Neîndeplinirea obligației de distribuire a bacșișului către salariați, conform Legii nr. 376/2022, poate expune angajatorii din domeniul ospitalității la riscuri fiscale semnificative. Bacșișurile trebuie evidențiate distinct pe bonurile fiscale și distribuite integral angajaților, conform unui regulament intern. Nerespectarea legii poate atrage amenzi de câteva mii de lei, dar riscul mai însemnat este acela al reîncadrării sumelor și impunerilor suplimentare. În practică apar nu de puține ori situații în care angajatorii din domeniul ospitalității nu mai distribuie bacșișul angajaților, uitând practic de rolul (legal) de simplu intermediar între client și salariat. Citește articolul
Situația angajatorilor din sectorul HoReCa care, deși colectează și fiscalizează bacșișul conform legii, omit sau refuză să distribuie aceste sume către salariați ridică semne de întrebare nu doar din punct de vedere fiscal, ci și, în mod esențial, din perspectiva raporturilor de muncă. Practic, profitând de rolul pe care îl oferă legea angajatorului în mecanismul de fiscalizare a bacșișului, acesta decide să nu-și satisfacă obligația legală de a remite banii angajaților. În materialul de față ne propunem să abordăm prima dintre cele două perspective importante ale problemei: cea de dreptul muncii. Citește articolul
Concluziile controalelor desfășurate de inspectorii de muncă luna aceasta în activitatea de coafură, înfrumusețare și întreținere corporală includ munca nedeclarată, pontaje inexistente sau nerelevante, regulamente incomplete și chiar utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor sub 18 ani. Valoarea totală a amenzilor aplicate: 615.300 de lei. În contextul acestor amenzi, merită să ne oprim o secundă asupra unui aspect ce prezintă relevanță, cel puțin pentru unii angajatori, în ceea ce privește remunerarea lucrătorilor din saloane. Citește articolul
După prima jumătate a anului 2023, s-au adunat mai multe noutăți referitoare la controalele derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, există atât noutăți legislative, cât și noutăți ce țin de politica verificărilor inspectorilor, despre care companiile ar trebui să știe. Citește articolul
După ce fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie în ianuarie 2023, am urmărit în restaurantele din București cum se aplică efectiv, în practică, regulile date de Parlament. Chiar dacă în majoritatea situațiilor lucrurile arătau bine „pe hârtie”, nu pot spune același lucru despre cum arătau în practică. Citește articolul
În afară de remunerația minimă cerută de lege, firmele și PFA-urile care vor să beneficieze ocazional de munca necalificată prestată de români sau străini în calitate de zilieri trebuie să știe că legea impune mai multe obligații de atât. Frecvent, beneficiarii folosesc zilieri în domenii de activitate nepermise de lege, precum e cel al construcțiilor, de exemplu. Totodată, uită să completeze registrul electronic obligatoriu cu frecvența cerută de lege sau să încheie acordurile de plată. Iată, în materialul de azi, cele mai importante chestiuni de bifat în cazul muncii ziliere: Citește articolul
Din ianuarie 2023, bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal și apoi impozitat înainte să ajungă efectiv în buzunarele salariaților, așa cum s-a stabilit prin Legea bacșișului. Impozitul este datorat de salariați, însă acesta este declarat și plătit lunar direct de angajator. Deși salariații nu pot fi amendați dacă evită impozitarea, aceștia riscă să aibă probleme mult mai mari, motiv pentru care explicăm azi succint punctele-cheie ale noii legi. Citește articolul
Din 1 ianuarie 2023, fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru localurile din România. Însă, la fel ca alte măsuri date pe repede-nainte, nici aceasta nu duce lipsă de neclarități în practică. Prin urmare, în acest articol am adunat la un loc principalele aspecte relevante prevăzute de Legea bacșișului, dar și opiniile specialiștilor și ale autorităților legate de aplicarea sa. Citește articolul
S-a scris mult despre implicațiile practice generate de fiscalizarea bacșișului. Și, foarte probabil, se va mai scrie, cu atât mai mult cu cât, la fiecare pas în implementare, apar noi și noi provocări pentru companiile vizate. Cine s-ar fi gândit, spre exemplu, auzind de fiscalizarea bacșișului, la efectele acestei măsuri asupra obligațiilor în materia protecției datelor cu caracter personal? Citește articolul
Bacșișul încasat în restaurante și baruri poate fi de maximum 15% din consumație, indiferent dacă clientul optează pentru varianta procentuală sau pentru varianta sumei fixe, au explicat, într-o opinie remisă redacției avocatnet.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor (MF). Asta în condițiile în care Legea bacșișului nu stabilește în mod clar o limită maximă. Desigur, clienții pot da un bacșiș mai mare, însă această situație poate genera riscuri la eventualele controale fiscale ulterioare. Citește articolul