avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Activitate ISQKONSULTING

Activitate ISQKONSULTING

grandanat a scris:

Mai intai de toate...
Conven?iile civile se aplic? doar la presta?ii ocazionale, limitate ca durat? ?i care nu sunt executate în exercitarea unei profesii sau meserii.

Deci acestia nu pot sub nici o forma sa lucreze in baza unor conventii civile. Desi se practica acest obicei, legea spune clar ca aceasta forma de lucru este ilegala. Iar autoritatea in vigoare, desi pana acum a cam inchis ochii, poate f usor sa sanctioneze asociatia pentru savarsirea contraventiei prevazute de art.276, al.1, lit.e din Codul Muncii


Articolul 276
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract
individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500
lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata ...




Conventiile civile:

Veniturile din conventii civile, conform codului fiscal, reprezinta :
A. venituri din activitati independente. Impozitarea se face cu plati anticipate (10% la sursa plus 6%). Pentru aceste venituri, in cazul de fata, este obligatorie plata contributiei la sanatate (si administratorul si femeia de serviciu).
B. venituri din alte surse, daca contribuabilul a optat la incheierea conventiei pentru plata impozitului cu retinere la sursa in sensul art. 79 din CF - cu impozitare la sursa. Adica asociatia retine tot impozitul, 16 %, si-l vireaza lunar in bugetul de stat. Pentru acest tip de venit, nici administratorul nici femeia de serviciu nu trebuie sa plateasca contributia la sanatate.(!!!)

Contributia la pensii si somajul trebuie platite de catre femeia de serviciu indiferent de clasificarea de mai sus. In sist social de pensii este considerat venit profesional, si este obtinut cu regularitate. Rezulta deci obligativitatea contributiei la pensie.

!!! Atentie. chiar si in situatia de la cazul 2, desi legea spune ( nu foarte clar) ca aceasta contributie nu trebuie platita in situatia data. Au fost hotarari judecatoresti care au dat castig de cauza caselor de sanatate si au obligat pe cei ce au obtinut astfel de venituri la plata contributiei.


Recomandare. Treceti-i pe amandoi pe contract de munca - singura forma legala in aceasta situatie.


buna ziua

am intrat in ceata de tot ,citind raspunsul de mai sus .....
va rog sa ma ajutati sa fac putina lumina....

pentru servici de managementul calitatii prestate lunar :cate 10 zile lucratoare /luna ,cu decontarea transportului de la sediul prestatorului -la cel al angajatorului si cu achitarea c-valorii unei mese zilnice prin predarea catre prestator a bonurilor de masa aferente zilelor lucrate , se pot incheia doar contracte civile ,???

In cazul in care exista deja un contract civil in termenii de mai sus ,care
perecizeaza ca angajatorul retine impozitul -16% , si din iulie 2010 , contine si precizarea ca angajatorul sa retina contributiile pentru somaj si pentru pensii ...ma intreb daca nu era necesar ,sa se retina si contributia la sanatate ,incepand cu ianuarie 2011 ????(in cazul acesta , pana in martie ,a existat un CIM partial ).

Incepand cu ianuarie 2011,ramane valabil contractul civil sau acesta se asimileaza automat un CIM ????(ceea ce implica plati ale contributiilor atat de catre angajator cat si angajatul)

In cazul in care trebuie platit retroactiv CASS ,pentru acest contract civil - procentul de 5.5 % trebuie aplicata sumei nete primita de prestator , sau se aplica venitului brut (net +16% x net =suma la care se aplica coeficientul pentru CASS )???

Legea prevede ca persoana fizica prestatoare de servicii are responsabilitatea sa achite Somaj ,pensii ,sanatate ,ce trebuie facut in acest caz ?Sa se rezilieze precizarea din conventia civila privind retinerea contributiei la fondul de pensii si de somaj urmand ca persoana fizica sa intocmeasca declaratii fiscale si sa vireze lunar sumele aferente ,adica (10,5% + 5,5% + 0,5 % ) x venitul net lunar (suma priimita de la angajator )?????

multumesc pentru raspunsul care va face lunima pe strada asta ......
decizia a fost trimisa prim mail in ziua emiterii ,s-a confirmat primirea a doua zi .A fost facuta plangere penala pentru neplata salariilor si emiterea acestei decizii fara stingerea datoriilor .
Avand datorii ,fiind facuta plangere pentru neachitarea salariilor,desfiintarea postului ,fara stingerea datoriilor -nu se face vorbire nicaieri de platile restante si modul cum se vor achita salariile ,pare cusuta cu ata alba .Ce argument se poate aduce ca nu e doar o parere ,conform legii ?
multumesc .Este legala ?daca apare dupa ce s-a depus plangerea?este transmisa prim mail in ziua emiterii .Mentionez ca angajatul a transmis in ziua precedenta ,emiterii deciziei de desfiintare post ,angajatorului ca a facut plangere la ITM si considera asta drept o "sanctiune'pentru curajul avut .
as dori sa-mi spuneti in ce articol de lege se incadreaza decizia de desfiintarea postului si incetarea CIM ,daca aceasta vine la o zi dupa ce a fost inregistrata plangerea la ITM pentru neplata drepturilor salariale ,CIM era pentru timp partial.
Angajatorul a facut o regula din neplata salariilor sau plta acestora cu intarziere & partiala In prezent are 4 plangeri la ITM ,din partea fostilor angajati si tot atatea procese in instanta .
buna ziua,
-pentru a organiza si preda cursuri de instruire /specializare pentru cei ce doresc sa lucreze in firmele de paza si protectie ce documente sunt necesare ?
-pentru infiintarea unei firme de recuperare cereante ce documente si instruire sunt necesare?
multumesc
as dori sa stiu unde gasesc prezentata procedura pentru o plangere la CEDO (Pasii ,Documentele,si mai ales spetele pe care le Judeca CEDO )
multumesc
buna ziua ,
am o firma ,care nu are foarte multe operatii ,sa zicem 20 de documente pe trimestru (facturi emise ,op ,alte plati )
Vreau sa stiu daca imi achizitionez un program de contabilitate am voie sa-mi tin singura contabilitatea????
eu nu am nici un angajat,si nu mai stiu cum voi plati impozitul .......
multumesc
cumparatorul este fiul meu si nu vrea sa-i schimbe numerele .Stie cineva unde gasesc descrisa procedura de radiere cu pasii ce trebuie sa-i fac?
el este cel ce a semnat contractul de vanzare -cumparare,contractul de comodat ,este facut in momentul in care a inceput procesul
aici nu apare numele meu ,este facut intre el si un alt coleg care reprezinta firma .iar 3 luni dupa data de inregistrare a acestui contract de comodat ,el mi-a faut o procuraprin care"sunt abilitata sa locuiesc pe termen nelimitat "fara sa se faca vb niciunde in acest document despre legatura "sa locuiesti "cu "numai cat lucrezi la mine"
nicaieri in documente nu apare o notificare referitoare la faptul ca locuiesc numai cat lucrez asa cum prezinta acum lucrurile deci Mintim din plin ca nu ne doare ......
buna ziua
doresc sa vand masina proprietate firmei , cu valoare de amortizare ne recuperata de 20000 ,fiului meu care are domiciliul in strainatate ,Am intocmit contractul de vanzare cumparare in 3 exemplare ,ce alte documente mai trebuiesc intocmite ?Contractul este semnat de PJ la vanzator si de Mine la cumparator ,in baza imputernicirii data de fiul meu si autentificata de un cabinet notarial din stainatate.
este o procedura speciala pentru acest caz de vanzare -cumparare?