avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate stefan_a.

Activitate stefan_a.

Buna ziua
In 1944,cand frontul era in zona Tg,Neamt, familia bunicilor mei a fost evacuata din localitatea Blebea ,jud.Neamt in localitatea Varatec, comuna Agapia, jud .Neamt. Perioada refugiului: primavara-toamna 1944.
Intrebare: tatal meu, pe atunci copil ,astazi in varsta de 81 de ani, ar putea beneficia de drepturi in calitate de refugiat de razboi?
Cu stima Stefan A.
Răspuns la discuția Abuz in serviciu
Buna ziua
Tot pensionar militar sunt si eu incepand cu ianuarie 2018. La mine este tot un caz de abuz in serviciu, prin neaplicarea prevederilor legii 80 si anume drepturile cuvenite de Ordinul Meritul Militar.(Semnul onorific În Serviciul Patriei). Casa de Pensii MApN aplica prevederile OUG 57/2017 si asupra Legii 80/1995,desi aceasta ordonanta se refera strict la Legea 223/2015. Prin urmare imi aduce un prejudiciu material de 20% din cuantumul pensiei in fiecare luna. Desi intr-o cauza identica exista o hotarare jdecatoreasca definitiva in favoarea unei persoane in aceeasi situatie ca si a mea, Casa de pensii refuza sa ma puna si pe mine in drepturi,ceea ce eu consider ca este rea vointa si abuz in serviciu. Astept cu nerabdare un punct de vedere. Cu stima, Stefan.
Răspuns la discuția dreptul la autoaparare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns.
Varianta cu sprayul e de luat in seama. Pe langa sprayul cu dispersie exista si spray cu jet,care e de folos pe timp cu vant. Am probat, sa vad cum se simte. Sincer.....nu am simtit nimic. Si am mirosit substanta ce a ramas pe capul sprayului.
Intrebarea mea era punctuala si se referea strict la folosirea in apararea proprietatii(a cainelui ) a armei de aparare pe care o detin in mod legal.
Alta situatie: masina este proprietatea mea si este parcata in alt loc decat in incinta proprietatii mele .in drum sprea ea constat ca o persoana a patruns prin efractie in masina .Pot apela la arma de aparare pentru imobilizarea persoanei pana la sosirea politiei?
Legea privind regimul armelor si munitiilor nu este clara in aceste situatii,tratand vag atat legitima aparare cat si starea de necesitate.
buna ziua
sunt detinatorul unui caine pe care il scot la plimbare pe terenul viran de la marginea localitatii. din cand in cand ne intalnim cu o turma de oi care,inevitabil are caini. de regula sunt cainii care intorc oile,caini de talie mica ,neagresivi. .de curand am vazut ca turma era insotita de doi caini de talie mare,chiar foarte mare,cu toate ca locul nu are populatie de animale salbatice periculoase. la apropierea noastra,cainii respectivi s-au indreptat cu atitudine agresiva catre noi. pentru a evita contactul cu ei ,am ocolit,cu intentia de a pune intre noi o distanta de siguranta. totul s-a incheiat cu bine,pentru ca manevra mea a fost facuta la timp,cainii urmarindu-ne o perioada scurta dupa care au asteptat turma.
intrebare: cainele este perceput ca un bun patrimonial al meu? daca el ari fost in pericol,as fi putut folosi arma de aparare pe care o detin in mod legal pentru a=i proteja viata? intreb asta deoarece am mai trecut printr-o experienta mult mai grava,cand am fost atacati de doi rotweilleri iar cainele meu a avut nevoie de ingrijiri medicale. care este punctul de vedere al unui om de lege in aceasta privinta?
Da ,aveti dreptate.Exprimarea mea a fost inexacta.Revin cu precizarile de rigoare: cu siguranta persoana are domiciliu stabil si locuieste in acel imobil , societata comerciala care are sediul la acea adresa are ca unic asociat pe aceeasi persoana. Nu am certitudinea ca imobilul si/sau terenul aferent sunt in proprietatea persoanei respective. In mod legal persoana ar fi trebuit sa ataseze in dosarul pentru infiintarea societatii comerciale davada detinerii spatiului pentru sediu social....nu?
Daca voi avea o sentinta favorabila voi deveni o persoana legitim inetresata in stabilirea proprietatii acelui imobil?
Multumesc pentru raspuns. Imobilul in cauza este in proprietatea unei persoane care s-a angajat printr-un contract sa imi presteze un serviciu.Pentru sumele achitate de mine in avans el s-a obligat sa garanteze cu bunurile personale. Acel serviciu nu a fost prestat intocmai cu prevederile contractului.Acum,exista pe rol si este aproape de finalizare,un proces prin care am solicitat rezolutiunea contractului si obligarea la restituirea sumei platite in avans.Eu nu am nevoie de bunurile lui,dar vreau sa stiu pe ce cale sa o apuc odata cu sentinta. Un executor nu poate executa bunuri care nu sunt in proprietatea scriptica a cuiva.
La DITL persoana respectiva plateste impozit doar pe un autovehicul.
Aceasta este in rezumat esenta problemei.De aceea am nevoie de un document oficial din care sa rezulte proprietarul imobilului.
Va rog sa ma indrumati in rezolvarea unei probleme referitoare la identificarea proprietarului unui teren si imobilului aferent.
Cunosc adresa imobilului, dar atat imobilul cat si terenul aferent nu sunt inscrise in Cartea funciara,nefiind intabulate .Am verificat acest lucru online si la Biroul de carte funciara din zona unde se afla proprietatea.
Imobilul este locuit si are numar de casa si adresa postala.Pe aceasta adresa functioneaza si o societate comerciala.
Doresc sa aflu calea legala, la ce institutie trebuie sa depun cerere pentru aceste informatii.
Cu stima,Stefan Anegroaei
Discuție pensii militare
Buna ziua
Sunt pensionar militar din anul 2018.
Inca de la prima pensie incasata am considerat ca am fost nedreptatit prin aplicarea incorecta a legislatiei de catre Casa de pensii MApN.
Acest fapt l-am adus la cunostinta Casei de pensii printr-o cerere de recalculare,dar raspunsul a fost ca "pensia a fost calculata corect"
In continuare detaliez ceea ce consider eu a fi in neregula:
Militarii au dreptul la pensie conform legii 223/2015 (legea pensiilor militare) si legii 80/1995(statulul cadrelor militare).In luna septembrie 2017 a intrat in vigoare OUG 59/2017,care aduce modificari legii 223/2015,dar nu si legii 80/1995. Astfel,cf. OUGI 59/2017, pensia neta stabilita prin legea 223/2015 nu poate depasi media soldelor nete pe 6 luni consecutive ,la alegerea solicitantului de drept de pensie.
In legea 80/2015,la art.11,militarilor li se acorda,la iesirea in pensie,un spor procentual pentru Ordinul Meritul Militar ( transformat in "Semnul onorific În Serviciul Patriei" prin Legea nr. 573/2004).
Casa de pensii a aplicat eronat prevederile OUG 59/2017 , neaplicand prevederile art.11 din legea 80/1995,privandu-ma astfel de un drept al meu.
Corect ar fi fost ca la pensia calculata conform legii 223/2015 modificata prin OUG 59/2017 sa se adauge drepturile conferite de legea 80/1995.
In alta ordine de idei,pensia ar fi trebuit sa fie indexata cu rata medie a inflatiei incepand cu 01.01.2019. Casa de pensii a indexat cu rata medie a inflatiei pentru anul 2017(adica 1,3% brut=1,18% net) si nu cea pentru anul 2018,asa cum ar fi fost logic. La sesizarea mea,casa de pensii a raspuns ca indexarea s-a realizat conform legii.
Va rog sa ma lamuriti cine si unde greseste,pentru ca eu consider ca s-a facut cel putin o neglijenta daca nu un abuz din partea casei de pensii,prin aplicarea in defavoarea mea a unor prevederi legale si prin neluarea in calcul a altor prevederi legale in vigoare.
Cu stima,Stefan Anegroaei

Răspuns la discuția Recuperare prejudiciu
multumesc de raspuns.
acest litigiu este deja in curs de judecare. contractul a fost vazut de avocatul care ma reprezinta.
conform datelor contractului si faptelor paratului am sanse mari sa ies cu un verdict favorabil.
dar paratul nu are bunuri valorificabile. este o persoana care traieste in afara sistemului si da tzepe una dupa alta.
intrebarea mea ramane:in cazul unui verdict favorabil si obtinerii titlului executoriu, cum se face recuperarea pagubei? ma gandesc ca nu e primul caz de acest gen pe care l-ati intalnit.
Buna ziua.
In 2015 am incheiat un contract de antrepriza cu o firma pentru construirea unei case. Prin acel contract,patronul firmei se obliga sa garanteze in solidar cu intreaga sa avere pentru banii primiti pentru ridicarea constructiei. Dupa a doua transa de bani.constructia nu a fost dusa in totalitate la etapa la care ar fi trebuit platita transa a treia.Astfel beneficiarul a fost pagubit cu aproximativ 10000 eur . Prin urmare pagubitul a deschis proces pentru rezolutiunea contractului
Din verificarile efectuate a rezultat ca firma nu detine bunuri imobile sau mobile.La fel patronul nu are pe numele sau bunuri.
Din experienta dumneavoastra,cum va fi despagubit beneficiarul constructiei si care ar fi caile de urmat pentru recuperarea pagubei?
Cu stima,Stefan.