-
„dezinformarea” reprezintă „acţiunea de răspândire intenţionată de informaţii al căror caracter fals sau înşelător este verificabil, care poate cauza prejudicii unei persoane, unui grup social, unei organizaţii sau interesului public”;
-
„informarea incorectă” se referă la „acţiunea de răspândire de informaţii false fără intenţie, care cauzează prejudicii unei persoane, unui grup social, unei organizaţii sau interesului public”.
Aceste noțiuni nu erau anterior definite în vechiul Cod, deși fenomenul de dezinformare a fost de-a lungul timpului sancționat. Introducerea acestor definiții are rolul de a asigura claritate juridică în aplicarea reglementărilor CNA.
În lipsa unor definiții explicite, interpretările pot varia, ceea ce generează incertitudine în aplicarea legii.
Mai mult, în introducerea Deciziei, CNA explică că noul Cod a fost gândit plecând de la ideea că libertatea de exprimare este un pilon al democrației, dar că ea vine și cu responsabilități. Audiovizualul trebuie protejat, dar în același timp, libertatea de exprimare nu trebuie să afecteze demnitatea, viața privată sau imaginea unei persoane.
Anul acesta, CNA a aplicat mai multe sancțiuni pentru cazuri de dezinformare. De exemplu, postul Realitatea plus a fost sancționat în mod repetat, inclusiv cu amenda maximă de 200.000 de lei, pentru dezinformare.
În același timp, România TV a fost sancționată cu două amenzi în valoare de câte 20.000 de lei fiecare și a primit, suplimentar, sancțiunea de suspendare a emisiei pentru o durată de trei ore, perioadă în care postul a fost obligat să afișeze textul sancțiunii.
În toate aceste cazuri, CNA a invocat prevederea din Legea audiovizualului care impune furnizorilor de servicii media să asigure o informare corectă și echilibrată a publicului, astfel încât să permită libera formare a opiniilor.
Pe lângă televiziune, CNA a extins acțiunile de combatere a dezinformării și în zona rețelelor sociale. Au fost luate decizii de eliminare a conținutului pentru dezinformare și de pe platforme precum Facebook, TikTok sau X (fostul Twitter), unde fenomenul este în continuă creștere.
Pe final, merită reamintit că în acest an, CNA a anunțat lansarea unui proiect amplu de digitalizare instituțională, cu o valoare de peste 102 milioane de lei, finanțat din fonduri europene. Potrivit comunicatului transmis, proiectul are ca scop creșterea capacității instituției de a monitoriza și combate eficient dezinformarea, iar termenul estimat pentru finalizare este iulie 2028.
Atenție! Noul Cod al Audiovizualului va intra în vigoare începând cu 7 august 2025.
Comentarii articol (0)