Printr-o recentă decizie (despre care puteți citi aici), CMSR a validat un Ghid care instituie reguli stricte pentru publicitatea serviciilor dentare, interzicând practici precum comparațiile superlative, ofertele comerciale agresive și promisiunile unor rate de succes nerealiste. Documentul subliniază, de asemenea, că medicii nu pot acorda garanții explicite, reamintind că responsabilitatea lor profesională este una de diligență și prudență în aplicarea tratamentului, și nu de garantare a unui rezultat specific.
Despre interdicția de a folosi în reclame comparații, afirmații denigratoare sau superlative sau care implică superioritate față de alți colegi (precum „mai bun”, „unicul”), termeni absoluți precum „cel mai bun”, „lider” sau „tehnologie de ultimă oră”, președintele CMSR a oferit avocatnet.ro o serie de lămuriri.
1. avocatnet.ro: Ce anume a determinat elaborarea acestui ghid de bune practici în publicitate, abia acum, în 2025? Ce probleme specifice din piața serviciilor stomatologice ați observat și ați dorit să le tratați cu prioritate?Dr. Florin Lăzărescu: Deși au trecut mai puțin de doi ani de la schimbarea majoră cerută prin vot de medicii stomatologi din România, alături de colegii mei din conducerea CMSR am urmărit rezolvarea celor mai importante probleme ale comunității noastre. Digitalizarea, transparența, comunicarea, dialogul cu autoritățile, finanțarea sistemului medical stomatologic, contractele cu CNAS, accesarea fondurilor europene, Regulamentul EMC, alături de Codul Deontologic, sunt dovezi ale dorinței noastre de progres, pentru a face față unei dinamici sociale și economice din care și noi suntem parte.
Realitatea este că, în ultimii ani, mediul online a devenit un canal de comunicare important, inclusiv în domeniul serviciilor stomatologice. Website-urile, rețelele sociale, platformele de recenzii, dar și campaniile de marketing digital au creat un nou sistem informațional, care, dacă nu este reglementat de principii etice, poate degenera într-o competiție dezechilibrată, bazată pe promisiuni nerealiste și comparații înșelătoare. O astfel de situație poate conduce la scăderea încrederii publicului în profesie și în actul medical.
Actualizarea Codului deontologic al medicului stomatolog realizată de către Adunarea Generală a CMSR din luna martie 2025 a fost motivată tocmai de necesitatea de a reglementa mai clar publicitatea în stomatologie. CMSR a constatat o creștere a sesizărilor privind publicitatea agresivă sau înșelătoare, ceea ce a impus stabilirea unui cadru etic care să protejeze pacienții și să mențină demnitatea profesiei. Astfel, în vara anului trecut, a fost înființat un Grup tehnic de lucru la nivelul Consiliului național al CMSR cu scopul de a realiza o cercetare a modelelor de reglementare aplicate de organismele profesionale europene.
Printre problemele prioritare identificate:
- exagerarea beneficiilor tratamentelor fără menționarea limitărilor sau a riscurilor;
- oferirea de reduceri sau "pachete promoționale" în mod agresiv și înșelător;
- utilizarea de termeni nereglementați, precum „implant fără tăieturi” sau „dinți ficși într-o zi”;
- compararea directă între cabinete și profesioniști, fără criterii obiective sau verificabile;
- campanii de marketing cu conținut care induce în eroare sau creează așteptări nerealiste;
- promisiuni de rezultate garantate sau afirmații înșelătoare privind eficacitatea tratamentelor.
Fundamentarea deciziei de modificare și completare a Codului deontologic s-a bazat pe un model care permite publicitatea, dar doar în limite clar definite, punând accent pe informarea obiectivă, și nu pe persuasiunea comercială. Prin această abordare, aplicarea prevederilor Codului este mai facilă atât pentru profesioniști, cât și pentru colegiile teritoriale, care sunt responsabile de verificarea respectării acestora și de inițierea cercetărilor disciplinare atunci când este cazul.
Subsecvent modificării Codului deontologic, în vederea stabilirii unor norme directoare clare, detaliate și exemplificative privind modalitatea în care se realizează publicitatea în stomatologie, a fost elaborat Ghidul de bune practici în publicitatea medicilor stomatologi, aprobat în ședința Consiliului Național al CMSR din data de 30 mai 2025. Scopul ghidului este acela de a asigura o aplicare unitară a regulilor privind etica și deontologia profesională, protejarea și respectarea drepturilor pacienților, precum și menținerea integrității profesiei în conformitate cu dispozițiile Codului deontologic.
2. avocatnet.ro: Una dintre cele mai drastice schimbări este interzicerea publicității la reduceri, oferte și pachete promoționale. Care este filosofia din spatele acestei decizii și cum anticipați că va influența competitivitatea între clinicile mari, cu bugete de marketing substanțiale, și cabinetele individuale?Dr. Florin Lăzărescu: Această măsură are la bază ideea că actul medical nu poate fi tratat ca un produs comercial. Reducerile și ofertele generează presiuni asupra pacientului, transformând o decizie medicală într-una de oportunitate financiară, deseori în detrimentul informării corecte.
Restricția privind utilizarea în mesajul publicitar a aspectelor de ordin financiar are la bază caracterul complex și individualizat al actului stomatologic. Un tratament poate include mai multe manopere, în funcție de motivele prezentării, de opțiunea terapeutică aleasă împreună cu pacientul și de particularitățile clinice ale fiecărui caz. Promovarea unui preț fix pentru o anumită manoperă poate crea așteptări nerealiste, lăsând impresia că acel tarif este final, indiferent de complexitatea tratamentului necesar.
În realitate, fiecare pacient necesită o evaluare completă, care include consult de specialitate, anamneză, eventuale investigații suplimentare și, în funcție de concluzii, un plan terapeutic personalizat, ce poate presupune mai multe etape și proceduri decât cele anticipate inițial de pacient, la momentul luării deciziei de a se prezenta la cabinetul stomatologic.
Menționez că, în continuare, medicii stomatologi au libertatea de a stabili onorariile și de a acorda facilități financiare, reduceri sau alte avantaje materiale, cu respectarea principiilor deontologice.
Însă, fără presiunea campaniilor de marketing agresive, cabinetele stomatologice mari nu mai pot domina piața de servicii stomatologice prin publicitate, iar cabinetele medicale individuale au o șansă reală să concureze pe baza calității actului medical.
3. avocatnet.ro: Ghidul interzice explicit mențiuni precum „implant fără tăieturi” sau „dinți ficși în 24 de ore”, practici publicitare încă prezente online. Cum va acționa Colegiul pentru a combate aceste informații înșelătoare după 1 iulie și ce mesaj transmiteți pacienților care întâlnesc astfel de oferte? Care sunt sancțiunile ce pot fi aplicate în astfel de situații?Dr. Florin Lăzărescu: În conformitate cu prevederile art. 73 din Codul deontologic, utilizarea unor cuvinte sau formulări care sugerează o durată nelimitată sau nerealistă a eficacității unui act medical stomatologic sau termeni care garantează rezultate sau succesul actului medical contravine principiilor fundamentale ale profesiei de medic stomatolog și este interzisă.
Începând cu 1 iulie 2025, o dată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului deontologic al medicului stomatolog, aceste mesaje vor fi tratate drept forme de publicitate înșelătoare, cu potențial de inducere în eroare a pacientului.
Este de menționat faptul că potrivit OG 124/1998, unitățile sanitare sunt obligate să respecte regulile privind publicitatea stabilite de organismele profesionale. Responsabilitatea legală revine în sarcina medicului titular/ administrator al cabinetului, astfel încât în situația constatării unei abateri disciplinare prin încălcarea regulilor privind publicitatea etică, se va dispune cercetarea disciplinară în conformitate cu regulamentele profesiei. Sancțiunile disciplinare ce pot fi dispuse în funcție de gravitatea faptei sunt cele stabilite prin Legea 95/ 2006, Titlul XIII.
Mesajul către pacienți este acela de a rămâne rezervați în fața ofertelor spectaculoase și să consulte întotdeauna un medic pentru o opinie personalizată, bazată pe diagnostic clinic diferențiat.
4. avocatnet.ro: Cum va monitoriza Colegiul Medicilor Stomatologi respectarea acestor noi reguli la nivel național?
Dr. Florin Lăzărescu: Noile reguli privind publicitatea în stomatologie adoptate în anul 2025 reprezintă o punere în aplicare a angajamentului CMSR pentru restabilirea prestigiului profesiei și încrederii publicului în actul medical. Respectarea prevederilor Codului deontologic este, în primul rând, o responsabilitate individuală a fiecărui medic stomatolog. Totodată, este și o atribuție instituțională clară, în special a colegiilor teritoriale, care acționează ca extensii ale CMSR în plan local, având rolul de a monitoriza și sancționa eventualele abateri.
CMSR, la nivel național, asigură coordonarea unitară și metodologică, formulând puncte de vedere oficiale, acolo unde există ambiguități în interpretarea normelor.
Rolul colegiilor teritoriale este acela de verificare a materialelor publicitare ale cabinetelor stomatologice din raza lor administrativă. Pacienții și/ sau medicii stomatologi pot sesiza cazurile de publicitate neconformă, însă și birourile executive teritoriale se pot autosesiza pe baza informațiilor disponibile în spațiul public și dispune anchete disciplinare din oficiu.
Adoptarea ghidului a fost motivată în primul rând pentru o mai facilă interpretare și aplicare a normelor deontologice privind publicitatea. Intenția este aceea de conformare voluntară și corectarea promptă a eventualelor abateri. Astfel, recomandarea CMSR către colegiile teritoriale a fost acea de a fi transmisă medicilor stomatologi implicați o notificare prealabilă de conformare, prin care li se oferă un termen rezonabil de remediere a conținutului publicitar neconform. În sprijinul acestui demers, medicii stomatologi pot solicita sprijin pentru interpretarea normelor, inclusiv în situații concrete, în vederea adaptării materialelor promoționale la cerințele Codului deontologic și ale Ghidului de bune practici.
5. avocatnet.ro: Pentru un pacient, procesul de a alege un medic stomatolog s-ar putea schimba. Fără reclame comparative sau oferte de preț, pe ce criterii considerați că ar trebui să se bazeze pacienții în decizia lor și cum îi ajută noul ghid în acest sens?
Dr. Florin Lăzărescu: Într-adevăr, prin eliminarea reclamelor de tip „ofertă limitată”, „implant cu reducere 50%” sau „cel mai bun cabinet din oraș”, procesul de alegere a unui medic stomatolog va deveni mai puțin influențat de stimuli comerciali și mai orientat către criterii de încredere, competență și calitate profesională.
Această schimbare aduce beneficii pe termen lung, atât pentru pacient, cât și pentru profesia medicală, deoarece publicitatea etică presupune o informare corectă și transparentă, și nu atragerea pacientului prin preț. Reclamele comparative și promoțiile induc deseori ideea că alegerea unui medic stomatolog este echivalentă cu alegerea unui produs aflat la reducere, ceea ce nu reflectă complexitatea actului medical.
Avem încredere că noile reguli generează un mediu concurențial mai echitabil, iar pacienții vor putea evalua medicii stomatologi pe criterii funcționale, nu comerciale.
Ghidul descurajează promisiunile exagerate și pune accent pe informația medicală responsabilă, ceea ce permite pacientului să evite capcanele comerciale. Alegerea medicului stomatolog ar trebui să se bazeze pe comunicare deschisă, încredere și respect reciproc, reputație profesională și comportament etic, nu pe oferte limitate sau reclame comparative nevalidate.
6. avocatnet.ro: Ce recomandați unui pacient care a dat curs unei reclame care asigura, de exemplu ”dinți ficși în 24 de ore”, dar a avut surpriza să constate că reclama nu reflecta realitatea?
Dr. Florin Lăzărescu: În cazul unei astfel de situații nedorite, recomandăm pacienților să uziteze de drepturile lor legale. Primul pas recomandat este ca pacientul să solicite, inclusiv în scris, lămuriri detaliate din partea medicului stomatolog sau a cabinetului care a emis reclama, clarificări privind diferența dintre promisiunea publicitară și realitatea medicală oferită. Totodată, pentru eventualitatea formulării unei plângeri disciplinare, este important ca pacientul să păstreze orice documente utile cum ar fi cele legate de mesajul publicitar și documente medicale, în care apar modificări față de situația prezentată inițial.
Totodată, pacienții pot depune o sesizare scrisă la Colegiul Medicilor Stomatologi teritorial, în care să menționeze numele medicului stomatolog și denumirea unității sanitare, să descrie situația cu care s-a confruntat. În susținerea sesizării, se vor anexa dovezile privind conținutul publicitar înșelător.
Colegiul are obligația de a analiza reclamația și, dacă este cazul, de a demara o procedură disciplinară.
7. avocatnet.ro: Ce obligații de informare a clientului are un cabinet stomatologic sau o clinică de profil?
Dr. Florin Lăzărescu:În primul rând, în virtutea Legii 46/ 2003, pacientul are dreptul să primească informații complete și corecte despre starea sa de sănătate. Subsecvent, echipa medicală are obligația legală și deontologică de a:
- explica în mod clar diagnosticul și opțiunile de tratament disponibile, cu menționarea riscurilor și beneficiilor fiecărei alternative;
- informa pacientul despre etapele tratamentului și durata estimată a acestuia;
- discuta asupra posibilelor complicații sau limitări ale tratamentului;
- oferi răspunsuri la întrebările pacientului într-un mod accesibil;
- prezenta o estimare a costurilor aferente serviciilor medicale stomatologice ce urmează a fi acordate raportat la diagnosticul stabilit sau în conformitate cu planul de tratament;
- respecta principiul consimțământului informat, prin care pacientul are dreptul de a accepta sau refuza un tratament în deplină cunoștință de cauză.
Așadar, comunicarea transparentă și continuă între medicul stomatolog și pacient nu este doar o etapă preliminară a tratamentului, ci un element esențial care trebuie menținut pe întreg parcursul actului medical. Aceasta contribuie în mod decisiv la înțelegerea corectă a diagnosticului, la alegerea unei opțiuni terapeutice adecvate, la gestionarea așteptărilor și, nu în ultimul rând, la consolidarea încrederii reciproce.
Rolul asumat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România este acela de a ne asigura că respectul datorat profesiei este unul care ține cont atât de valorile noastre, cât și de nevoile și așteptările pacienților pe care îi tratăm în cabinetele noastre.
Comentarii articol (0)