Rabla 2025: Dacă nu respectă obligațiile pe care le au în perioada de monitorizare, cei ce au primit bani de la stat pentru o mașină nouă ar putea fi nevoiți să-i returneze
Cei ce vor să-și cumpere mașină nouă prin programul Rabla trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea cere sprijinul de la stat, însă au o serie de obligații și după ce obțin finanțarea, respectiv în perioada de monitorizare a acesteia. Potrivit noului ghid al programului Rabla, cei ce obțin ajutor de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi riscă returnarea banilor primiți ca sprijin dacă nu respectă obligațiile pe care le au în perioada de monitorizare.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Noul ghid al programului Rabla, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului 1.231/2025, stabilește nu doar condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor să-și ia mașină nouă cu sprijin de la stat, ci și obligațiile pe care le au în perioada de monitorizare a finanțării, adică perioada de după achiziția noului vehicul.
Astfel, ghidul stabilește, la capitolul în care sunt stabilite regulile monitorizării, că este obligatorie înmatricularea permanentă la autoritățile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziționat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la emiterea facturii. Ca excepție, în cazul în care mașina nouă este cumpărată în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârșitul perioadei de leasing.
Tot pe o perioadă de 18 luni este interzisă vânzarea mașinilor nou-achiziționate în cadrul programului Rabla. În această situație nu există excepții, interdicția de vânzare a mașinilor cumpărate prin programul Rabla aplicându-se inclusiv în cazul mașinilor luate în leasing.
În cazul în care, în perioada în care se aplică restricțiile amintite, autovehiculele noi sunt supuse unor proceduri legale de urmărire, recuperare sau valorificare, beneficiarul trebuie să restituie finanțarea.
Apoi, dacă, în urma unui accident sau din alte cauze, autovehiculul achiziționat prin program este declarat daună totală, beneficiarul are obligația de a restitui către Administrația Fondului pentru Mediu contravaloarea finanțării primite sau de a achiziționa un autovehicul nou de la un dealer validat.
De asemenea, potrivit ghidului Rabla, „până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului, beneficiarul este obligat să mențină și să întrețină autocolantul aplicat de producător pe autovehiculul nou”.
Autocolantul atestă că respectivele mașini au fost cumpărate prin programul Rabla și este aplicat pe luneta acestora de către producătorii validați, “fără a restrânge sau estompa vizibilitatea sub limita legal admisă”, după cum scrie în ghid.
În perioada 2025-2030, programul Rabla are un ghid unic, respectiv nu mai are câte un ghid pentru fiecare dintre cele două componente (Rabla Clasic și Rabla Plus), așa cum a fost până de curând.
Mai multe detalii despre noul ghid al programului Rabla pot fi găsite în această secțiune.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)