Însă care sunt cazurile concrete în care un post de televiziune trebuie să suspende difuzarea programului obișnuit, pentru a informa publicul în legătură cu sancțiunea primită? Și, mai ales, care este perioada pe care o astfel de informare trebuie să fie difuzată?
Acest lucru este reglementat de Legea audiovizualului nr. 504/2002, care conține și reglementarea generală în materie.
În primul rând, trebuie menționat că regula generală este că orice sancțiune trebuie adusă la cunoștința publicului. Mai mult, există această obligație de informare a publicului, în sarcina postului de televiziune, și când Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a adresat postului de televiziune o somație de intrare în legalitate.
După aceea, cu privire la perioada în care trebuie informat publicul cu privire la sancțiune și cu privire la frecvența informării, se aplică următoarea regulă: textul sancțiunii se va difuza în 24 de ore de la comunicare, în intervalul 18:00 - 22:00.
Mai mult, informarea trebuie să se facă de cel puțin trei ori, din care o difuzare trebuie să fie în timpul principalei emisiuni de știri.
Totuși, în cazul în care serviciile de televiziune, în intervalul menționat mai sus, retransmit un alt serviciu de programe, modalitatea de informare va fi stabilită prin decizia de sancționare sau prin somație.
Atenție! Nerespectarea obligațiilor menționate mai sus se sancționează cu amendă între 2.500 și 50.000 de lei.
Există, totuși, și o sancțiune de suspendare a difuzării mai puternică. Acesta se aplică în cazul nerespectării repetate unor prevederi legale precum cele referitoare la acordarea dreptului la replică, exploatarea licențelor audiovizuale de către alte persoane decât titularii de drept ai acestora sau nerespectarea condițiilor privind programele care conțin plasare de produse, printre altele.
Într-un astfel de caz, poate fi aplicată una din următoarele decizii care implică suspendarea programului obișnuit: fie este obligat postul de televiziune să difuzeze, timp de 10 minute, între 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, fie este obligat să difuzeze, timp de 3 ore, între 18:00 și 21:00, numai textul deciziei de sancționare.
Referitor la această măsură, cum am menționat și în primul paragraf, postul de televiziune Realitatea TV a fost sancționat în acest mod. Mai exact, e vorba de aplicarea sancțiunii prin care postul este obligat să informeze publicul timp de 10 minute despre încălcări comise cu privire la legislația relevantă.
Totuși, cu titlu general, pentru a se aplica o astfel de sancțiune, nerespectarea trebuie să fie repetată. De asemenea, chiar și într-un astfel de caz, decizia îi aparține CNA, nefiind o obligație legală a acesteia să aplice o astfel de sancțiune.
Comentarii articol (0)