Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor autorizate în România care conțin substanțe ce pot prezenta efecte psihoactive și pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Inițiativa are ca scop informarea populației cu privire la medicamentele, eliberate cu sau fără prescripție medicală, care pot influența negativ abilitățile de conducere auto.
Lista a fost elaborată de comisii consultative și direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, alături de ANMDM. Este important de menționat că această listă nu cuprinde substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri). Recomandarea Ministerului Sănătății este de a evita conducerea vehiculelor după administrarea acestor substanțe și de a urma întocmai indicația medicului curant, această precauție fiind importantă pentru siguranța rutieră și sănătatea publică.
Aceasta pentru că administrarea anumitor medicamente poate genera efecte secundare adverse, precum alterarea capacității de a conduce un vehicul, din cauza substanțelor psihoactive din compoziția lor. Astfel, chiar și în condițiile unei prescripții medicale legale și a unui motiv medical întemeiat, riscurile asociate nu sunt eliminate. Acestea includ atât pericolul imediat reprezentat de afectarea abilităților de șofer, cât și consecințele legale, cum ar fi reținerea permisului de conducere la un control de rutină.
În acest context, este bine de știut că, la finalul lunii ianuarie, câțiva parlamentari au propus înăsprirea sancțiunilor din Codul penal pentru persoanele care conduc sub influența substanțelor psihoactive. Criticii proiectului avertizează însă că o astfel de abordare ar putea genera consecințe neintenționate, cum ar fi investigarea penală a șoferilor pentru consumul unor medicamente prescrise. Inițiativa are ca fundament ideea că administrarea unor medicamente le poate afecta șoferilor percepția distanțelor, a vitezelor, unghiurilor sau poate reduce viteza de reacție, importantă în cazul frânării, semnalizării, virării, asigurării etc. Puteți citi o amplă analiză a acestei inițiative în acest articol.
Astfel, chiar dacă medicamentul este legal și obținut sau administrat cu respectarea prevederilor legale, consumul acestuia poate implica riscuri asupra capacității de a conduce un vehicul și, în plus, în cazul unui control al polițiștilor, poate însemna rămânerea fără permisul de conducere.
Comentarii articol (0)