avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Activitate mandrut

Activitate mandrut

Apartamentul meu este in continuu inundat, de vreo 3 luni ca urmare a unei defectiuni la sistemul de alimentare cu apa de la vecini. Apa se infiltreaza in perete astfel incat mucegaiul e in floare, parchetul s-a umflat cam pe 12 m2.
Instalatia lor de apa trece printr-un perete comun. Initial am crezut ca este defecta instalatia de la apartamentul meu, dar 3 instalatori au confirmat, pe rand ca nu de la apartamentul meu vine problema ci de la vecini. Vecinii sunt chiriasi si spun ca ei nu pot interveni si ca proprietarii ar trebui sa rezolve problema. Am luat legatura cu proprietarii, dar, dupa ce mi-au rapsuns o data la telefon( si au promis ca o sa vina si o sa repare instalatia), au inceput sa ma evite. De 2 luni ma chinui asa cu ei. Ii sun si ei imi trimit mesaj ca au probleme si ca o sa vina. Uneori nu raspund decat dupa 2-3 zile, dar tot prin mesaje. Sa-i dau in judecata, ce sa fac? Pe peretele comun mucegaiul e omniprezent si parchetul se umfla pe zi ce trece.
Răspuns la discuția Inmatriculare auto
Persoana fizica A putea vinde la B daca pe talon e trecut transferul dreptului de proprietate doar pe 15.02?
Tocmai am achizitionat un autoturism deja inmatriculat in Romania. Doresc sa il transcriu pe mine, dar am observat urmatoarea problema
- autoturismul a fost in leasing
- pe certificatul de inmatriculare apare ca transferul de proprietate de pe societatea de leasing pe persoana fizica A s-a facut la data de 15.02.2015(ultima factura cu zero a fost emisa la 15.02.2015)
- persoana fizica A a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru autoturism in data de 13.02.2015 cu persoana fizica B
- persana fizica B la inregistrat la primarie si Administratia financiara incepand cu 20.02.2015
- persoana fizica B mi-a vandut mie autoturismul la data de 02.03.2015

E in regula?
Nu trebuia ca acel contract de vanzare cumparare intre persoana A si persoana B sa fie incheiat dupa data de 15.02.2015? Ce pot sa fac ?
Achizitionez de la o firma din Franta, produse fabricate in Brazilia si aduse cu vaporul in Italia. Produsele le achizitionez in conditia FCA port Italia. Importul definitiv se face in Romania. Transportul din Italia in Romania este realizat auto de o firma din Romania. Baza de impozitare cuprinde pretul in conditia FCA port Italia. Firma de transport mi-a facturat cu TVA, transportul din Italia in Romania. E bine? Sau trebuia ca factura de transport sa fie fara TVA, si in vama, la baza de impozitare sa adaug si factura de transport auto. Cum e bine? Pe ce temei legal?
Discuție Intabulare
Am demarat procedurile necesare intabularii unei case si a terenului aferent, adica am apelat la un arpentor care sa realizeze dosarul cadastral.
Dupa 2 luni de pregatire acte, imi spune ca din pacate trebuie sa astept pana la solutionarea unui dosar aflat pe rol la tribunal, dosar care se refera la active(casa plus terenuri) ce fac parte din aceeasi tarla dar care apartin unei vecine. Sunt din Ardeal, si se pare ca in vechea carte funciara, terenurile respective( al meu si cel al vecinei) apartineau aceluiasi proprietar. Arpentorul mi-a spus ca se merge pe regula "primul venit, primul servit" si ca o eventuala inscriere a activelor mele ar atrage modificarea dosarului vecinei.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca aceste terenuri si respectiv case nu sunt alipite, intre ele mai exista 2 case, una dintre ele si cu treenul aferent fiind deja intabulate.
Nu inteleg legile din Romania. Vrei sa depui eforturi sa iti inregistrezi activele, pe o gramada de bani. Dai declaratii peste declaratii si iti asumi tu responsabilitatea pentru niste acte ce au fost emise de autoritati, treci peste acest lucru... si afli ca trebuie sa astepti 1 an pentru un dosar ce nu are legatura cu tine.
Mentionez ca activele mele nu fac subiectul nici unui litigiu.
Ce sa fac? Sa emigrez?
Răspuns la discuția Livrare
Cei din vama spun ca firma din germania poate fi exportatorul si ca nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.
Tot cei din vama spun ca orice firma din comunitate poate efectua formalitatile vamale oriunde pe teritoriul comunitatii fara a se inregistra in acel stat.

Ar fi art. 3 din ord. 2222/2006?

Discuție Livrare
Un client din Germania doreste sa achizitioneze de la societatea noastra produse pe care sa le exporte in Rusia.
El doreste sa fie exportatorul, adica marfa pleaca direct din Romania catre Rusia. Formalitatile vamale le face neamtul. Cum procedam? Factura si CMR cum le intocmesc? Cu TVA, fara TVA?
Tatal meu si fratele sau au mostenit dupa bunicul o casa si 2 ha de teren. Succesiunea s-a facut in 1998. Casa nu era intabulata. Desi cei doi frati se intelesesera ca tata sa primeasca casa si jumatate din teren iar unchiul jumatate de teren, in certificatul de mostenire e trecuta o cota de 1/2 din totalul masei succesorale, urmand ca cei doi sa realizeze iesirea din indiviziune si impartirea conform acestei intelegeri. Din pacate, prin prisma unor probleme de sanatate ale tatalui meu si ulterior decesul acestuia, pana acum nu s-a facut iesirea din indiviziune.
Tatal meu a decedat in 2002. Suntem 2 mostenitori dupa tata, eu si mama.
Ne-am inteles cu unchiul sa facem iesirea din indiviziune acum. Am facut cadastrul. Cu cine trebuie sa ne prezentam la notar, doar noi si unchiul? Sotia unchiului a murit acum 2 ani, si mostenitorii ei sunt unchiul si o nepoata, fiecare cu cate 1/2 din jumatate din bunurile comune unchiului si matusii. In certificatul de mostenire dupa matusa nu sunt mentionate cota de 1/2 din casa bunicului si din terenul dupa bunicul mostenite prin certificat de unchiul, ci doar alte bunuri comune unchiului si matusii. Are nepoata vreun drept asupra casei si pamantului mostenit de la bunicul?
In urma decesului tatalui meu, cei trei copii, mostenim in urma succesiunii, fiecare o cota parte de 1/3 dintr-un imobil cu trei camere si doua terenuri intravilane, fiecare de 3000 mp. Mentionez faptul ca aceste bunuri nu sunt intabulate. Se poate face iesirea din indiviziune fara intabularea prealabila si fara prezentare in instanta (fara o hotarare judecatoreasca)? Mentionez ca noi, mostenitorii dorim in consens total sa impartim bunurile pe cale amiabila intr-un anumit fel, adica doar unul dintre frati sa mosteneasca casa si ceilalti doi cate un lot de teren. Mai apoi, am dori ca fiecare sa isi intabuleze separat bunurile ce ii vor apartine. Exista solutia medierii?
In 2009 am suspendat activitatea firmei, SRL microintreprindere neplatitoare de TVA, pentru 3 ani. Desi perioada celor 3 ani de suspendare a expirat anul trecut nu am facut niciun demers pentru reactivarea firmei sau prelungirea suspendarii. Nici nu am mai depus declaratii din 2011. Daca acum vreau sa reactivez firma, trebuie sa platesc ceva? Risc anumite penalitati?