Tot gandindu-ma ce tema sa dezbatem in aceasta saptamana la Ghidul de supravietuire a limbii romane, am dat peste un articol publicat in Evenimentul Zilei ce mi-a oferit solutia pe tava. Si cautand ulterior mai multe informatii despre subiect, am realizat ca tot mai multa lume scrie gresit cuvantul "propriu", mai ales la plural.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Cand vine vorba de cuvantul propriu, cele mai mari batai de cap sunt generate de forma sa de plural nominativ - acuzativ. Haideti sa analizam intai cum se formeaza cuvantul, ca sa ne dam seama de unde vine greseala.
Adjectivul se termina la singular in "–iu", constructie in care "i" face parte din radacina cuvantului, iar "u" este desinenta de singular. Daca trecem adjectivul la forma de plural nearticulat, atunci desinenta "u" se inlocuieste cu desinenta de plural "i". Astfel, la radacina care se termina in "i" se adauga inca un "i" de la forma de plural. Vom avea asadar o forma de plural cu doi "i": proprii.
Forma nearticulata de plural se foloseste in propozitii intotdeauna dupa substantivul pe care il determina: copilul propriu – proprii copii.
Insa, in situatia in care adjectivul sta in fata substantivului, atunci acesta va prelua articolul de la substantiv. Astfel, la plural, adjectivul va avea trei “i”:
-primul i: radacina cuvantului
-al doilea i: desinenta de plural
-al treilea i: articol hotarat enclitic(preluat de la substantiv)
Asadar, vom scrie:
Copilul propriu
Copiii proprii
Propriii copii
Extras din Evenimentul Zilei:
Sa scriem corect!
Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi citite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (26)