Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii nu mai vor să audă de motorină: 86% dintre clienți cumpără mașini pe benzină sau modele electriceRomânii au cumpărat peste 46.000 de automobile în primele patru luni ale anului, cu 25% mai multe față de aceeași perioadă din 2022, arată datele centralizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Cele mai cumpărate mașini noi în România în intervalul menționat au fost marca Dacia (16.478 unități), Renault (3780 unități), Hyundai (3201 unități), Skoda (3013 unități), Toyota (2815 unități), Volkswagen (2654 unități), Ford (2017 unități), BMW (1566 unități), Mercedes-Benz (1504 unități) și Suzuki (1249 unități).
Dacă ne uităm la modelele preferate de români, primele cinci poziții sunt ocupate de Dacia: Logan, Duster, Sandero, Spring și Jogger. Mai departe, românii au cumpărat două modele de la Renault, Clio și Megane, Skoda Octavia, Hyundai Tucson și Ford Kuga.
Statul a îndatorat fiecare român cu 7.500 de euro. Pentru prima dată în istorie, datoria publică a trecut de 700 de miliarde de leiStatul român este dator vândut. Pentru prima dată în istorie, datoria publică a depășit pragul de 700 de miliarde de lei, adică peste 143 de miliarde de euro. Mai mult, din 2018 și până azi, datoria României s-a dublat, ajungând acum să reprezinte peste 50% din PIB. Altfel spus, statul a îndatorat fiecare român cu 7.500 euro.
Datoria publică a României este de 700 de miliarde de lei și a depășit 50% din Produsul Intern Brut. Este cel mai mare nivel al datoriei, potrivit datelor analizate de profit.ro. Statul consumă tot ce produce, și încă jumătate, în plus. Iar acest plus este obținut din împrumuturi interne și externe.
În primele trei luni ale acestui an, Guvernul a împrumutat 71 miliarde de lei, în condițiile în care estima că va avea nevoie, în tot anul, de 158 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor nu este îngrijorat și dă asigurări că nu vor fi luate măsuri dure de austeritate, cum ar fi tăierile de salarii.
Grevă în administrația publică. 20.000 de angajați vor participa la proteste din cauza salariilorSindicaliştii din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială au decis declanşarea protestelor din cauza salariilor. Calendarul acțiunilor va fi stabilit după 1 iunie. 20.000 de angajați ar urma să intre în grevă.
Federaţia sindicală Columna, care reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, a hotărât, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni sindicale, inclusiv greva. Calendarul acţiunilor de protest va fi stabilit după data de 1 iunie.
Decizia este motivată de scăderea veniturilor prin măsurile prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin modificarea sistemului de acordare a drepturilor salariale, neaplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi schimbarea sistemului de finanţare în Asistenţă Socială, ca urmare a modificărilor care vor fi aduse Legii nr. 292/2011 a Asistenţei Sociale.
Comentarii articol (0)