ACCES GRATUIT
UPDATE: Adunarea generală a asociației de proprietari și hotărârile sale vor putea fi anunțate și prin e-mail. Măsura, propusă pentru adoptare la votul decisiv al deputaților
Anunțarea proprietarilor dintr-un bloc despre adunările generale ale asociației de proprietari și despre hotărârile sale se va putea face și prin e-mail, conform unui proiect de lege adoptat deja la Senat și care a primit recent raport favorabil la Camera Deputaților, care va da votul decisiv din Parlament.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
propunerea legislativă votată deja de Senat mai trebuie adoptată și de Camera Deputaților, ea primind recent un raport favorabil aici. Aceasta a fost inițiată în ideea de a moderniza regulile comunicării cu proprietarii de apartamente și garsoniere și prevede, înainte de toate, că proprietarii vor trebui să dea președintelui asociației datele lor de contact, inclusiv pentru comunicarea electronică.
Apoi, se prevede că
anunțarea despre adunările generale (inclusiv cele reconvocate sau cele extraordinare) ale asociației de proprietari se va putea face și prin
mijloace de comunicare electronică (e-mail, aplicații mobile etc.), în cazul celor care n-au fost anunțați prin convocator.
În prezent, Legea asociațiilor de proprietari (
nr. 196/2018) stabilește că anunțarea se face prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, ca alternativă, prin poștă (cu scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire). Practic, anunțarea prin mijloace electronice va fi încă o alternativă de anunțare, pe lângă anunțarea prin poștă.
Mai departe, se prevede că inclusiv
hotărârile adunărilor generale vor urma să fie comunicate electronic proprietarilor. Actualmente, hotărârile trebuie doar consemnate în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari și afișate la avizier.
În plus, deputații au introdus un amendament, care stabilește că, de principiu, spațiile comerciale situate la parterul unui bloc care nu sunt racordate la rețelele comune ale imobilului vor fi exceptate de la plata cheltuielilor comune aferente întreținerii și administrării acestuia.
„Scopul acestei legi este acela de a moderniza şi eficientiza procesul de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari. Prin introducerea posibilităţii de comunicare electronică a convocărilor, se urmăreşte facilitarea accesului membrilor la informaţiile şi deciziile importante ce îi privesc.De asemenea, transmiterea hotărârilor prin mijloace electronice completează şi modernizează procesul de înregistrare şi comunicare a acestora, asigurându-se că informaţiile sunt accesibile şi pentru cei care preferă canalele de comunicare digitale. Prin aceste modificări se urmăreşte creşterea transparenţei, eficienţei şi accesibilităţii în funcţionarea asociaţiilor de proprietari, contribuind la o guvernanţă mai bună şi la satisfacerea nevoilor membrilor comunităţii”, explică inițiatorii măsurii.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (4)