avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze aditionale la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze aditionale la contractul de munca

buna ziua, vreau sa va cer si eu sfatul daca se poate. sunt pusa in fata semnarii unui contract aditional la contractul de munca, in care se specifica cateva clauze:
1. timp de 2 ani sa nu plec de la firma. in caz ca plec sa le dau inapoi toate drepturile salariale dobandite in ultimele 3 luni de la data incetarii contractului.
2. daca plec trebuie sa ii instiintez cu 3 luni inainte
3. timp de 2 ani dupa incetarea contractului de munca nu ma pot angaja/colabora sau orice altceva cu o firma concurenta direct sau indirect si nu ma pot angaja la unul din portofoliul lor de clienti.
vreau si eu sa va intreb, sunt legale clauzele? eu stiam ca daca semnez punctul 3, pe per de neconcurenta firma trebuie sa imi dea o indemnizatie lunara.
va rog lamuriti-ma si pe mine.
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 03:51, 18 Ianuarie 2007
Noul Contract Colectiv de Munca la nivel national 2007-2010 pe www Codul Muncii ro
este legal ca printr-o clauza de neconcurenta unui salariat sa ii se interzica dupa incetarea unui contract de munca sa se angajeze la firme colaboratoare( deci nu neaparat concurente) tot in functia care a avut-o la firma de la care a demisionat?
chiar si daca salariatul era un simplu instalator?
este normal de exemplu sa cuprinda clauza prevederi de genul
"dl popescu se angajeaza ca dupa incetarea contractului de munca cu societatea noastra sa nu desfasoare activitati concurentiale societati comerciale X
. in sensul de activitati concurentiale se intelege : exercitarea activitatii de instalator pentru societatile colaboratoare ale societatii X"
este valabil acest posibil continut al clauzei de neconcurenta? normal cu indemnizatia corespunzatoare( pe mine ma interesa doar daca un astfel de continut e legal?
LEGE nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
"ART. 21
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de munca sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenta lunară datorată salariatului nu este de natura salariala, se negociaza şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de munca sau, în cazul în care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
ART. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta."

Daca se incadreaza la ceea ce am scris mai sus si salariatul a semnat, atunci ..... cam asa este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa nr. 2 la contractul individual de munca -clauza de neconcurenta Miha73 Miha73 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la clauza de neconcurenta. Dupa patru ani sunt obligat sa semnez aceasta anexa la ctr. indv. de munca. In cazul ... (vezi toată discuția)
Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Exista cumva o modalitate legala? alexxadavyd alexxadavyd cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta? poti introduce asa ceva intr-o clauza ... (vezi toată discuția)