avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatia de plata pana in 3 ani
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatia de plata pana in 3 ani

buna
am avut un client care nu a achitat o factura. l-am dat in judecata pe somatie de plata, am obtinut intr-un final hotararea , am investit-o cu formula definitiva si irevocabila, urmand sa caut un executor pt a recupera debitul. intre timp acelasi client a fost dat in judecata de o alta firma, in faliment. am trimis copie dupa hotararea mea la tribunal, pt a fi prinsi si noi in cazul in care se declanseaza procedura de faliment, in tabelul creditorilor. am doua intrebari:
1- ce se intampla daca firma care a deschis procesul pe faliment, renunta? odata depusa declaratia de creanta de catre noi, se mai poate renunta la proces? sau daca ei renunta, se continua judecarea cauzei cu noi?
2- in aceasta perioada, in baza hotararii pot sa contactez un executor pt a recupera suma? sau are activele blocate?
mentionez faptul ca suma este din iulie 2007 - acusi 3 ani!
va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 13:56, 23 Martie 2010
In cazul in care instanta nu a deschis procedura ,firma care a cerut deschiderea procedurii isi poate retrage cererea .In acest caz procesul nu se continua si cu dumneavoastra!Trebuie sa faceti un demers printr-un executor judecatoresc pana la implinirea termenului de 3 ani ,altfel creanta se prescrie .Daca s-a deschis procedura reorganizarii sau falimentului contactati administratorul judiciar pentru a va inscrie la masa credala.
Daca instanta a admis deschiderea procedurii de insolventa, veti primi o notificare de la administratorul juridic desemnat provizoriu de instanta.Notificarea va va invita sa va inscrieti la masa credala cu debitul din facturi, fiind trecut pe tabelul preliminar al creditorilor.Conf. art.36 din Lege 85/2006, de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, deci nu mai aveti ce face cu executorul.
In conditiile in care firma care a declansat procedura impotriva debitorului renunta, sau daca instanta nu admite cererea de declansare a procedurii, abia atunci puteti apela la un executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidatorul nu m-a informat stanceni stanceni buna ziua in urma cu 3 luni de zile am aflat despre numirea unui lichidator al uneia din societatile debitoare si luand legatura cu acesta mi s.a solicitat ... (vezi toată discuția)
Urgent! recuperare creante! fany22 fany22 Buna, Tocmai am descoperit ca multe dintre firmele care au restante la firma mea, sunt, ba sub incidenta Legii 85/2006, ba si-au intrerupt temporar ... (vezi toată discuția)
Executare vs faliment Monica H. Monica H. speta e cam asa: in urma admiterii unei somatii de plata, am investit o cu f. executorie si am mers la executor. Intre timp, impotriva firmei debitoare a ... (vezi toată discuția)