avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Administratie publica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Administratie publica

Am absolvit facultatea de administratie publica in vara anului 2008, iar in primavara lui 2009 am obtinut prin concurs un post de functionar public intr-o institutie publica.Postul nu necesita studii superioare, asa ca am fost incadrata cu studii medii.Ce demersuri ar trebui urmate ca acest post sa se transforme in post cu studii superioare?Curios este faptul ca majoritatea angajatilor au fost practic obligati sa urmeze cursurile unei facultati in domeniu, si li s-a transformat postul fara prea multa tevatura, iar eu care le aveam deja, nu-mi sunt luate in considerare.
Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de transformare, pasii de urmat si cui sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: c , utilizator 18:12, 6 Martie 2010
Pentru ca au nevoie si de asemenea persoane, de aceea se scot la concurs si posturi prevazute cu studii medii ....

Transformare se putea face si ulterior consursului, insa este posibil ca acel post sa fie prevazut numai pentru studii medii.
"Greseala" dvs a fost ca ati acceptat primul post care v-a cazut sub mana, daca e sa zic asa. Multa lume nu intelege ca in sistemul nostru public, nu postul se face pentru om ci omul vine pe un post, pe care il accepta asa cum este. Nimeni nu v-a obligat sa dati concurs si sa semnati fisa postului.

Iarasi, in sistemul functiilor publice, acestea nu se transforma ca la tabla inmultirii... Exista o procedura care trebuie urmata, nu ne bazam pe declaratii populiste gen "e nevoie si de oameni cu studii superioare" (pentru o fp de casier, de ex, ocupantul termina facultatea de istorie. Ce facem? Istoria rolurilor fiscale??:D)
Atunci cand s-a scos postul respectiv la concurs a fost prevazut cu studii medii si cu asta basta!

Procedura de transformare a unei functii publice ca urmare a absolvirii unor studii de nivel superior este prevazuta de ordinul ANFP 1932/2009, care spune ca:
"Art. 1. — (1) In cazul absolvirii unei forme de invatamant superior in specialitatea in care isi desfasoara activitatea sau considerata de autoritatea ori institutia publica ca fiind utila pentru desfasurarea activitatii, functionarii publici incadrati in functii publice cu nivel de studii inferior care doresc sa promoveze in clasa prezinta compartimentelor de resurse umane, in vederea aprobarii de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, o cerere de inscriere la examenul de promovare in clasa, insotita de diploma de licenta, respectiv diploma de absolvire sau, dupa caz, adeverinta care sa ateste absolvirea studiilor."
Ideea este ca omul trebuie sa fi fost incadrat pe o fp de nivel inferior, sa-si fi desfasurat activitatea acolo si, in cazul absolvirii unei forme superioare de invatamant, sa aiba dreptul la promovarea in clasa.

Acum, lasand teoria la o parte, haideti sa privim putin partea practica:
sunt 2 variante:
- fie convingeti institutia sa va prganizeze acel examen de promovare in clasa si sperati sa prindeti ANFP-ul intr-o zi buna, ca sa va dea avizul final de transformare (orice este posibil);
- fie institutia scoate la concurs o FP clasa I si urmati procedura standard de recrutare (participati la concurs);

O ultima parere: daca urmati varianta 1 si ANFP-ul va refuza, in scris, avizul, formulati impotriva lor o actiune in contencios administrativ, pentru ca va impiedica dreptul la promovare si ca in nici unul din actele normative in vigoare nu scrie expres ca studiile superioare sa fie absolvite dupa angajare (asta este interpretarea pe care o da ANFP-ul). Cine stie, poate aveti succes.

De acord cu colega, nimeni nu-i poate obliga sa va promoveze pe studii superioare...e treaba unui profesor univ. de accepta post de secretara, va fi salariat ca atare....
Nu e vorba de salariu aici, pentru ca prea mare diferenta nu e, eu am intrebat doar ce demersuri se fac pentru a se transforma un post.Ei scot la concurs posturi cu studii medii, angajeaza oameni cu studii medii pe care mai tarziu ii obliga sa urmeze o facultate. Cei care au terminat o facultate, nu pot fi incadrati corespunzator deoarece nu necesita postul .Vi se pare normal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovarea in clasa a functionarilor publici ellena ellena am doua situatii legate de acest subiect: cazul 1. functionar public cu studii superioare de scurta durata, (subinginer) - inginer colegiu, angajat pe un post ... (vezi toată discuția)
Transformarea postului adyshor adyshor cf ordinului prezidential 1932 din 18.12.2009, eu fiind functionar public incadrat pe o functie cu studii medii, beneficiez de promovare. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Promovare conform sudiilor pt. func. publici magda2007 magda2007 As vrea sa stiu cum pot aduce dovezi in privind valabilitatea examenului de licenta sustinut in vara 2009 la Univ. Spiru Haret Buc. , in momentul de fata avand ... (vezi toată discuția)