avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... calcul dauna totala conform facturii in lei sau a ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

calcul dauna totala conform facturii in lei sau a contractului in euro?

cum se interpreteaza articolul 53 din normele CSA

Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege:
b) pentru vehiculele de productie straina, pretul de comercializare de nou, conform:
- facturilor de achizitie sau facturilor pro forma de leasing, in cazul vehiculelor achizitionate de nou de catre proprietar de la unitati de specialitate din Romania;
- listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania, valabile la data producerii accidentului,
sau, in lipsa acestora,
- pe baza cataloagelor de specialitate, echivalat in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului;

Intrebarea e urmatoarea aliniatele 1 si 2 trebuiesc luate impreuna sau doar una din ele?
Conform primului aliniat valoarea este in lei conform facturii de la data achizitiei autoturismului, respectiv 64000lei pentru 18142€ iar conform aliniatului 2 valoarea este data in euro care transformati in lei da o valoare mult mai mare adica 72319 respectiv 17600€ (valoarea cu care se vinde o masina noua similara cu a mea azi).
Pentru o despagubire dauna totala aceste diferente inseamna mult.
datele ar fi urmatoarele
-achizitie masina 18142€
-vechime 2 ani si 7 zile la data producerii accidentului
-valoare deviz 43600 lei
-valoarea propusa de asigurator 28600lei
-incadrare uzura de asigurator 40%????????
daca a mai intalnit cineva ceasta problema il rog frumos sa posteze un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Sebany , utilizator 10:39, 31 Mai 2011
Multumesc pentru raspunsuri

Intradevar sa aplicat norma csa din 21/2009 in care nu mai aste stipulat nimic de factura si se ia in considerare lista de preturi de la dilerul respectiv.
Am alta problema cu asiguratorul, imi incadreaza masina la nivel de echipare minim (clasic) la care mia adaugat optiunile solicitate la achizitia masinii de catre mine.
Masina mea are un nivel de echipare mediu (ambiente) cu optiunile solicitate. diferenta dintre cele doua echipari este de 2000 euro plus 1500 optiunile.
Va trebui sa fac o intampinare in care sa mentionez acest lucru. Eu am gasit ca si documente justificative codurile sub care se comercializeaza acest tip de masina si intradevar amasina are o echipare medie, aceste coduri se gasesc pe eticheta de identificare din porbagaj, in nota de identificare a autovehicolului solicitata de mine de la diler, in devizul estimativ prelucrat in sistemul audatex conform seriei de sasiu.
ce alte documente as mai putea trimite?
si cum sa formulez cererea
Multumesc
As avea si eu o intrebare daca se poate, tocmai am avut un eveniment si masina mi-a fost destul de avariata, este un Opel astra combi din 2001, motor 1,7 si are 210000 km, si am inteles ca reparati le ridica undeva la 3500 euro la el, asigurarea respectivului este la BCR , daca mi-ar da dauna totoala ca reparati costa prea mult, cam cat as primi pe ea? Si cum se procedeaza in acest caz?
Daca sti cumva va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suma care trebuie sa o primesti la dauna totala? ContSters161836 ContSters161836 Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa calculez suma pe care trebuie sa o primesc cu polita rca pentru dauna totala. Masina este un volkswagen polo din 2001 (an ... (vezi toată discuția)
Proleme daune asigurare rca nebundlegat nebundlegat Buna ziua. Ma adresez dvs pt ca am o mare problema. In data de 18.03.2009 circuland regulamentar am fost izbit frontal de o dacie 1310 din 90`, in urma ... (vezi toată discuția)