Ghidul programului Rabla, conținut de Ordinul Ministerului Mediului 1.231/2025, stabilește, printre altele, că beneficiarii sprijinului de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi au o serie de obligații în perioada de după achiziția noului vehicul.
De pildă, este obligatorie înmatricularea permanentă la autoritățile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziționat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la emiterea facturii.
Apoi, tot timp de 18 luni este interzisă vânzarea mașinilor nou-achiziționate în cadrul programului Rabla.
Noul ghid al programului Rabla stabilește și ce se întâmplă în nefericita situație în care o persoană care a cumpărat o mașină nouă cu sprijin de la stat moare. Concret, moștenitorii legali ai acesteia au obligația de a transmite Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) certificatul de deces al defunctului, termenul fiind de maximum 90 de zile de la data decesului.
Obligația se aplică indiferent de momentul în care survine decesul, atât timp cât acesta are loc între data emiterii facturii de achiziție și până la împlinirea termenului de 18 luni în care autovehiculul trebuie să rămână în proprietatea beneficiarului.
Dacă moștenitorii transmit certificatul de deces către autorități în termenul de 90 de zile de la data decesului beneficiarului, ei nu vor mai fi obligați să facă dovada păstrării autovehiculului în proprietate pentru o perioadă de 18 luni de la data achiziționării, conform prevederilor programului.
În schimb, dacă moștenitorii nu respectă termenul de transmitere a certificatului de deces, ei vor fi obligați să restituie suma finanțată de către AFM pentru achiziționarea autovehiculului, la care se vor adăuga dobânzi și penalități.
Persoanele fizice vor putea solicita cel mult două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou care urmează a fi achiziționat. Valoarea ecotichetului ce va putea fi solicitat, după lansarea sesiunii de înscriere în program, este de:
- 10.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
- 12.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 15.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
- 37.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
Comentarii articol (0)