Proiectul de ordin al ministrului Agriculturii propune modificări ale Ordinul 23/297/2025, un act normativ ce stabilește perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului și zonele de protecție biologică a resurselor acvatice vii pentru anul în curs. Aceste ajustări vizează mai multe aspecte ale reglementărilor actuale, aducând schimbări în modul în care se desfășoară pescuitul în anumite zone și pentru anumite specii, dar și în condițiile de utilizare a uneltelor specifice.
Una dintre primele modificări propuse este referitoare la râul Prut, în sectorul cuprins între barajul Stânca-Costești și confluența cu râul Elan. În prezent, pescuitul recreativ este permis aici tot timpul anului, cu excepția perioadelor de prohibiție, cum ar fi prohibiția de 60 de zile din Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale, între 9 aprilie și 7 iunie.
Proiectul de ordin modifică această referință, specificând că pescuitul recreativ se va desfășura în afara perioadelor de prohibiție prevăzute la Art. 1 alin. (1). Aceasta înseamnă că, în loc să se aplice prohibiția specifică zonelor litorale, pescuitul recreativ pe Prut va trebui să respecte prohibiția generală stabilită pentru habitatele piscicole naturale, care este de 60 de zile (între 9 aprilie și 7 iunie) sau 45 de zile pentru apele de frontieră de stat (între 24 aprilie și 7 iunie), conform Art. 1 alin. (1).
O altă modificare vizează Canalul Sfiștofca. Conform ordinului existent, atât Canalul Bărbosu (legătura între Canal Cardon și Canal Letea), cât și Canalul Sfiștofca, sunt sub prohibiție totală, pe tot parcursul anului. Proiectul de ordin menține prohibiția pe tot anul pentru Canalul Bărbosu, dar introduce o relaxare a restricțiilor pentru Canalul Sfiștofca. Aici, prohibiția se va aplica doar în lunile decembrie, ianuarie, și februarie.
În ceea ce privește Articolul 6, alineatul (1), care enumeră interdicțiile de pescuit pentru anumite specii, proiectul propune o modificare subtilă, dar importantă, în partea sa introductivă. Ordinul actual precizează că aceste interdicții se aplică fără a aduce atingere prevederilor art. 1. Proiectul de ordin elimină această sintagmă din introducerea alineatului, schimbând formularea în „Se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii". Cu toate acestea, la litera a) a aceluiași alineat, referitoare la pescuitul știucii, se reintroduce exact aceeași sintagmă: "știuca, în perioada 01 februarie - 20 martie, fără a aduce atingere prevederilor art. 1, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al speciei știucă este interzis în perioada 1 februarie – 7 iunie". Această reluare selectivă sugerează că, deși clauza generală a fost eliminată, pentru știucă, interdicția specifică (1 februarie-20 martie sau 1 februarie-7 iunie în RBDD) rămâne dependentă sau cel puțin complementară cu prevederile generale de prohibiție .
Cea mai importantă modificare propusă se găsește la Articolul 10, alineatul (5), care reglementează folosirea setcilor pe teritoriul Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (RBDD).
Conform ordinului în vigoare în momentul de față, folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele și canalele din RBDD este interzisă în perioada 7 iunie – 30 septembrie inclusiv, cu o excepție pentru setcile compuse cu ochiuri de plasă de anumite dimensiuni (a = 70/100 mm, 2a = 140/200 mm). Proiectul de ordin propune o reformare completă a acestei reglementări și prevede că folosirea setcilor pe teritoriul RBDD este interzisă când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm.
Ca excepție, se permite utilizarea setcilor cu ochiuri de plasă de mărimea A=70mm pe fluviul Dunărea, brațele sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe. Această modificare schimbă radical condițiile de prohibiție în acest areal, de la un calendar fix la o condiție hidrologică specifică, dependentă de nivelul apei Dunării.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)