Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAm făcut cunoștință de mici cu așa-zisa filosofie a compromisului – lasă de la tine, nu ține coada pe sus, nu răspunde celor mai în vârstă ca tine, nu te certa, nu deranja, nu ridica glasul, ține-ți părerile pentru tine, vorbește doar întrebat, nu te băga, taci și ascultă - și așa mai departe, până la zona de profundis – capul plecat sabia nu-l taie. Suma tuturor limitelor pe care adulții din viața noastră ni le-au pus ușor nedemocratic, la ora la care oricum nu prea aveam noi drept de vot carevasăzică.
Articolul continuă mai jos
Individual luate, și utilizate exclusiv în contextul copilăriei, niciuna dintre cele enumerate nu ar trebui să ne fi stricat la cap. Numai că, de primit le-am primit pe toate, vrac, de aproape fiecare dată când ne-a trecut prin cap să ne facem auzit glasul altfel decât în acord perfect cu membrii adulți ai clanului mioritic. Obediența continuă să fie una dintre valorile de bază ale unui parenting arhaic și inflexibil, care vede diferența ca pe o amenințare, nicidecum ca pe o manifestare a identității și creativității personale.
Ca strategie de coping cu divergențele naturale ale traiului în familie, aceiași genitori ne-au arătat doar două ipostaze mari și late – acord perfect sau conflict-crevasă, explozie de ură și agresiune care strivește și anihilează. Nu analiză, negociere sau rezolvare. Divergențele sunt soluționate întotdeauna în favoarea celui mai abuziv dintre membrii clanului, cu acceptul implicit și nenegociabil al celorlalți.
Cu alte cuvinte, modelul s-ar putea numi my way or the highway. Nu te învață nimeni că lăsatul de la tine combinat cu muclesul ancestral sunt nu numai păguboase, dar de-a dreptul nocive ca strategie de viață. Și te trezești că de fapt viitoarea ta familie va reproduce mai mult sau mai puțin imaginativ modelul familiei de origine, cu tiranii și cu victimele de rigoare, cu aparenta liniște supusă sau cu surprize conflictuale majore.
Pentru că nu știm să purtăm o discuție în contradictoriu fără a ajunge la scandal și invective, sau, la polul opus, la o submisivitate nesănătoasă și auto-distructivă. Timp în care îți cânți singur în cap mantrele copilăriei – lasă de la tine, ține-ți gura, nu te certa, nu deranja, nu răspunde, nu te băga în seamă. De ce? Pentru că, nu-i așa, nu ești tu buricul pământului, nici cel mai deștept, nici cel mai nimic. Pentru că rolul tău este să lași de la tine. Să faci compromisurile dictate de clan, ca să fie bine, ca să meargă treaba.
Și pentru că, în chiar inima familiei, dar și oriunde altundeva în viață, există oameni care știu toate astea și nu vor ezita nici măcar o secundă să le folosească în avantaj propriu. Și care știu mai bine ca tine, și care abia așteaptă să îți facă ordine în viață, în timp ce de la tine vor emite pretenția supușeniei, și care vor invoca compromisul ca pe o valoare de bază a interacțiunilor umane. Și care nu-ți vor spune niciodată că celălalt nume a compromisului este trădarea de sine.
Contextul digital actual creează provocări pentru specialiștii din toate departamentele companiei. Reglementările precum AI Act, DSA, GDPR, ePrivacy Regulation, Data Act generează întrebări dificile: Cum implementăm tehnologii AI respectând legislația? Ce riscuri de bias există? Cum asigurăm conformitatea proiectelor de digitalizare? Fiecare departament se confruntă cu provocări specifice, de la recrutare automatizată în HR până la fluxuri juridice digitalizate.
Cursul de management in era AI, susținut de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, îți pune la dispoziție, lună de lună, un set de repere clare despre cum să navighezi între reglementări și să integrezi noile tehnologii în activitatea ta. Pornind de la studii de caz bazate pe tehnologii AI utilizate astăzi în companii, vei înțelege cum funcționează aceste soluții, care sunt implicațiile juridice ale utilizării lor și ce riscuri trebuie luate în considerare.
Comentarii articol (0)