avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general monografie contabila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

monografie contabila

va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea inregistrare contabila :
am un punct de lucru intr-un spatiu inchiriat cei de la garda au fost in control si-mi motiveaza ca nu am in inventar cladirea inchiriata in afara bilant cum o inregistrez ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 20:31, 25 Martie 2010
Garda v-a amendat pentru ca nu v-ati conformat prevederilor OMFP 2861/2009 privind efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Acest act normativ prevede:
19 - (1) Bunurile existente în entitate şi aparţinând altor entităţi (închiriate, în leasing, în concesiune, în administrare, în custodie, primite în vederea vânzării în regim de consignaţie, spre prelucrare etc.) se inventariază şi se înscriu în liste de inventariere distincte. Listele de inventariere pentru aceste bunuri trebuie să conţină informaţii cu privire la numărul şi data actului de predare-primire şi ale documentului de livrare, precum şi alte informaţii utile.
Listele de inventariere cuprinzând bunurile aparţinând terţilor se trimit şi persoanei fizice sau juridice, române ori străine, după caz, căreia îi aparţin bunurile respective, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la terminarea inventarierii, urmând ca proprietarul bunurilor să comunice eventualele nepotriviri în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea listelor de inventariere.

In contabilitate:

Extracontabil, se inregistreaza valoarea totala a chiriei, conform contractului de inchiriere in debitul contului 8036 - „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate".


Inregistrarea chiriei lunare :

612 = 401 chiria lunara

Concomitent, se crediteaza contul 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate” cu chiria lunara.

Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
O completare as adauga. Referitor la spatiile inchiriate, garda da amenda in special pentru neevidentierea acestora in cont 8031 "Imobilizări corporale luate cu chirie"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența imobilizărilor corporale luate cu chirie
de la terți, în baza contractelor încheiate în acest scop.
În debitul contului 8031 "Imobilizări corporale luate cu chirie" se înregistrează, pe baza contractelor sau proceselor-verbale de închiriere, valoarea de inventar a imobilizărilor corporale respective luate cu chirie, iar în credit, valoarea acelorași imobilizări corporale restituite titularilor pe baza proceselor-verbale de predare.
Soldul contului reprezintă valoarea de inventar a imobilizărilor corporale luate cu chirie la un moment dat.

Aveti grija ca amenda pentru aceasta se trece in cazierul fiscal al firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concesionare mijloace transport de catre primarii contexaudit contexaudit firma de trasport in comun (o societate pe actiuni care apartine primariei) achizitioneaza mijloacele de trasport in baza unui contract de leasing ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila leasing financiar ContSters86219 ContSters86219 va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila leasing financiar.(am achizitionat un autoturism in aprilie 2011) (vezi toată discuția)
Leasing operational ioanaep ioanaep Buna ziua, In cazul in care s-a cumparat o masina prin leasing operational care este valoarea care se va amortiza in contabilitatea cumparatorului? In ... (vezi toată discuția)