avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se inregistreaza in contabilitate un domeniu pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se inregistreaza in contabilitate un domeniu pe internet?

Am achizitionat un domeniu pe internet, unde avem un site de prezentare.
Cum se inregistreaza in contabilitate aceasta achizitie?
Este o achizitie intracomunitara de servicii? Trebuie raportata in 390?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:29, 3 Aprilie 2012
Este considerat imobilizare necorporala chiar daca are o valoare de sub 1000 Lei?
De vandut pot vinde site-ul, pe care l-am inregistrat in 208, valoarea lui fiind de aproximativ 1000 euro, dar domeniul se inchiriaza pe o anumita perioada.
Trebuie sa faceti diferenta intre domeniu si spatiul efectiv de pe discul (hard-ul) serverului de hosting unde aveti gazduit domeniul, de exemplu www.nume.ro sau www.....com, care este un drept de folosinta al unei denumiri/nume (firmele mari cu renume mondial il considera inclus in marca inregistrata "trade mark"), din cate stiu eu domeniile .ro se cumpara de la rotld pt a putea folosi numele domeniul, pe viata, iar celelalte .com, .net, .org, etc. se achizitioneaza pe o periada se 1 an,cu optiunea de a putea fi vandute. (are dreptate @contabil20, am corectat si eu).
Domeniul este un drept de folosinta (la fel ca licentele, drepturile de autor, marcile), il puteti considera imobilizare necorporala.
Hostingul, adica gazduirea este un serviciu prestat de catre o firma specializata care va inchiriaza efectiv acest spatiu pe un server, puteti folosi contul 628 daca aveti contract.
Constructia site-ului este tot o prestare de servicii si ar trebui sa aveti un contract cu firma care se ocupa de constructia acestuia, la finalizarea site-ului in functie de ceea ce este trecut in contract, daca drepturile asupra site-ului (adica copyright-ul care il vedeti trecut jos chiar si pe acest site) va revin d-voastra sau nu, il puteti considera o imobilizare necorporala sau nu.

Andreea Voicila
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
Domeniul .ro se cumpara pe viata si este imobilizare necorporala. 208 = 404
Se amortizeaza pe 1 an de zile, daca nu aveti un motiv sa amortizati pe o durata mai mare 6811 = 2808. Doar la vanzare se scoate din evidenta 2808 = 208.

Domeniile .com, .eu, .net etc. se achizitioneaza pe 1 an de zile si se inregistreaza in acelasi mod, urmand ca la sfarsitul anului sa se scoata din evidenta 2808 = 208. Consider corecta inregistrarea pe imobilizari deoarece in acest mod afectam din punct de vedere al cheltuielilor exercitiul corespunzator.

Desigur, cheltuielile de design si gazduire sunt servicii si utilizam 628.
imi puteti spune cum se inregistreaza in contab. cumpararea unui domeniu .ro si apoi revanzarea lui - in cazul unui reseller.

Alte discuții în legătură

Cum inreg in contabilitate o achizitie de pagina internet scumpicu scumpicu Firrma la care lucrez a achizitionat un domeniu de net in care sa-si faca publicitate, etc. Cum o inregistrez in contabilitate? (vezi toată discuția)
Tva helenita helenita Buna ziua, am intalnit pentru prima data la o firma facturi emise din america , pentru servicii internet .cum le tratez dpdv inregistrare contabila ? si ... (vezi toată discuția)
Achizitie domeniu internet turcalexandra turcalexandra Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui domeniu de genul www.copil.ro ? E serviciu sau cum e considerat? Multumesc (vezi toată discuția)