ACCES GRATUIT
UPDATE: Nicușor Dan va fi noul președinte al României. Care sunt următorii pași pentru desemnarea unui nou Guvern
Acum câteva ore s-a încheiat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din acest an, iar rezultatele provizorii prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată că Nicușor Dan va fi noul președinte al țării. După ce vor apărea rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din acest an și după depunerea jurământului, noul președinte va trebui să cheme partidele la consultări și să desemneze un nou prim-ministru, ținând cont de faptul că acum este în funcție un Guvern interimar. Guvernul reprezintă puterea executivă, funcționează în baza votului de încredere acordat de Parlament și este alcătuit, de principiu, din prim-ministru și miniștri. Pentru ca un nou Guvern să poată fi învestit, candidatul la funcția de prim-ministru va trebui să ceară Parlamentului, în cel mult 10 zile de la desemnare, votul de încredere asupra programului și listei membrilor Executivului.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
datelor furnizate recent de AEP, după ce a obținut 53,6% din cele peste 11.500.000 de voturi exprimate,
Nicușor Dan va fi noul președinte al României. Contracandidatul său din turul al doilea,
George Simion, a obținut 46,4% din voturile exprimate în acest weekend.
Ținând cont de faptul că acum este în funcție un Guvern interimar, noul președinte va trebui să facă demersurile necesare pentru instalarea unui nou Executiv.
Potrivit
Codului administrativ,
“Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează în temeiul votului de încredere acordat de Parlament în baza programului de guvernare. Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice”.
Guvernul este alcătuit din prim-ministru și miniștri. Din Guvern pot face parte și viceprim-miniștri, miniștri de stat, miniștri delegați, miniștri cu însărcinări speciale pe lângă prim-ministru.
După ce rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din acest an sunt publicate și validate de Curtea Constituțională a României, noul președinte va depune jurământul. Acesta va trebui apoi
să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru și să numească Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, după cum stabilește
Constituția României.
Candidatul pentru funcția de prim-ministru este desemnat de președintele statului în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
După ce președintele țării desemnează un candidat pentru funcția de premier, acesta din urmă trebuie să alcătuiască un cabinet, respectiv
să stabilească echipa de miniștri, și să-l aducă în fața Parlamentului,
în maximum 10 zile de la desemnare, pentru ca acesta să-i dea un vot de încredere. În același timp, premierul desemnat
trebuie să prezinte și un program de guvernare.
“Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, mai scrie în Constituție.
Parlamentul poate respinge două propuneri de Guvern. În cazul în care Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare,
președintele țării poate dizolva Parlamentul, iar asta duce la alegeri anticipate.
Pe de altă parte, dacă săvârșește fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției,
președintele țării poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale.
Conform Constituției,
“propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)