avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti

Salutari la toata lumea.
Am si eu un vecin ce ma cheama in judecata pe mine si pe sotia pt "granituire" facand o plangere unde spune tot felul de minunatii.
Singurul act pe care l-a depus pana acum la dosar este un extras CF care nu probeaza in nici un fel ceea ce afirma in plangere. Am avut prima infatisare unde am cerut amanarea procesului ca sa-mi caut un avocat.
Eu am toate actele posibile care dovedesc unde este limita dintre proprietatile noastre, acte pe care din dorinta de al face sa renunte la proces i le-am aratat si dumnealui.
El doreste sa continue cu procesul iar asta presupune din partea mea o gramada de neplaceri:
bani cheltuiti cu avocatul, cu drumurile prin oras, probleme cu copii (cu cine las copilul de 4 luni si cine duce si aduce de la gradinita copilul de 5 ani), lipsa de la lucru care inseamna mai putini bani la salar + posibilitatea de a-mi pierde serviciul etc.
Poate sa-mi spuna cineva care este calea cea mai buna de urmat pt a-mi putea recupera cat mai multi din banii cheltuiti aiurea ?
Si care este mai exact procedura de recuperare a acestor bani ? Daca el spune la sfarsit ca nu are bani, cum mai pot sa-mi recuperez ceva de la el ?
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 14:59, 31 Decembrie 2006

se vede ca nu prea le-ai avut cu economia in liceu.

Situatia descrisa de tine merge numai pt. varinta neplatii la timp a cheltuielilor.
Chiar daca nu s-ar plati la timp .. atunci prin faptul ca debitorul nu a platit acea suma imediat ... atunci se prezuma ca el a folosit-o in alt scop .. si deci inseamna ca el a avut un castig.
Creditorul nu a putut sa foloseasca in tot acest rastimp sumele inaintate .. si prin urmare a avut o pierdere. Pierderea lui se imparte in 2 perioade de timp. Perioada procesului + perioada de la data cand hotararea a devenit definitiva si pana cand el isi execuata in fapt obligatia.
Acum .. deci .. debitorul va plati suma actualizata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data executarii efective silite ... si deci va plati din castigul pe care l-a avut in tot acest timp .. cat nu a respectat hotararea judecatoreasca.
Deci se anuleaza castigul creditorului cu actualizarea sumei de plata.

Dar creditorul nu s-a folosit pe tot timpul procesului de sumele date avocatilor .. sa zicem. Prin urmare el tot iese in pierdere. Ba mai mult .. in cazul nostru a platit si dobanda la banca pe care cu siguranta nu o mai vede de la nimeni.

se vede ca nu prea le-ai avut cu economia in liceu.

Situatia descrisa de tine merge numai pt. varinta neplatii la timp a cheltuielilor.
Chiar daca nu s-ar plati la timp .. atunci prin faptul ca debitorul nu a platit acea suma imediat ... atunci se prezuma ca el a folosit-o in alt scop .. si deci inseamna ca el a avut un castig.
Creditorul nu a putut sa foloseasca in tot acest rastimp sumele inaintate .. si prin urmare a avut o pierdere. Pierderea lui se imparte in 2 perioade de timp. Perioada procesului + perioada de la data cand hotararea a devenit definitiva si pana cand el isi execuata in fapt obligatia.
Acum .. deci .. debitorul va plati suma actualizata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data executarii efective silite ... si deci va plati din castigul pe care l-a avut in tot acest timp .. cat nu a respectat hotararea judecatoreasca.
Deci se anuleaza castigul creditorului cu actualizarea sumei de plata.

Dar creditorul nu s-a folosit pe tot timpul procesului de sumele date avocatilor .. sa zicem. Prin urmare el tot iese in pierdere. Ba mai mult .. in cazul nostru a platit si dobanda la banca pe care cu siguranta nu o mai vede de la nimeni.

Cum se anuleaza castigul creditorului cu actualizarea sumei de plata? pt tine actualizarea inseamna pierdere?
Tocmai ca actualizarea vine sa repare prejudiciu suferit de creditor prin neplata banilor la timp de debitor (cee ce spuseserm si eu mai sus daca ai cti cu atentie).
Ex: imprumuti 15 mil de la banca = onorariu de avocat
trebuie sa restitui bancii sa zicem 20 mil.
Debitorul nu plateste la timp, si se reactualizeaa cele 15 mil si se fac 17 mil.
Cum nu se recupereaza partial si dobanda?

Offtopic: eu recunosc ca nu am fost as la economie dar nici tu nu stai mai bine:)) Ce ti-e si cu paiul din ochiul altuia...
Fratilor, nu va mai certati, atat timp cat nu se poate dovedi ca acest credit a fost facut pt. achitarea cheltuielelor de judecata, nu se pot cere ca dobanzile sa fie considerate cheltuieli de judecat, e o aberatie.:((
Mai aveam adversari care veneau in instanta si cereau dobanzi bancare, chipurile pt. ca ar fi imprumutat din banca sa-mi faca mie lucrarile:)) hai sa fim seriosi si sa nu batem campii;)
chiar daca se dovedeste ca acest credit este facut pt. plata onorariului de avocat .. tot nu se va inapoia dobanda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de împrumut 84mry 84mry Am făcut un contract de împrumut autentificat la notar și nu am putut Restitui împrumutul prin care este girat cu imobil. S-a făcut contestație ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie - contract scris z8- z8- Buna ziua, Am imprumutat cu ceva timp in urma suma de 1400 Lei unei persoane neserioase. Am contract scris (inspirat dintr-un contract notarial de imprumut ... (vezi toată discuția)
Executare casa bagins bagins Am luat cu credit ipotecar acum 5 ani un apartament pe care trebui sa-l platesc 30 ani. Daca in urma unui proces penal se ajunge la concluzia ca am de ... (vezi toată discuția)