avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii care e baza de calcul pentru concediul medical?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

care e baza de calcul pentru concediul medical?

Salut! Imi puteti spune, va rog, cum se calculeaza plata concediului medical in cazul meu? Am revenit din concediu de ingrijire copil in 15 ianuarie, iar in luna februarie am avut 5 zile de concediu medical. Care e baza de calcul? Am inteles ca ultimele 6 luni se iau in considerare. Se ia in considerare venitul din concediul de ingrijire copil? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 10:40, 8 Aprilie 2010
buna ziua,

In primul rand era obligatia dvs (atat dvs cat si angajatorul aveti obligatia legala de a cunoaste legea) sa duceti adeverinta in timp util angajatorului pentru plata corecta a salariilor.
Pe de alta parte (interpretand situatia de fata in favoare angajatului), daca angajatorul ar fi procedat 100% corect NU ar fi platit deloc concediul medical in lipsa adeverintei cu baza de calcul. Prin urmare, angajatorul calculand gresit indemnizatia pt cm (nu are nici un act doveditor pt folosirea salariului minim pe economie) trebuie sa corecteze aceasta situatie, deci sa depuna rectificativa si sa va dea diferenta de bani. ;)
In plus daca luna urmatoare aveti CM "in continuare" angajatorul nu va poate plati acel CM la valoarea din adeverinta in lipsa unei declaratii rectificative pe luna anterioara in care sa corectze baza de calcul.
Consider ca daca prezentati aceste doua argumente persoanei de la salarizare, aveti toate sansele sa primiti diferenta de bani
Multumesc frumos de raspuns.
Cred ca am destule sanse sa primesc diferenta de bani. Plus ca am fost din nou la CJAS, chiar la ghiseul de concedii si salarii, si doamna de acolo mi-a explicat ca se poate corecta greseala, chiar daca adeverinta cu indemnizatia este postdatata zilei de plata a salariilor. Si se poate recupera diferenta de bani in decurs de 3 ani, asa mi-a explicat doamna. Deci nu e prea tarziu, cum mi s-a spus la lucru.
Am rugat sa imi recupereze si sa imi plateasca diferenta de bani pe luna februarie, si nu primesc nici un raspuns de mai bine de o saptamana. Cand am intrebat ce se intampla, mi se raspunde ca e foarte complicat de modificat, si ca au cerut aprobari de la superiori. Am scris si superiorilor, si din nou nu primesc nici un raspuns, ca da sau nu, sau cand se va intampla asta. Problema e ca sunt presata de timp, urmeaza sa intru in concediu de sarcina si lauzie, si imi vreau diferenta aceea de bani (destul de mare), pentru a mi se lua in calcul la plata concediului de maternitate si apoi la plata indemnizatiei de crestere copil. Si nu stiu cat ar putea dura procedurile respective. Intrebarea mea e daca pot face o sesizare la ITM in privinta aceasta si daca ei pot rezolva ceva.
Diferenta de bani o voi recupera direct de la CAS, sau de la angajator, care apoi isi va recupera la randul lui banii de la CAS?
Multumesc frumos.
Puteti folosi si acest argument pt recuoerarea banilor de la angajator.

Insa nu vreau sa va dezamagesc dar sunt convins ca indemnizatia pt crestere copil va fi de 600 RON pt ca pt perioada anterioara de ingrijire copil se iau in considerare numai zilele nu si indemnizatia primita ( de ex daca 10 luni ati fost in CIC cu indemnizatie de 3000 RON/luna si ultimile 2 inainte de nasterea copilului ati avut venituri salariale de 3000 ron /luna, calculul se face (3000+3000)/12luni=500 RON deci indemmnizatia va fi de 600 RON)
Singura sansa de pastare a indemnizatiei la acelasi nivel este numai in cazul in care cel de-al doilea copil se naste inainte de terminarea primului CIC.
Buna ziua tuturor!
Am si eu urmatoarea speta: o salariata mi-a adus concediu medical incepand cu ianuarie a.c., cod 01,dar e angajata abia din noiembrie anu trecut,fiind si primul ei loc de munca, deci nu are stagiu de cotizare...si acu tipa dupa bani de concediu.
Eu am inteles clar din OUG 158 ca nu are dreptul...
Ce sfat imi dati?
multumiri anticipate

Alte discuții în legătură

Adeverinta stagiu de cotizare mariacim mariacim Am si eu urmatoarea problema: un salariat care a fost in concediu fara plata 1 an, revine si dupa o saptamana in care lucreaza, intra in concediu paternal de o ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - calcul andreiszabou andreiszabou As dori si eu sa stiu va rog cum se calculeaza concediul medical . Am salarul pe contractul de munca 1200 Brut , iar concediu medical iau 100 %. ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizatie salariata insarcinata intoarsa din cic Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o salariata care si-a reluat activitatea din concediu crestere copil in data de 09.03.2015. Aceasta este din nou insarcinata si are concediu ... (vezi toată discuția)