avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Acasă Subiect: amenzi gdpr
Subiect: amenzi gdpr
ACCES PREMIUM

Noul ghid european privind stabilirea cuantumului amenzilor în materia GDPR. Care sunt recomandările

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
18 Mai 2022 | 0 | 420 | Timp de citire: 4 min.

Cuantumul amenzilor date pentru încălcarea Regulamentului european pentru protecția datelor (GDPR) e destul de diferit de la un stat membru la altul, însă asta se explică și în contextul condițiilor socio-economice proprii fiecărui stat. Cuantumul amenzilor este, în concret, la discreția fiecărei autorități de supraveghere. Recent, avem un nou instrument la nivel european la care să ne raportăm pentru a ne ajuta să înțelegem cum ar trebui să se aplice amenzile. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP: Monitorizarea angajaților în sala de mese sau la locul de fumat, în scopul asigurării SSM, este excesivă

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
17 Mai 2022 | 0 | 3455 | Timp de citire: 2 min.

Monitorizarea video a salariaților în sala de mese și spațiile destinate fumatului în scopul de a asigura sănătatea și securitatea salariaților și securitatea bunurilor reprezintă o supraveghere excesivă, a stabilit Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), aplicând o amendă de 1.500 de euro unei companii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Imaginile de pe camerele de supraveghere și GDPR-ul: Se pot publica sau distribui? Ce spune ANSPDCP

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
16 Mai 2022 | 0 | 1233 | Timp de citire: 3 min.

Din momentul instalării unor camere video de supraveghere se ajunge nu doar la înregistrarea celor ce se petrec în perimetrul lor, ci și la surprinderea unor aspecte ce țin de viața privată a celor care trec prin raza de acțiune a camerelor. Cât timp imaginile sunt folosite doar în scopurile care au stat la baza instalării lor, respectiv surprinderea unui eventual furt sau încălcare a regulilor, nu există probleme. Probleme apar când acele imagini sunt folosite în alte scopuri, cum ar fi "punerea la zid" a unor persoane în mod public sau când persoanele care au acces la acele imagini le pun pe internet, în aceste cazuri putând apărea amenzi legate de nerespectarea GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP obligă un angajator să-și instruiască salariații după ce imagini de pe camerele de supraveghere au ajuns pe Facebook

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
13 Mai 2022 | 0 | 4512 | Timp de citire: 2 min.

Pe lângă „clasicele” amenzi de câteva mii de euro pe care le dă Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în general pentru încălcarea GDPR, aceasta poate aplica entităților investigate și măsuri corective - un exemplu dintr-o investigație recent concluzionată vizează instruirea angajaților, responsabili în multe cazuri de încălcări flagrante ale regulamentului european. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Supravegherea video la birou: Nu e suficient ca angajatorul să susțină necesitatea măsurii pentru asigurarea pazei bunurilor și persoanelor

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Mai 2022 | 0 | 2958 | Timp de citire: 4 min.

Interesul legitim pentru prelucrarea datelor personale printr-o măsură de supraveghere a angajaților la birou nu este suficient prin el însuși, chiar dacă prevăzut la nivel intern și măsura, adusă la cunoștința celor vizați, dacă firma (operatorul de date) nu poate să dovedească de ce măsura ar fi fost justificată și că a încercat altele mai puțin intruzive care nu au mers. O amendă recentă aplicată de Autoritate unei companii din România pe acest subiect: Citește articolul

ACCES PREMIUM

Autoritățile de supraveghere europene au aplicat amenzi uriașe pentru gestionarea incorectă a datelor prin modulele cookie. Cum pot fi evitate?

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
19 Aprilie 2022 | 0 | 751 | Timp de citire: 5 min.

Utilizarea modulelor cookie a reprezentat în ultimele luni o temă majoră de discuție la nivel european în materia protecției datelor cu caracter personal. Am asistat la diferite decizii și luări de poziție din partea autorităților de supraveghere competente, numitorul comun fiind identificarea unor încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (“GDPR”) cu ocazia prelucrărilor de date cu caracter personal prin intermediul modulelor cookie. Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: Operatorului nu-i sunt suficiente măsurile de instruire a angajaților doar pe hârtie. E nevoie de dovezi concrete, inclusiv privind verificarea cunoștințelor

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
15 Aprilie 2022 | 0 | 1205 | Timp de citire: 4 min.

În fața faptului împlinit, în urma unui incident de securitate de care se fac vinovați în mod direct (și intenționat) angajații firmei, operatorul de date nu se poate ascunde doar în spatele hârtiilor, a procedurilor și măsurilor implementate doar la nivel formal sau declarativ - pentru că nu-i sunt suficiente ca să dovedească obligația sa de instruire periodică a angajaților; e nevoie de dovezi cu privire la instruirea efectivă și de dovezi din care să reiasă că operatorul le-a și verificat cunoștințele apoi. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Amenzi GDPR: Furnizarea de informații parțiale legate de prelucrarea datelor poate fi sancționată

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
11 Martie 2022 | 0 | 1177 | Timp de citire: 2 min.

Dacă, în urma unei cereri de acces legată de informarea privind prelucrarea datelor personale, un operator oferă solicitantului informații trunchiate sau incomplete legate de această prelucrare, riscă să primească o amendă din partea Autorității de supraveghere a aplicării GDPR, la fel ca în cazul în care nu îl informează deloc. Așa s-a întâmplat în cazul unei companii care a primit o amendă de 2.000 de euro din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ghid GDPR pentru asociațiile de proprietari: În ce condiții nu este necesar acordul locatarilor pentru prelucrarea datelor personale

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
28 Ianuarie 2022 | 0 | 4797 | Timp de citire: 4 min.

Cu ocazia Zilei europene a protecției datelor personale, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a lansat un ghid pentru asociațiile de proprietari în care explică ce date personale au voie să prelucreze și în ce condiții, când au nevoie de consimțământ și când nu, precum și ce alte obligații le revin acestora potrivit GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ghid util pentru angajatori în 2022: Ce sancțiuni în materie de GDPR pot fi atrase de acțiunile salariaților și cum pot fi ele evitate

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
10 Ianuarie 2022 | 0 | 2242 | Timp de citire: 3 min.

Aproape 70 de amenzi, cu o valoare de peste 700.000 euro, au fost aplicate în România, de la intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecţia Datelor (GDPR) și până la finalul anului trecut, de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Numărul sancțiunilor cu amenzi plasează România pe locul trei în Europa, potrivit unei statistici ce vizează perioada dintre 25 mai 2018 și sfârșitul lui 2021. În acest context, reamintim cele mai importante sancțiuni aplicate angajatorilor din cauza acțiunilor propriilor salariați și cum pot fi ele evitate. Citește articolul