ACCES PREMIUM
De ce premium?
Câteva aspecte practice de reținut în așteptarea majorărilor de TVA: Atenție la tranzacțiile în derulare la 1 august și nu numai
Preconizatele majorări de TVA de la 1 august 2025 sunt pe cale să fie oficializate în perioada următoare, astfel că specialiștii amintesc contribuabililor la ce ar trebui să se aștepte din punct de vedere practic. Principalul punct de interes este, desigur, ce se va întâmpla cu tranzacțiile în derulare la acea dată, dar mai sunt și altele, cum ar fi actualizarea cotelor de TVA ale produselor și serviciilor în casele de marcat.
Articolul continuă mai jos
Conform legii pentru care Guvernul și-a asumat recent răspunderea, care conține
mai multe măsuri fiscale,
cota generală de TVA urmează să crească de la 19% la 21%. Totodată, o să dispară cotele reduse de 5% și 9%, urmând să rămână numai o cotă de 11% (ce nu va fi prins pe cota de 11%, deși era anterior pe 5% sau 9%, se va duce pe cota de 21%).
„Este foarte important să ne uităm la tranzacțiile pe care le derulăm și un impact va fi în special pentru cei care au acel sistem automatizat de realizare a postărilor (de exemplu, prin diferite coduri de taxă), pentru că, într-adevăr, trebuie să ne uităm foarte atent la operațiunile care au fost deja începute. De asemenea, pentru că vorbeam și de produsele alimentare, fiecare societate din acest sector va trebui să facă o remapare a produselor din portofoliu, astfel încât să identifice care este impactul de cotă și pe lanțul de aprovizionare, pentru că aici va fi impactul semnificativ (să se aprovizioneze la cotele corecte de TVA aplicate pe acest lanț).Înainte de a trece la alte aspecte legate de această tranziție, aș vrea să mai amintesc de alte categorii foarte afectate. Vorbim despre sectorul de divertisment, sectorul imobiliar. Pentru HoReCa, este prevăzută o cotă redusă de 11%, cu aplicabilitate posibil până în octombrie 2025, urmând ca în acea lună să se facă o revizuire a încasărilor la bugetul de stat și să se decidă menținerea sau modificarea acestei cote. Deci, recomandăm operatorilor din domeniu o atenție deosebită în perioada următoare”, a precizat recent, la
un webinar online,
Adina Vizoli, Partener la PwC România.
Concret, atunci când vine vorba de
operațiunile în derulare la data de 1 august 2025, specialista avertizează că lucrurile vor fi mai greu de tranșat și că fiecare tranzacție (sau fiecare categorie de tranzacții) va trebui analizată cu atenție pentru a vedea ce cotă de TVA trebuie aplicată:
„Pentru tranzacțiile în derulare, avansuri sau reduceri ulterioare, trebuie să ținem cont de faptul că facturile pe care le vom emite după 1 august 2025 nu au, automat, cotele noi de TVA. Respectiv, trebuie să ne uităm atent, de fiecare dată, la data operațiunii, pentru că aceasta este cea care determină cota de TVA.Dacă vorbim despre avansuri, cele care au fost deja plătite și facturate, pentru produsele care se livrează ulterior datei de 1 august 2025, trebuie să regularizăm la noile cote de TVA pentru aceste situații. În schimb, trebuie să ne uităm la acele operațiuni cu reguli speciale în ceea ce privește data operațiunii (închirieri, servicii decontate pe bază de situații de lucrări, utilități, telecomunicații, abonamente, pachete turistice deja antamate), pentru că, pentru fiecare dintre aceste situații, de multe ori va trebui să aplicăm noile cote, dar și să menținem cota de TVA aplicabilă anterior.Reducerile sau regularizările de prețuri - diferențe care intervin după 1 august 2025. De exemplu, veți primi sau veți acorda un discount de volum pentru toate tranzacțiile anului 2025 - aceasta este o situație în care va trebui să țineți cont de faptul că la reduceri sau la diferențe de preț trebuie mereu să ne raportăm la cota de TVA a tranzacției inițiale.”În fine, Adina Vizoli a mai menționat și alte aspecte utile, cum ar fi actualizarea codurilor de TVA aferente produselor din casele de marcat:
„Ca atare, trebuie să fim foarte atenți și să nu ne bazăm doar pe postarea automată și pe acele coduri automate de taxă. Bineînțeles, trebuie făcute modificările în sistem în ceea ce privește noile cote de taxe, să avem noi coduri de operațiuni pentru cine le utilizează, să adaptăm casele de marcat și să ne uităm atent atât la operațiunile derulate după 1 august (să avem grijă să avem cota de TVA corectă), cât și la tranzacțiile în derulare și cum ar trebui să fie făcută regularizarea de cotă de TVA (cu cota inițială sau cu cota actuală).”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.