avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1399 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Greseli contabile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Greseli contabile

Buna dimineata, sunt noua pe forum si as avea cateva intrebari pt binevoitori:
1.In 2007 sau facut 3 facturi de avans din greseala sa trecut pe ct 704,iar acuma in aprilie se vor face facturile finale,ce sa fac acuma?Stiu ca in 2007 sa denaturat CA folosind ct 704 este vorba despre 15000 lei
2. In ct 4551 asociati ct curente avem peste 15000 euro inca nu sa declarat la Oficiul pt spal bani, sunt 4 asociati, cum se ia impreuna sau separat pt ca daca se ia separat, adica pe fiecare asociat, atunci nu am depasit 15000 euro.Cum?
Multumesc tuturor celor care imi vor raspunde
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:14, 15 Martie 2010
Dar daca de ex. valoarea contractului este de 50.000 si este trecut in contract ca se va achita un avans de 15.000 de lei dar in 3 transe? iar diferenta pana la valoarea totala, adica 50.000 se achita la finalizarea prestarii serviciului sau a lucrarii care dureaza 3 ani?iar la final facturez venitul meu de 50.000, cu aia 15.000 ce fac?nu trebuie sa ii stornez, ca sa pot factura venitul?
Eu stiu ca daca n-am finalizat servicul sau lucrarea, tot ce am incasat de la un client in contul unui contract de acest gen reprezinta avans/avansuri la contractul respectiv, de obicei se trece in contract, iar la final stornez cei pe 419 si facturez valoarea tatala folosind 704.

Andreea Voicila
P.S. am vazut ca e vorba de un singur client.:)
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
Pai de ce se numeste avans?
Plata cu anticipatie de beneficiar, suma care - in functie de prevederile contractului - poate fi pierduta de partea care nu si-a indeplinit obligatiile contractuale.
Nu am auzit ca un avans sa se plateasca in 3 transe.
In mod normal o factura se emite pentru indeplinirea unei prestatii sau a unui serviciu. Recomand art. 135 si urmatoarele din Codul Fiscal. De asemenea art. 155 din Codul fiscal referitoare la Facturile fiscale. Acolo se mentioneaza ca" Pentru pentru prestarea de servicii, cel mai tarziu pana la finele lunii in care prestarea a fost efectuata. Astfel, in cazul in care este contract, plata avansului se poate face in baza contractului, iar factura se emite o singura data, la intreaga valoare a prestatiei. Se poate emite factura de avans numai daca cealalta parte va solicita expres acest lucru. Daca nu, o data cu prestarea serviciului se emite factura pentru intreaga valoare,
:)
Art.135, a devenit:
Art. 134'2. - (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepţie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin maşini automate de vânzare, de jocuri sau alte maşini similare.
(3) Taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimentele menţionate la art. 138. Totuşi, regimul de impozitare şi cotele aplicabile sunt aceleaşi ca şi ale operaţiunii de bază care a generat aceste evenimente.

Mentioneaza avansurile,deci pot fi mai multe pt. o singura lucrarea sau serviciu prestat si are mai mult legatura cu colectarea TVA, adica momentul exigibilitatii taxei,decat cu generarea veniturilor impozabile.

Art. 155. - (1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
La art.150 intradevar e vorba de faptul ca esti obligat sa emiti factura pt. suma avansurilor incasate, in legatura cu o prestare de servicii, dar mentioneaza si doar in cazul in care deja aceasta nu a fost deja emisa.
Eu zic ca e vorba de interpretare, nu stipuleaza clar nicaieri ca nu poti avea mai multe avansuri facturate pt. un contract sau pt. un client in cadrul aceluiasi contract,mentioneza doar ca esti obligat in cazul in care ai incasat deja avansurile sa facturezi in termen de 15 zile, pt. a colecta TVA, si nu mi se pare corect ca daca TVA ul are o reglementare neaparat venitul aferent trebuie sa o urmeze (iar analogia ca metoda de interpretare nu e corecta cel putin dpdv juridic).
In cazul nostru se dorea corectarea venitului, nu se mentiona nicaieri TVA-ul, TVA-ul la care se refera art.134'2 si art.155., iar dna. nu a zis daca facturile au fost sau nu cu TVA.
Cu respect,
Andreea Voicila
Cu scuze ma amestec si eu : va atrag atentia respectuos ca ati ramas doar doi in discutie. Inclin sa-i dau dreptate lui @malamut : aici se cauta solutii de eludare a legii. Si ele apar si apar si apar ... cu cat dezvoltam mai mult subiectul.

Alte discuții în legătură

Factura de avans luciapap luciapap Incasam avans in data de 20.01.2011, eliberam chitanta, in cat termen eliberam factura de avans, in codul fiscal am gasit pana in cea de-a 15 zi lucratoare a ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila lucrari instalatii electrice mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati. Am preluat o societate de curand care are ca obiect de activitate lucrari de instalatii electrice (mai executa si ... (vezi toată discuția)
Note contabile constructii previas previas firma se ocupa mai recent cu executarea lucrarilor de constructii si as dori sa stiu daca notele contabile sunt corecte 5121=419 avans client 411=419,4427 ... (vezi toată discuția)