1000 de angajati...:(
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2006
iulianchiru, utilizator
in cazul acesta culpa le apartine;)

buna ziua, vreau sa va cer si eu sfatul daca se poate. sunt pusa in fata semnarii unui contract aditional la contractul de munca, in care se specifica cateva clauze:
1. timp de 2 ani sa nu plec de la firma. in caz ca plec sa le dau inapoi toate drepturile salariale dobandite in ultimele 3 luni de la data incetarii contractului.
2. daca plec trebuie sa ii instiintez cu 3 luni inainte
3. timp de 2 ani dupa incetarea contractului de munca nu ma pot angaja/colabora sau orice altceva cu o firma concurenta direct sau indirect si nu ma pot angaja la unul din portofoliul lor de clienti.
vreau si eu sa va intreb, sunt legale clauzele? eu stiam ca daca semnez punctul 3, pe per de neconcurenta firma trebuie sa imi dea o indemnizatie lunara.
va rog lamuriti-ma si pe mine.
multumesc frumos

sunt legale si, da, trebuie sa te plateasca in plus pentru neconcurenta. dar aceste clauze exista pe multe contracte insa nu sunt respectate de angajatori. de cele mai multe ori daca este incalcata clauza de confidentialitate esti dat afara cel mult, iar de plecat la clientii lor stiu cazuri si persoanele respective nu au fost ingradite cu nimic. insa contractul de munca pe care-l semnezi poate fi pus in fata ta din moment ce ai acceptat. asadar, singura modificare pe care trebuie sa o faca ei este acordarea acelei sume de bani pentru neconcurenta si in rest e ok. acum ramane sa vezi daca vrei sa accepti conditiile

Alte discuții în legătură

Anexa nr. 2 la contractul individual de munca -clauza de neconcurenta Miha73 Miha73 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la clauza de neconcurenta. Dupa patru ani sunt obligat sa semnez aceasta anexa la ctr. indv. de munca. In cazul ... (vezi toată discuția)
Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Exista cumva o modalitate legala? alexxadavyd alexxadavyd cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta? poti introduce asa ceva intr-o clauza ... (vezi toată discuția)