Zilele trecute, un anunt publicitar ma anunta ca imi pot cumpara "girofare" la un pret promotional. Masina n-am, asa ca reclama nu m-a miscat prea mult, insa, cum scriu saptamanal la o rubrica de limba romana, termenul "girofare" m-a frapat. De unde a aparut acest plural? Surpriza mi-a fost si mai mare cand, la o simpla cautare pe internet, am constat ca termenul este chiar raspandit. Asa gresit cum e.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Pluralul corect al termenul girofar este girofaruri, si nu girofare. De ce?
Cuvantul “girofar” este unul compus din:
Particula “giro” - Element prim de compunere savanta cu semnificatia „cerc”, „rotativ” si
Substantivul “far” - Corp de iluminat (la automobile, locomotive etc.) care proiecteaza lumina intr-o anumita directie.
Pluralul substantivului “far” este “faruri”, nicidecum “fare”. Asadar, si pluralul termenului compus “girofar” se construieste pornind de la acelasi rationament:
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (8)