:)
Art.135, a devenit:
Art. 134'2. - (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepţie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin maşini automate de vânzare, de jocuri sau alte maşini similare.
(3) Taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimentele menţionate la art. 138. Totuşi, regimul de impozitare şi cotele aplicabile sunt aceleaşi ca şi ale operaţiunii de bază care a generat aceste evenimente.
Mentioneaza avansurile,deci pot fi mai multe pt. o singura lucrarea sau serviciu prestat si are mai mult legatura cu colectarea TVA, adica momentul exigibilitatii taxei,decat cu generarea veniturilor impozabile.
Art. 155. - (1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
La art.150 intradevar e vorba de faptul ca esti obligat sa emiti factura pt. suma avansurilor incasate, in legatura cu o prestare de servicii, dar mentioneaza si doar in cazul in care deja aceasta nu a fost deja emisa.
Eu zic ca e vorba de interpretare, nu stipuleaza clar nicaieri ca nu poti avea mai multe avansuri facturate pt. un contract sau pt. un client in cadrul aceluiasi contract,mentioneza doar ca esti obligat in cazul in care ai incasat deja avansurile sa facturezi in termen de 15 zile, pt. a colecta TVA, si nu mi se pare corect ca daca TVA ul are o reglementare neaparat venitul aferent trebuie sa o urmeze (iar analogia ca metoda de interpretare nu e corecta cel putin dpdv juridic).
In cazul nostru se dorea corectarea venitului, nu se mentiona nicaieri TVA-ul, TVA-ul la care se refera art.134'2 si art.155., iar dna. nu a zis daca facturile au fost sau nu cu TVA.
Cu respect,
Andreea Voicila