Suma mica care o dati la incheierea antecontractului(poate fi cu legalizare de semnatura, nu doar autentic, dar cu clauza de notare in cartea funciara) , sa fie inscrisa ca avans, nu ca arvuna.
Asta permite, in cazul antecontractului incheiat sub conditie(obtinerea creditului), ca, in cazul neindeplinirii conditiei, din motive neimputabile, sa va primiti avansul inapoi.
Succes. av.matei alin
Buna ziua !
Daca promitentul-vanzator este de acord, puteti insera in antecontract urmatorul text:
“Noi, promitenţii-vânzători, ne obligăm ca până la data de 00.00.0000 inclusiv să încheiem contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică cu numitul XXXXXXXXXXX, urmând ca la data semnării contractului de vânzare-cumpărare să primim de la acesta diferenţa din preţul stabilit de noi, părţile contractante, constând în suma de 00.000 (xxxxxxxx) lei.----------------------------------------------------------------------------------------
În cazul în care, din motive neimputabile nouă, părţilor, nu se vor mai perfecta actele de vânzare-cumpărare către promitentul-cumpărător, noi, promitenţii-vânzători, ne obligăm să restituim integral avansul primit astăzi, data autentificării prezentului act.----
Eu, promitentul-cumpărător, mă oblig ca la data perfectării contractului de vânzare-cumpărare mai sus menţionat, să achit vânzătorilor mei diferenţa din preţul stabilit al vânzării, constând în suma de 00.000 (xxxxxxx) lei.--------------------------------------
Totodată, declar că sunt de acord şi accept ca, în cazul în care nu se vor mai perfecta actele de vânzare-cumpărare, să primesc de la vânzători avansul achitat astăzi, data autentificării prezentului act, aceştia având dreptul, ulterior datei de 00.00.0000, să înstrăineze către oricine vor crede de cuviinţă apartamentul anterior descris.-----------------“
Ideea este ca, in principiu, in limita prevederilor legale, aveti dreptul sa stabiliti, de comun acord, orice clauze de ne/restituire a avansului si/sau despagubiri.
eu, personal cand am cumparat ap. in care stau am stabilit prin antecontractul autentic ca eu ca si promitent cumparator daca ma razgandesc primesc avansul inapoi, iar promitentul-vanzator nu suporta dublul sau vreo clauza penala..
la acea vreme eu nu riscam mai nimic ( tot un avans foarte mic) el, vanzatorul, se incurca in acte...
eu nu am notat antecontractul insa o puteti face
Poate ca nu ar fi bine sa faceti un antecontract de vanzare cumparare, dar ar trebui sa aveti un avocat care sa vorbeasca si cu cei de la banca.
Poate ca s-ar gasi o solutie mai buna.Depinde de cei de la banca.Ar trebui stiute precis anumite lucruri si sa raspunda si banca daca s-ar putea.
Altfel, daca va incurca banca, dvs. sunteti cel bun de plata.
avocat Claudiu Lascoschi
Chestia cu avocatii, in orice problema juridica, intra in zona ignorantei! Este punctul meu de vedere... Altfel, este o inflatie de avocati care, in cea mare parte, nu-si respecta meseria pentru care s-au straduit sa invete!