- audierea acestora în incinte concepute sau adaptate acestui scop;
- audierea acestora prin intermediul sau în prezența unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor;
- că audierea acestora, cât și eventuala lor reaudiere, se realizează de aceeași persoană, dacă acest lucru este posibil și dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților.
Apoi, același proiect prevede că audierea minorului persoană vătămată va fi făcută de organe judiciare specializate în cauze cu minori.
Proiectul mai stabilește că va fi obligatorie și se va dispune din oficiu expertiza psihologică în toate cazurile în care persoanele vătămate sunt minore, victime în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale.
Al doilea proiect de lege de la Senat vizează tot modificarea Codului de procedură penală. Mai exact, audierea unei persoane vătămate în vârstă de până la 14 ani va avea loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare.
Aceleași reguli sunt stabilite în prezent pentru audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani.
Dacă audierea minorului vătămat sau martor va viza activitatea instituţiei căreia îi este încredinţat spre creştere şi educare, instanţa sau organul de urmărire penală va trebui să dispună înlocuirea reprezentantului instituţiei cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.
În fine, cel de-al treilea proiect de lege ce vizează modificarea nu doar a Codului de procedură penală, ci și a Codului penal, stabilește că audierea persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită existenţa unor nevoi specifice de protecţie se va face prin videoconferinţă sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecţie a cazării temporare.
În plus, şedinţa de judecată va trebui declarată nepublică, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, pentru tot cursul său dacă persoana vătămată este minoră şi este victima unor infracțiuni, precum relele tratamente aplicate minorului, violența în familie, hărțuirea, traficul de minori, violul, agresiunea, coruperea sau hărțuirea sexuală.
După cu spuneam, ultimul proiect de lege vizează și modificarea Codului penal, una dintre schimbările propuse fiind creșterea vârstei pentru consimțământul sexual la 15 ani. Mai multe detalii se găsesc în acest articol.
Atenție! Pentru a se putea aplica, fiecare dintre cele trei proiecte trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (0)