În Monitorul Oficial a fost publicată marți Decizia nr. 573/2025 emisă de CNA, care care consfințește noul Cod al Audiovizualului, înlocuindu-l pe cel adoptat în 2011.
Actul normativ introduce, printre altele, interdicții privind difuzarea de publicitate la jocuri de noroc, medicamente, tratamente medicale, produse homeopate, dispozitive medicale, suplimente alimentare și alimente cu destinație nutrițională specială, reglementează strict reclamele la alcool, impune mesaje de conștientizare publică și stabilește condiții pentru difuzarea comunicărilor politice în spațiul audiovizual.
În ceea ce privește publicitatea la jocuri de noroc, în spațiul public au circulat recent interpretări eronate potrivit cărora persoanele publice nu ar mai putea apărea deloc în astfel de reclame.
Însă, Decizia nr. 573/2025 prevede expres că „este interzisă difuzarea de publicitate pentru jocuri de noroc în care sunt prezente personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive sau alte persoane care, datorită notorietăţii în mediul online, pot încuraja participarea la astfel de jocuri”.
Așa cum este explicat în introducerea Deciziei, CNA este autoritate de reglementare exclusiv în domeniul audiovizual, iar atribuțiile sale se limitează la acest cadru: stabilește norme, monitorizează conținutul și poate sancționa neregulile, însă nu are competență asupra celorlalte forme de comunicare comercială.
Astfel, interdicția nu se extinde asupra altor forme de publicitate, precum cele din spațiul public (panouri publicitare, afișe stradale, bannere pe clădiri).
Noul Cod al Audiovizualului păstrează și o serie de prevederi din vechea legislație, în special cele care vizează protecția minorilor și limitele în promovarea jocurilor de noroc. De exemplu, rămâne interzisă, printre altele, includerea jocurilor de noroc în programele destinate minorilor, la fel ca orice formă de incitare a acestora la participare.
Decizia a fost adoptată în urma consultărilor publice organizate de CNA în perioada 27–29 mai 2025, la care au participat 75 de entități, inclusiv instituții publice, radiodifuzori, organizații civice și experți în domeniul reglementării audiovizuale.
Mai mult, documentul este parte a procesului de aliniere la cerințele europene prevăzute în Directiva (UE) 2018/1808 și Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA), precum și a modificărilor recente aduse legislației naționale prin Legea nr. 50/2024.
Deși Decizia nr. 573/2025 a fost deja publicată în Monitorul Oficial, aceasta nu se aplică imediat. Reglementările generale din cuprinsul deciziei vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării, adică începând cu 7 august 2025. Pentru dispozițiile care vizează jocurile de noroc și suplimentele alimentare a fost prevăzută o perioadă de tranziție de 90 de zile, ceea ce înseamnă că reglementările aferente acestor domenii vor începe să se aplice abia din 6 octombrie 2025.
Atenție! Noile reglementări privind difuzarea conținutului legat de jocurile de noroc vor intra în vigoare în 90 de zile, respectiv la data de 6 octombrie 2025.
Comentarii articol (0)