Subliniem, totodată, faptul că reglementarea unui calendar extins de implementare, de la data aplicării Ordinului ANAF 1.783/2021, din 1 ianuarie 2022 și până la 31 iulie 2025, respectiv introducerea etapizată în funcție de categoria de contribuabili, a creat premisele predictibilității declarative și a creat contribuabililor cadrul necesar pentru planificare și anticipare în vederea conformării”, a lămurit, la solicitarea avocatnet.ro, Sabina Zereș, Șefa Serviciului de comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.
ANAF a anunțat automatizarea notificărilor către contribuabilii care ratează termenele legale ale raportărilor SAF-T sau care au probleme în declarațiile depuse încă din 2024. Cu alte cuvinte, autoritățile pot afla foarte repede și ușor cine și ce probleme are cu fișierul SAF-T.
Contribuabilii mici au căpătat obligația depunerii declarației SAF-T de la 1 ianuarie 2025, însă aceștia beneficiază de o perioadă consistentă de grație (aproximativ prima jumătate a anului) pentru implementarea adecvată a fișierului standard de control fiscal. Dacă întârzie, însă, amenzile contravenționale ar putea fi cea mai mică grijă a firmelor mici.
„Deși perioada de grație acordată contribuabililor mici pentru depunerea fișierului SAF-T a permis un anumit grad de flexibilitate, riscurile cresc considerabil pe măsură ce termenul devine scadent. În primul rând, neconformarea poate atrage amenzi contravenționale conform Codului de procedură fiscală (între 500 și 5.000 lei - n. red.). Însă riscurile merg dincolo de sancțiuni: lipsa raportărilor poate fi interpretată de ANAF ca o posibilă evitare a transparenței fiscale, ceea ce ar putea atrage o atenție sporită în viitoare inspecții fiscale. În plus, întârzierile sau erorile repetate pot fi considerate indicatori de risc în algoritmii ANAF de selecție pentru controale”, a explicat, într-un interviu recent pentru avocatnet.ro, Laura Bîrleanu, Consultant în cadrul Cabot Transfer Pricing.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial, așa cum reiese din Ordinul ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului (firmele mici transmit secțiunea abia din 2026). Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF, în minimum 30 de zile calendaristice (firmele mici n-ar trebui să se aștepte prea curând să fie nevoie să depună secțiunea).
Citește și:
- ANAF: Termenele raportărilor SAF-T, pentru perioada de grație pentru firmele mici, sunt 30 iunie (trimestrul 1) și 31 iulie (lunile ianuarie - iunie);
- SAF-T 2025: Calendarul termenelor declarației 406 pentru toate firmele;
- Confirmare oficială: Raportarea SAF-T nu trebuie depusă de contribuabilii inactivi. Cei fără activitate o transmit în continuare;
- Oficial: Toate profesiile liberale, dar și ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile, sunt scutite de raportările SAF-T.