avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina Alexandrescu

Activitate Cristina Alexandrescu

Răspuns la discuția Angajare în câmpul muncii
Nu, din cate stiu. Nu scrie niciunde ca angajarea se face exclusiv pe baza cartii de identitate. Se face pe baza unui act de identitate (carte de identitate, pasaport, permis de sedere temporara/permanenta) or, in cazul nostru, daca salariatul detine pasaport eliberat de autoritatile romane, personal, nu vad unde ar putea fi problema. Repet, daca are cetatenie romana, beneficiaza de exact aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean roman. Daca nu se incadreaza in cazuri particulare, cum ar fi grad de handicap, sau altele asemenea, nu se aplica nici o limitare a timpului de lucru. Poate fi incadrat cu norma intreaga de 8 ore/zi.
Răspuns la discuția CAS 2018
Da, sunteti obligata sa platiti CAS pentru activitatea de PFA.
Răspuns la discuția Angajare în câmpul muncii
Daca are cetatenia romana, beneficiaza de toate drepturile cetatenilor romani.
Răspuns la discuția Contributii concediu medical
Da, urgenta medico-chirurgicala se impoziteaza. Inafara de cod 08, cred ca se impoziteaza cam tot. Este destul de mult pentru oricine sa stea pe un forum sa va explice cum se calculeaza fiecare tip de concediu medical, intrucat cadrul normativ este vast. Eventual, daca precizati exact ce va intereseaza, poate e mai usor. Pot sa va dau baza legala: OUG 158/2005 si Codul Fiscal, iar pentru accidentele de munca se aplica Legea 346/2002. Fiecare are norme.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă recomand să țineți cont de prevederile fiscale:
Codul fiscal definește activitatea independentă astfel:
3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Dacă activitatea dvs. nu îndeplinește cel puțin 4 din criteriile de mai sus, atunci nu este o activitate independentă (de PFA). Ceea ce înseamnă că un control fiscal va considera că datorați contribuții sociale ca și cum ați fi salariat, lucrul care vă va crește semnificativ nota de plată.

Spus pe scurt: s-au dus vremurile in care ne angajam cu toții ”pe bază de contract de colaborare”.

Din întrebarea dvs, deduc faptul că iasă din discuție încheierea unui contract de muncă. În cazul acesta, vă rămâne să optați între SRL și SRL-D.
SRL-D nu puteți avea decât în situația în care puteți angaja 2 persoane cu contract individual de muncă cu normă întreagă în maxim 60 de zile de la constituire. De asemenea, ca SRL-D, trebuie să reinvestiți jumătate din profitul realizat. Există unele facilități, dar și condiții.

Rămâne varianta SRL, care, presupune plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (1% dacă aveți salariați, 3% pentru microîntreprinderile fără salariați) și a impozitului pe dividende, actualmente 5% + 5,5% dacă nu aveți concomitent și calitatea de salariat. Soluții de optimizare fiscală se pot găsi, și chiar cu riscuri mult mai mici decât varianta unui PFA mascat. Evident, depinde și de ce sume vorbim, există unele variabile care pot da toate variabilele peste cap (cum ar fi TVA-ul, în cazul în care se depășește plafonul)

Ca PFA, indiferent de sistemul de impozitare (normă de venit sau sistem real), oricum datorați contribuție de asigurări sociale de 10,5% (pentru 1/3 din stagiul de cotizare) sau 26,3% (pentru recunoașterea stagiului complet de cotizare), 5,5% sănătate și 16% impozit. Discuția este mai lungă, în funcție de codul CAEN, sistemul de impozitare pentru care se poate opta, etc. Trebuie făcute niște calcule.

Depinde de dvs, de înțelegerile pe care le aveți cu partenerul dvs, de conținutul exact al contractului și de un expert care să vă îndrume corect.
Răspuns la discuția intrebare
...controlul medical la angajare, perfectarea contractului de munca, transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de inceperea activitatii.
Răspuns la discuția pfa si plata contributiilor
Odata cu modificarile aduse de Legea 263/2010 in vigoare de la data de 01.01.2011 da, a devenit obligatorie plata CAS si pt. aceasta categorie pentru care, inainte de data anterior mentionata, asigurarea in sistemul public de pensii era optionala.
Regulamentul intern este prevazut de titlul XI, capitolul 1 din Codul Muncii (art. 241-246) si este aplicabil doar in raporturile de munca. Pentru externi raman aplicabile prevederile contractelor de colaborare.
Revin asupra ideii de mai sus: angajatorul nu poate sa va modifice aceste clauze din contractul de munca fara acordul dvs. Daca o va face, o va face fara respectarea cadrului normativ in vigoare. Actul aditional trebuie semnat de parti, nu de terte persoane ca martori la faptul ca dvs. ati refuzat semnarea. Asta nu inseamna 100% ca angajatorul va si respecta legea. Dar daca nu o respecta, un avocat va poate spune cum sa procedati in vederea actionarii angajatorului in instanta.
Inteleg bine? Adica onor-guvernanul nostru va putea CONTESTA hotararile judecatoresti ramase definitive si irevocabile prin ORDONANTE DE URGENTA!? Inseamna ca nu ne ramane decat sa ne castigam drepturile la CEDO...sau pana si hotararile CEDO vor putea fi contestate de guvern prin ordonante de urgenta?