avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Acasă Subiect: amenzi gdpr
Subiect: amenzi gdpr
ACCES PREMIUM

Sustragerea unor dosare de personal de la angajator, amendată de ANSPDCP. Recomandări pentru angajatori și o perspectivă pentru 2023

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
12 Ianuarie 2023 | 0 | 629 | Timp de citire: 3 min.

Volumul de date personale pe care angajatorii ajung să le prelucreze pentru fiecare dintre angajații lor pare că este într-o continuă creștere, o arată o analiză sumară a celor mai recente modificări legislative aduse raporturilor de muncă, anul trecut. Printre acestea, inclusiv date ce privesc sănătatea unor apropiați ai angajaților, de exemplu. Ca atare, pierderea sau furtul unor dosare de personal poate însemna și o problemă mare de prelucrare a datelor personale. Un exemplu recent din practica autorității române de profil (ANSPDC): Citește articolul

ACCES PREMIUM

Operatorii de date personale pot primi amenzi GDPR și dacă ignoră adresele ANSPDCP

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
18 Noiembrie 2022 | 1 | 1120 | Timp de citire: 3 min.

Operatorii de date personale au obligația de a răspunde adreselor și solicitărilor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), iar cazurile destul de frecvente în care operatorii sunt sancționați vizează chiar necooperarea și ignorarea adreselor Autorității. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Acordarea fluturașului de salariu unui alt angajat decât cel vizat poate atrage o prelucrare nelegală a datelor personale

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
27 Septembrie 2022 | 0 | 1188 | Timp de citire: 1 min.

Una dintre obligațiile angajatorului prevăzute de Codul muncii este de a asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal ale salariaților, iar în această categorie intră și informațiile de natură salarială. În situația în care decide să ofere fluturașul de salariu unui alt angajat decât cel vizat, fără ca datele să poată rămâne confidențiale, angajatorul riscă ca acele date personale să fie prelucrate în mod defectuos. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Nerespectarea procedurii de identificare telefonică a clientului a dus la cumpărarea frauduloasă de bunuri. Operatorul, amendat cu 2.000 euro de ANSPDCP

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
19 Septembrie 2022 | 0 | 949 | Timp de citire: 1 min.

Unei companii de telefonie din România i-a fost aplicată o amendă de 2.000 de euro de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) deoarece cei împuterniciți să prelucreze datele cu caracter personal nu au respectat procedura de identificare a persoanei apelante. Această lipsă de verificare a permis unor alte persoane să-și cumpere telefoane noi în numele unor clienți ai operatorului, în mod fraudulos. Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: Amendă de 8.000 euro pentru divulgarea datelor a aproape 200.000 de persoane

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
9 Septembrie 2022 | 1 | 2730 | Timp de citire: 1 min.

Divulgarea neautorizată a unor date cu caracter personale a circa 200.000 de persoane fizice, printre care și copii ale cărților de identitate, date bancare, titluri de proprietate sau extrase de carte funciară, a fost descoperită de Autoritatea Națională pentru Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) la un site de imobiliare, fiind aplicată o amendă de 8.000 euro. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale date personale: Pentru ce fel de încălcări ale GDPR-ului a sancționat ANSPDCP firmele și nu numai în 2021

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
26 Iulie 2022 | 0 | 1767 | Timp de citire: 3 min.

Deși Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare în mai 2018, companiile încă întâmpină dificultăți în respectarea prevederilor acestuia, dacă se uităm la raportul de activitate al Autorității Naționale de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe anul 2021. Autoritatea a aplicat mai multe sancțiuni anul trecut față de 2020, chiar dacă valoarea totală a amenzilor a fost mai mică. Printre cele mai notabile încălcări ale GDPR se numără divulgarea neautorizată, distrugerea sau chiar prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Practici la care asociațiile de proprietari trebuie să renunțe pentru a nu fi sancționate de ANSPDCP

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
25 Iulie 2022 | 1 | 12899 | Timp de citire: 5 min.

Asociațiile de proprietari sunt adesea reclamate la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislației de protecția datelor cu caracter personal. Adesea, din considerente de protecție și siguranța bunurilor și persoanelor, în asociații se iau măsuri excesive de prelucrare a datelor sau se ajunge la nerespectarea drepturilor persoanelor vizate de prelucrări. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Bază de date cu informații despre zeci de mii de persoane, scoasă la vânzare. Firma ale cărei date s-au "scurs", amendată cu 3.000 euro

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
11 Iulie 2022 | 0 | 1109 | Timp de citire: 2 min.

O cunoscută firmă de curierat a fost amendată cu 3.000 euro pentru că nu a implementat măsurile de securitate necesare prelucrării datelor personale, în condițiile în care Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a descoperit că o bază de date de-ale sale, ce conținea datele personale a peste 26.000 de persoane fizice, era scoasă la vânzare pe un forum. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Amendă de 4.000 de euro, aplicată pentru divulgarea unor date ale clienților pe site-ul companiei

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
7 Iulie 2022 | 0 | 1634 | Timp de citire: 2 min.

Divulgarea datelor cu caracter personal ale clienților prin prezentarea, pe unele link-uri ale site-ului, a unor documente, cum ar fi facturile ce conțineau toate datele persoanele ale clienților, dar și a datelor de acces, cu username și parolă, a adus unei companii o amendă de 4.000 de euro din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Citește articolul

ACCES PREMIUM

Firmă sancționată pentru montarea mai multor camere de supraveghere decât a declarat și configurat conform politicilor interne

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
30 Iunie 2022 | 0 | 1829 | Timp de citire: 2 min.

O altă amendă dată recent de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne readuce în atenție subiectul sistemelor de supraveghere video montate de angajatori - în cazul de față, pentru supravegherea producției - și imperativele ce însoțesc recurgerea la astfel de măsuri tehnice și organizatorice. Citește articolul