1 iulie
» Modificări privind salarizarea bugetarilor. Limitarea sporurilor pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un cuantum de cel mult 300 de lei brut lunar și reducerea duratei concediului de odihnă suplimentar pentru cei care lucrează în astfel de condiții sunt printre primele măsuri de austeritate luate de Guvern.» Măsuri fiscale care intră în vigoare: se aplică sancțiunile pentru sistemul e-TVA, se aplică sancțiunile pentru netransmiterea în e-Factura a facturilor emise în relația B2C și noi categorii de contribuabili capătă obligația de folosire a e-Factura (doar o parte dintre cei stabiliți inițial). Urma să intre în vigoare și operaționalizarea unităților județene ale Direcției Antifraudă, dar Guvernul s-a răzgândit.
» 2019 se prescrie abia în decembrie, nu la 1 iulie. În mod normal, anul fiscal 2019 ar trebui să se prescrie la 1 iulie 2025. Însă, din cauza măsurilor luate de Guvern în primul an al pandemiei de coronavirus, prescripția intervine abia la finalul anului 2025, conform specialiștilor.
» Din iulie se poate distribui profitul din primele două trimestre din 2025. Al doilea trimestru al anului s-a încheiat, ceea ce înseamnă că firmele care au înregistrat profit în perioada ianuarie - iunie pot începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare, cu respectarea legislației specifice.
» Încep înscrierile la o finanțare regională. Teoretic, microîntreprinderile din șase județe ale țării pot accesa ajutoare financiare nerambursabile cuprinse între 50.000 de euro și 300.000 de euro, prin intermediul Programului pentru Tranziție Justă. Antreprenorii trebuie să asigure, din fonduri proprii, o cofinanțare de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției și să creeze cel puțin un nou loc de muncă în urma implementării proiectului.
» Noi reguli la publicitatea stomatologică. O decizie a Colegiului Medicilor Stomatologi de aprobare a unui ghid de bune practici pentru publicitatea medicilor stomatologi a fost recent oficializată. Documentul stabilește reguli stricte pentru promovarea serviciilor din această specializare medicală, interzicând comparațiile superlative, ofertele comerciale agresive sau referințele la rate de succes nerealiste. Despre motivele din spatele reglementării și riscurile pentru dentiști puteți afla mai multe dintr-un interviu separat.
15 iulie
» O obligație nouă pentru marile firme listate la bursă. Acestea trebuie să trimită anual la Autoritatea de Supraveghere Financiară, până la data de 15 iulie, începând chiar cu 2025, un raport cu informații despre reprezentarea din perspectiva genului în cadrul organelor lor de conducere și cu privire la măsurile adoptate în vederea atingerii obiectivelor stabilite de Legea 11/2025. Informațiile trebuie să apară atât pe propriile site-uri ale societăților, cât și în declarațiile privind guvernanța corporativă.25 iulie
» Impozitul micro și impozitul pe profit pentru al doilea trimestru din an. Plătitorii de impozit micro trebuie să-și declare trimestrial impozitul aferent veniturilor obținute, conform Codului fiscal, iar pentru al doilea trimestru al anului, declararea și plata se fac până la data de 25 iulie. Același termen e valabil pentru plătitorii de impozit pe profit care au optat pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual cu plăți anticipate trimestriale.31 iulie
» Termen fiscal relevant. Printre altele, acesta este termenul pentru raportarea lunară SAF-T pentru iunie 2025 și pentru raportarea trimestrială SAF-T pentru trimestrul al doilea din 2025. Anul acesta, 31 iulie marchează neoficial și terminarea perioadei de grație la SAF-T pentru micii contribuabili. Totodată, mai este și termenul până la care trebuie să apară la Fisc lista albă și lista neagră pentru trimestrul al doilea.Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).