Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
În vigoare de la 1 ianuarie, Legea bacșișului stabilește impozitarea sumelor primite de la clienți în restaurante și baruri, urmând o regulă simplă: toți banii ajung la angajator, odată cu nota de plată, iar acesta se ocupă să îi distribuie apoi angajaților și virează statului impozitul pe acești bani. Pe baza unei proceduri pe care fiecare local va trebui să o aibă gata la 1 ianuarie, distribuirea acestor sume trebuie să respecte câteva reguli minime. Citește articolul
Din ianuarie 2023, orice sumă primită voluntar de la clienți în localuri trebuie trecută pe bonul fiscal, impozitată cu 10% și apoi împărțită salariaților, potrivit unei noi legi. În acest fel, se reintroduc reguli pentru fiscalizarea bacșișului, cu susținerea Guvernului și a mediului de afaceri, a căror încălcare poate aduce amenzi de până la 4.000 de lei. Citește articolul
Săraci dar generoși, așa sunt românii, cărora li s-a dus vestea că dau cel mai mare bacșis din Europa. Informația vine în urma unui studiu realizat de una dintre platformele prin intermediul careia comandăm frecvent prânzul sau cina. Citește articolul
Când am venit în București și-am început să ies în lume, cum s-ar zice, colegii mei născuți, crescuți și educați la Capitală ne-au spus nouă, provincialilor, că e musai să lași bacșiș chelnerului. Și nu așa, un leu; cât mai mult. Ai, n-ai motiv să-l răsplătești, e musai să îmbogățești chelnerul cu minimum 10% din notă. Citește articolul
În mare, potrivit specialiștilor în fiscalitate, măsura impozitării bacșișului nu este inoportună, dar sunt încă lucruri care scapă din proiectul normativ cu acest obiect propus de Ministerul Finanțelor Publice luna asta și chestiuni care merită o reglementare mai detaliată. Avantajele și dezavantajele acestei reglementări propuse să se aplice din octombrie trebuie observate atât din perspectiva firmelor din zona servirii, cât și a salariaților acestora. Citește articolul
În forma propusă în dezbatere, proiectul care va reglementa impozitarea bacșișului în România îi va dezavantaja pe plătitorii de impozit specific din zona HoReCa și microîntreprinderile, în comparație cu plătitorii de impozit pe profit. Specialiștii sunt de părere că reglementarea, deși este oportună, trebuie să aibă în vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societăților. Citește articolul
Bacșișul nu mai este o sursă de venit stabilă și consistentă. Banii pe care se bazează chelnerii au scăzut în ultimii ani din cauza plăților cu cardul. Citește articolul