Ca o regulă fiscală generală, în anul 2023, cota de impozitare pentru microîntreprinderi este de 1%, în timp ce, începând cu anul 2024, cota de impozitare va fi de 1% sau de 3%, în funcție de venituri sau de activitățile desfășurate. În esență, asta înseamnă că, pentru anumite companii, impozitul plătit la stat se va tripla în urma modificărilor stabilite prin Legea reformei fiscale. Citește articolul
Din 2024, impozitul micro are o cotă de 3% pentru firmele care se ocupă de activități medicale, activități IT și activități HoReCa, însă numai dacă vorbim de desfășurarea efectivă a acestora, atenționează fiscaliștii. Astfel, pentru a vedea dacă trebuie achitată sau nu cota de 3%, o firmă care are în acte inclusiv coduri CAEN dintre cele vizate trebuie să facă unele preverificări interne. Citește articolul
Din 2024, microfirmele care se ocupă de activități medicale, activități IT și activități HoReCa datorează impozitul micro în cotă de 3% pentru toate veniturile lor. Cu alte cuvinte, regula se aplică inclusiv în situația în care o firmă derulează activități de IT, medicale sau HoReCa, dar și alte activități care în mod normal ar intra pe cota de 1%. Iar regula privind angajarea obligatorie a unui salariat full time se aplică în continuare. Citește articolul
Începând cu data de 30 noiembrie 2023, structurile din domeniul HoReCa au și ele obligații în ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare (SGR). Potrivit legii, cei care comercializează produse în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, trebuie să se înregistreze în SGR și să îndeplinească mai multe obligații legale - iar asta e valabil și pentru HoReCa. Unitățile de acest fel nu percep însă garanția de 50 de bani în toate cazurile, ci doar pentru produsele consumate în afara locației. Cu toate acestea, comercianții din HoReCa nu sunt obligați să organizeze puncte de colectare pentru ambalaje, acestea urmând a fi predate administratorului SGR. Citește articolul
Ieșirea în cursul anului fiscal din regimul impozitului micro către regimul impozitului pe profit NU este posibilă, prin opțiune, pentru firmele ce activează în domeniul HoReCa, conform regulilor actuale din Codul fiscal. Practic, firmele din HoReCa trebuie să aștepte începerea unui nou an fiscal pentru a opta pentru impozit pe profit, dacă asta vor. Citește articolul
Foștii plătitori de impozit specific, care activează în domeniul HoReCa, au putut trece în ianuarie, dacă așa au decis, la impozitul micro, conform modificărilor stabilite la Codul fiscal prin OG 16/2022. Acum, dacă în cursul anului 2023 se depășește cifra de afaceri de 500.000 de euro, firmele din HoReCa trebuie să treacă la impozit pe profit? Răspunsul scurt este nu, atât timp cât vorbim de veniturile din activitatea specifică domeniului lor. Citește articolul
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv PFA-urile, care activează, în domeniul HoReCa, în stațiunile balneare și balneoclimatice atestate de Guvern vor putea cere, în curând, o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de euro, conform unui ordin oficializat joi de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea clădirilor și formarea profesională a salariaților, printre altele. Citește articolul
La început de iunie, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a unor modificări de cote de TVA prevăzute de OG 16/2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) venea cu câteva clarificări importante pentru domeniul HoReCa, oferite în cadrul unui răspuns la o solicitare a Camerei Consultanților Fiscali (CCF), însă acestea nu răspundeau la toate nelămuririle din practică. CCF a solicitat ANAF lămuriri suplimentare în ceea ce privește limonada și unele produse eco, montane sau tradiționale, iar noile clarificări au fost trimise CCF acum câteva zile: Citește articolul
Nepurtarea sau neacordarea echipamentelor individuale de protecție, lipsa cu totul a instructajelor de sănătate și securitate în muncă (SSM) și neinstruirea celor care se presupune că ar trebui să acorde primul ajutor sunt printre neregulile constatate de inspectorii de muncă în acțiunile și campaniile desfășurate în sectorul HoReCa. Caracterul sezonal al muncii, cu precădere în perioada verii sau a marilor sărbători, precum și rulajul permanent al lucrătorilor, fac din sectorul HoReCa unul în care aspectele de SSM sunt adesea ignorate de angajatori. Citește articolul
După ce fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie în ianuarie 2023, am urmărit în restaurantele din București cum se aplică efectiv, în practică, regulile date de Parlament. Chiar dacă în majoritatea situațiilor lucrurile arătau bine „pe hârtie”, nu pot spune același lucru despre cum arătau în practică. Citește articolul