Cu condiția să aibă un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare, persoanele cu deficiență vizuală gravă pot ieși oricând la pensie, potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică de la 1 septembrie. În plus, persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de punctaj suplimentar pentru orice stagiu de cotizare realizat astfel. Prevederile se regăseau și în fosta lege a pensiilor, dar într-o formă modificată.
Pensiile publice din țara noastră sunt reglementate, din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin
Legea 360/2023. Cele mai multe dintre prevederile noii legi se aplică de la
1 septembrie 2024.
Una dintre prevederile noii legi stabilește că
“persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiții un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.
Ținând cont de faptul că, după cum apare în Legea 360/2023, stagiul complet de cotizare contributiv este de
35 de ani (atât pentru femei, cât și pentru bărbați), stagiul necesar persoanelor cu deficiență vizuală gravă pentru ieșirea la pensie este de puțin peste 11 ani și jumătate.
Suplimentar, legea pensiilor prevede că persoanele cu deficiență vizuală beneficiază de
0,5 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de deficiență vizuală gravă.
Totodată,
au fost redefinite gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități. Astfel, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută.
Prevederile amintite se regăseau și în fosta legislație a pensiilor (
Legea 263/2010), doar că există câteva diferențe între cele două legi. De pildă, fosta lege vorbea despre dreptul nevăzătorilor (nu al celor cu deficiență vizuală gravă) de a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.
După cum se poate observa, legea care s-a aplicat până de curând nu amintește de stagiul de cotizare contributiv, ci de
„stagiul complet de cotizare”.
De asemenea, anterior, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau de handicap li se acorda un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare ca nevăzător sau de handicap și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.
Comentarii articol (0)