avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Activitate laurashield

Activitate laurashield

Discuție Prescriptie
Care este termenul de prescriptie pentru o infractiune a carei pedeapsa este inchisoare de la 2 la 8 ani. Ex: Legea 241/ 2005 art 9 lit a) b) ?
.... eu cred ca termenul este de 8 ani..., dar poate este de 5 ani..??
Cod penal:
Art.154 Termenele de prescriptie a raspunderii penale
(1) Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:
a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda;
Poate cineva sa-mi traduca Art. 10 lit. j. din Cpp, care se refera la "cazurile in care punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale este impiedicata":
...
j) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica.
Ce este o autoritate de lucru judecat? De ex: administratorul unei firme este invinuit pentru evaziune fiscala si firma se afla in Insolventa (faza de lichidare), insa lichidatorul nu a descoperit si nici nu doreste sa introduca actiune pentru atragerea raspunderii conf. art. 138 din legea insolventei. Tribunalul daca pronunta prin incheiere, lichidarea societatii, poate sa reprezinte o autoritate de lucru judecat ?
Multumesc anticipat !
V-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns:
Pot introduce ca simplu asociat intr-un SRL cu doi asociati (eu avand doar10% -2 parti sociale) si daca da, se poate lua in considerare de catre Judecatorul sindic, o actiune de atragere a raspunderii administratorului acestui SRL. aflat in procedura simplificata, faliment, actiune care indeplineste una din conditiile Art. 138 din Legea 85/ 2006 ? Mentionez ca in actul constitutiv se prevede ca pot introduce actiune pentru atragerea raspunderii asociatii creditori ai societatii si doar in caz de faliment, iar din cate am citit in Legea Insolventei, acest tip de actiune il poate introduce doar lichidatorul, comitetul directorilor sau de creditorul care detie peste 50% din creante !!
Multumesc anticipat!
Am doua intrebari la care poate ma ajuta cineva cu un raspuns competent !
1) Ce ar trebui sa contina mandatul unui administrator de srl., mandat care este de multe ori invocat de Instanta ca fiind cuprins actul constitutiv al srl-ului reprezentand o conditie necesara pt atragerea raspunderii administratorului conform art 138 din Legea 85/2006-Insolventa?
2) In calitate de asociat in acest srl. am oare dreptul sa formulez in nume propriu o actiune pe care sa o depun direct la Tribunalul sindic, in conditiile in care firma este de un an in Insolventa simplificata si Lichidatorul judiciar vrea sa-l scoata “basma curata” pe administrator iar ANAF-ul care are peste 50% din creante si ar putea introduce o actiune in aces sens, nu are de gand sa faca nimic. (poate trebuie sa am neaparat calitatea de creditor sau e suficient faptul ca eu am infiintat initial societatea, sant asociat si totodata fondator ?). Sant convins ca am toate datele ca sa dovedesc atragerea raspunderii conf. Art 138 -respectiv fapta ilicita , prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre acestea si vinovatia.
Nu stiu daca cele de mai jos fac parte implicit din MANDATUL Administratorului dar altceva in actul constitutiv referitor la mandat nu mai exista !!!?
In actul constitutiv al srl-ului se precizeaza:
Capitolul 3 Conducerea si administrarea societatii:
Art 13.1 Administratorul are puteri depline si nelimitate…
13.2 raspunde in fata organelor de stat pentru activitaatea desfasurata
13.3 obligatiile si raspunderile administratorului santreglementate de dispozitiile referitoare la mandat?? si de cele special prevazute de lege.
13.4 Administratorul are urmatoarele atributii:
- duce la indeeplinire sarcinile stabilite de AGA..
- reprezinta societatea in fata tertilor, inclusiv in fata organelor…
-incheie contracte…
-mandatul administratorului este pe o perioada nedeterminata.
Tot la Cap. 3 se spune in continuare:
Societatea este reprezentata in relatiile cu tertii doar de catre Administrator si “Actiunea in raspundere impotriva administratorului apartine si creditorilor societatii insa acestia o vor putea exercita numai in caz de faliment al societatii”.
Multumesc anticipat !



Follow us: Avocatnetro on Facebook
Ar putea cineva sa ma ajute si sa-mi traduca ce acest articol din legea Insolventei !?

Art.138.
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetarii de plati;

..eventual un exemplu scurt !

Multumesc anticipat!
As dori sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatorul aspect privitor la o societate aflata in procedura simplificata de insolventa (data inceperii procedurii-12 oct. 2012):
Desi in raportul Lichidatorului privind cauzele starii de insolventa, acesta precizeaza, printre altele ca in Inventarul societatii facut la 31-aug. 2012- exista echipamente tehnologice in val. de 85000 ron (este vorba de uscatoare de cherestea), acestea nu mai apar in lista de inventar facuta ulterior de lichidator impreuna cu reprezentantul societatii, in cadrul procedurii. Oare, ma-ntreb, nu ar fi trebuit ca Lichidatorul sa observe asta la inventarierea bunurilor si sa ceara debitorului sa depuna conform art. 44. "lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale facute de el in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii"?. Si eventual sa constate ca acest transfer s-a facut in dauna creditorilor. In schimb consider ca vanzarea s-a facut cu rea credinta si in dauna creditorilor si cu rea credinta, avand in vedere administratorul societatii a vandut utilajele la un pret revoltator de mic, unei firme "Sc. ....SA", in care este si administratoreste si actionar cu 75%. Si inca un lucru: creditorii nu pot recupera in momentul de fata, nici macar 30% din prejudiciul total, prin lichidarea bunurilor existente, propuse a fi vandute! Ce as putea sa fac, in calitatea mea de simplu creditor, (decazut din anumite drepturi pentru ca am depus cererea in Instanta dupa expirarea termenului limita) pentru a cere anularea transferului patrimonial? Este oare suficienta explicatia mea ca sa se poata dovedi reaua credinta a administratorului?

Buna seara

...as dori sa solicit atentiei d-voastra faptul ca, desi in raportul Lichidatorului privind cauzele starii de insolventa, acesta precizeaza, printre altele ca in Inventarul societatii facut la 31-aug- exista echipamente tehnologice in val. de 85000 ron (este vorba de un uscator de cherestea vandut cu doua luni inainte de inceperea procedurii), dar acestea nu mai apar in lista de inventar facuta ulterior in cadrul procedurii. Oare, ma-ntreb, nu ar fi trebuit ca Lichidatorul sa observe asta la inventarierea bunurilor si sa ceara debitorului sa depuna conform art. 44. ."lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale facute de el in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii". Si eventual sa constate ca acest transfer s-a facut in dauna creditorilor.Sincer, nu stiu daca i-as cere acest lucru Lichidatorului, acesta ar face-o, de aceea vreau sa ma adresez Judecatorului sindic, in legatura cu acest fapt,, dar nu vreau "sa-l calc pe bataturi", nici pe Lichidator. In schimb consider ca vanzarea s-a facut cu rea credinta si in dauna creditorilor, avand in vedere administratorul societatii a vandut utilajul, unei firme Sc. Prod.....SA, in care este actionar cu 74%ca nici macar 30% din prejudiciu nu se mai poate recupera prin lichidarea bunurilor existente, propuse a fi vandute! Cecredeti ca as putea sa fac pentru a anula transferul patrimonial?
Discuție Insolventa
Buna seara
Ce inseamna transfer patrimonial ? Ex: Daca o societate vinde in ultimele 120 de zile de dinaintea deschiderii procedurii de insolventa, vinde un utilaj a carui valoare de intrare in contabilitate este de 85000 de lei , altei societati , poate fi considerat transfer patrimonial.
Răspuns la discuția Insolventa
Multumesc
In cererea respectiva as dori sa mentionez si faptul ca desi in raportul Lichidatorului privind cauzele starii de insolventa, acesta precizeaza printre altele ca in Inventarul societatii facut la 31-aug- exista echipamente tehnologice in val. de 85500 ron (este vorba de un uscator de cherestea vandut cu doua luni inainte de inceperea procedurii), acestea nu mai apar in lista de inventar facuta ulterior in cadrul procedurii. Oare, ma-ntreb, nu ar fi trebuit ca Lichidatorul sa observe asta la inventarierea bunurilor si sa ceara debitorului sa depuna conform art. 44. ."lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale facute de el in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii". Sincer, nu stiu daca i-as cere acest lucru Lichidatorului, acesta ar face-o, de aceea vreau sa ma adresez Judecatorului sindic, dar nu vreau "sa-l calc pe bataturi", nici pe Lichidator. In schimb consider ca vanzarea s-a facut in dauna creditorilor, avand in vedere ca nici macar 30% din prejudiciu nu se mai poate recupera prin lichidarea bunurilor existente, propuse a fi vandute! Cum credeti c-ar trebui facut sa fie bine?
Discuție Insolventa
Intrebare: In calitate de simplu creditor al unei societati aflate in insolventa, acceptat doar de Instanta, pe baza unei cereri (grefe ?) depuse ulterior intocmirii tabelului creditorilor dar fara a fi trecut inca in tabel (lichidatorul mi-a spus ca trebuie sa platesc 200 ron taxa de timbru ca sa ma treaca?), pot sa depun personal o cerere adresata Judecatorului sindic, de atragerea a raspunderii organelor de conducere societatii(respectiv a administratorul firmei), conform art.138 din Lege?
Si vreau sa fac acest lucru intrucat, Lichidatorul nu stie, sau nu vrea sa stie ca administratorul societatii este anchetat pentru evaziune fiscala, acesta avand deja dosar **/P/ 2013 la Parchet, si nu a formulat pana acum cerere de antrenare a raspunderii conform art,138. Deschiderea procedurii de insolventa s-a facut la 10-oct 2012.
As dori cateva pareri..
Multumesc!