avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura noiembrie 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura noiembrie 2010

salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
artax a scris:

Eu am crezut ca nu e buna nici o varianta, pentru ca:
la A nu e atac material;
la B e stare de necesitate;
la C e dupa atac
Problema e ca raspunsul corect e B, iar intrebarea a fost data la promovarea pe functii in 2008, deci nu vine din vreo carte, ci de pe site-ul INM.

in mitrache apare, daca este cunoscuta iresponsabilitatea este stare de necesitate, daca nu e cunoscuta este legitima aparare
camelia_r a scris:

artax a scris:

Eu am crezut ca nu e buna nici o varianta, pentru ca:
la A nu e atac material;
la B e stare de necesitate;
la C e dupa atac
Problema e ca raspunsul corect e B, iar intrebarea a fost data la promovarea pe functii in 2008, deci nu vine din vreo carte, ci de pe site-ul INM.

in mitrache apare, daca este cunoscuta iresponsabilitatea este stare de necesitate, daca nu e cunoscuta este legitima aparare

Da, asa am retinut si eu din I. Pascu, iar din formularea grilei se poate deduce ca e cunoscuta starea de iresponsabilitate, de aceea inclin sa cred ca e stare de necesitate, dar, pe de alta parte, prin excludere, fiindca A si C nu pot fi, ramane B.
In alta ordine de idei, imi spune cineva cum e " recidiva cu efect unic"?
La o astfel de intrebare nu ai cum sa raspunzi decat daca le citesti gandurile.

Raspunsul de la b este bazat pe o exceptie adica atunci cand nu se cunoaste starea de iresponsabilitate.
Firesc este sa raspunzi la o intrebare cu regula nu cu exceptia, iar regula este starea de necesitate.
E ca si cum ai raspunde ca circumstanta agravanta "impreuna cu un minor" nu se rasfrange asupra tuturor participantilor ( pentru ca aplici exceptia - nu au cunoscut starea de minoritate) E nefiresc.
Pe de alta parte tot Mitrache spune ca la infractiunile care prin consumare produc un prejudiciu ce poate fi inlaturat sau micsorat printr-o atitudine pozitiva, consumarea nu inseamna incetarea atacului, ci permit o aparare legitima chiar dupa consumare.Alaturi de el si doctrina si practica,
Asa ca nu vad de ce raspunsul C nu e corect si e corecta exceptia de la B
.
Recidiva cu efect unic este prevazuta in legislatia noastra spre deosebire de recidiva cu efecte progresive.
Inseamna ca recidivistului i se aplica aceeasi pedeapsa indiferent ca e la prima recidiva sau este multirecidivist
:slap: ... eu asa imi amintesc ca recidiva cu efect unic presupune imprejurarea cand repetarea recidivei nu agraveaza legal raspunderea penala a faptuitorului. Oricat s-ar repeta starea de recidiva, faptuitorul va fi sanctionat in aceleasi limite legale de pedeapsa, respectiv : infractiunile savarsite in timpul minoritatii, infractiunile savarsite din culpa, infractiunile amnistiate, faptele care nu mai sunt prevazute ca infractiuni de legea penala. Eu asa am priceput.

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2011 ContSters89182 ContSters89182 Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica. De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010. (vezi toată discuția)
Carti admitere magistratura! djems304 djems304 Sunt nou pe acest forum, proaspat absolvent de drept, si m-ar interesa si pe mine ce carti as avea nevoie pentru a invata in vederea sustinerii examenului la ... (vezi toată discuția)