Astfel, prin intermediul notificării se comunică contribuabilului/plătitorului că, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, are posibilitatea să depună sau să corecteze declaraţiile fiscale, iar, până la expirarea acestui termen, organul de inspecţie fiscală nu întreprinde nicio acţiune în vederea selectării pentru efectuarea inspecţiei fiscale.
De asemenea, important de specificat este că depunerea sau corectarea declaraţiilor fiscale de către contribuabil/plătitor nu împiedică selectarea pentru efectuarea inspecţiei fiscale, dar numai după împlinirea termenului de 30 de zile de la data comunicării notificării. Contribuabilii/plătitorii cu risc fiscal ridicat care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi sunt supuşi obligatoriu unei inspecţii fiscale sau unei verificări documentare.
Un alt aspect fiscal important de menționat constă în aceea că, potrivit prevederilor art. 122 din Codul de procedură fiscală, avizul de inspecție fiscală este documentul prin care contribuabilul este înștiințat cu privire la desfășurarea acesteia și cuprinde:
- temeiul juridic al inspecției fiscale;
- data de începere a inspecției fiscale;
- obligaţiile fiscale, alte obligaţii prevăzute de legislaţia fiscală şi contabilă, precum şi perioadele ce urmează a fi supuse inspecţiei fiscale;
- posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale;
- posibilitatea depunerii sau corectării declaraţiei de impunere aferente perioadelor şi creanţelor fiscale ce vor face obiectul inspecţiei fiscale, până la data începerii inspecţiei fiscale.
După primirea avizului de inspecție fiscală, contribuabilul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a acesteia. Amânarea se aprobă sau se respinge prin decizie emisă de conducătorul activității de inspecție fiscală, care este comunicată contribuabilului. În cazul în care cererea de amânare este admisă, în decizie se menționează și data la care a fost reprogramată inspecția fiscală.
De la regula comunicării anterioare a inspecției fiscale există și o serie de excepții, enumerate expres și limitativ la art. 122 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, respectiv situațiile în care avizul se comunică la începerea acesteia:
- atunci când se efectuează o inspecție fiscală la un contribuabil/plătitor aflat în procedura de insolvență;
- în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;
- pentru extinderea inspecției fiscale la alte perioade sau creanțe fiscale decât cele cuprinse în avizul inițial;
- în situaţia refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;
- dacă există cereri ale contribuabilului/plătitorului pentru a căror soluționare, ca urmare a analizei de risc, este necesară efectuarea inspecției fiscale.