avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Activitate him19

Activitate him19

Am 2 nelămuriri privind un ordin de plata catre anaf.
1. Avand de plata atat impozit cat si contributii sociale este suficient ca din cont sa trimit suma integral si o sa acopere toate creanțele,nu?
2. Ce anume ar trebui sa trec la detalii pentru a nu ma trezi ca imi returneaza banii in cont?
Mulțumesc pentru ajutor.
Răspuns la discuția Intrebare legislatie anaf
Va mulțumesc pentru răspunsul prompt. Eram doar îngrijorat deoarece in perioada asta a pandemiei veniturile pfa-ului meu au scazut si am niste restante la anaf si voiam sa stiu daca risc mai mult decat acele penalități si dobanzi pe care anaf-ul le percepe?
Citisem eu ca era vorba despre impozitul cu retinere la sursa, insa nu stiam exact ce inseamna asta, de aceea am si intrebat aici unde avem si experti in domeniul legislatiei.


Iulian MANEA a scris:

Este vorba despre impozitul și contribuțiile sociale reținute salariaților, impozitul reținut asociaților sau acționarilor pentru dividende etc.

De curand am vazut pe site-urile astea de stiri ca de la 1martie cei ce au datorii la anaf risca dosar penal si as vrea sa stiu de la expertii in legislatie ce inseamana asta?
Toti cei ce avem datorii la anaf riscam astfel de sancțiuni? Citisem "neplata inpozitului retinut la sursa", asta e valabil pentru toate companiile, pfa-uri? Mulțumesc pentru viitoarele clarificări legislative.
Buna ziua, am o întrebare contabila la care eu nu-i gasesc inca raspuns. Am produse cumpărate din China/India/Tari africane ce nu imi pot oferi nici un fel de factura, cum pot sa le trec in contabilitate cand ei nu imi pot oferi nici o factura? Am intrebat, oamenii nu au asa ceva deci cum pot face legal, cumparand cu cardul firmei?
Buna ziua,
Locuiesc într-o tara straina de ceva timp si am observat ca preturile unor articole sunt mai mici in România, decat in tara in care locuiesc.
Ma gândeam sa imi deschid un magazin online in romania(am pfa), dar cu target pe tara in care locuiesc si sa cumpăr produse de la magazinele romanesti cu factura si sa le revand pe site-ul meu.
Intrebarea este, eu fiind firma din România(pfa) si site-ul meu este in alta limba ar trebui sa plătesc anumite taxe in tara in care sunt?
Domeniul fiind. Com nu ar trebui sa fie o problema deoarece mulți romani vand produse in strainate, nu?
Ar trebui sa fac anumite demersuri in tara in care locuiesc pentru a nu intampina probleme legale?
Mulțumesc pentru răspunsurile acordate.
Anul trecut am fost beneficiar de idemnizatie pentru un pfa iar acum ma pregatesc sa pun declaratia pentru 2020, 0 venituri insa doar indemnizatie si as vrea sa stiu cum as putea beneficia de plata esalonata a darilor catre stat? Pentru ca vorbim de o suma mare iar activitatea firmei mele nu s-a reluat inca, abia acum face primi pasi mi-e greu sa gasesc mii de lei de plata.
Am înțeles ca trebuie sa depun o hartie pentru esalonare, insa am de achitat undeva la 1380lei pe 2019 asigurart medical pfa si as vrea sa stiu daca afecteaza cu ceva aceasta datorie sau pot depune declaratia pe anul acesta si sa esalonez plata totala adica impozitul pe 2020+ cea de pe 2019?
Pe ce perioada se poate face aceasta esalonare?
Mulțumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Sunt cetatean roman aflat pe teritoriul unei tari europene din luna martie, locuiesc cu partenera mea cetatean al acelei tari. Legislatia spune ca dupa 3luni pe teritoriul unei tari europene trebuie sa anunti la oficialitati ca esti pe teritoriul tarii.

Fiind covid si fiind blocat din martie pana in iulie practic am depasit termenul, iar ca sa ma întorc acasa nu puteam(nu exista nici o cursa spre România) si ca sa ma inregistrez aici trebiua sa am un motiv(slujba etc). Intr-un final la finele lunii septembrie mi-am găsit slujba si trebuie sa depun actele la primarie si de aici intrebarile...

Pe hartia primita de la municipalitatea scrie "data intrarii in tara", daca eu trec doar cu 3 luni inainte poate cineva sa verifice exact data intrarii in tara? Tara fiind Schengen.

Tara se invecineaza cu Austria si la o drumetie in munti, am trecut in Austria, se poate considera ca eu am parasit tara si am revenit, deci nu am depasit termenul de 90 de zile?

Eu am parasit romania in martie inaintea pandemiei, poate cineva sa verifice unde am fost eu toata aceasta perioada?

Ce risc imi asum daca se descopera ca am fost pe teritoriul tarii fara sa ma inregistrez?
Multumesc.
Cornel Vasile a scris:

Dupa verificarea amanuntita a dosarului , daca se constata ca nu trebuia sa primiti , atunci vi se va solicita restituirea sumei primite.

Da, puteti ataca in instanta decizia de restituire.

Va multumesc pentru răspuns insa ce se întâmplă daca la momentul in care mi se cere restituirea sumei, eu nu o mai am in cont? Bănuiesc ca in termen de cateva luni trebuie sa restitui banii, deoarece nu cred ca dansii pot avea acces la contul bancar al firmei mele, nu?
Buna ziua, am o nelamurire legala. Am beneficiat de indemnizatia de ajutor de somaj pt pfa pe perioada starii de urgenta/alerta. Pe lunile august-septembrie(domeniul meu s+a reluat la 25 septembrie) am facut contestatie si mi-au fost virati banii. Alti colegi de-ai mei au depus contestatii insa nu au primit banii si cand suna la ajpis li se transmite ca nimeni nu o sa primeasca si cei care au primit o sa trebuiasca sa restituie banii.
Acum vin si va întreb pe voi, cum vine asta, daca cererea mea a fost acceptata de catre institutia dansilor si mi-au virat banii(eu nu am alt venit decat acel pfa), cum sa imi i-a banii inapoi?
Ce se întâmplă daca eu am avut nevoie de acei bani pentru traiul zilnic si in contul bancar al firmei am doar o mica parte din bani?
Instintarea de a da banii înapoi, trebuie sa aiba un termen, nu?
Pot sa atac in instanta daca primesc Instintarea de a returna banii(legea nu stipuleaza ca, codul meu caen nu mai primește, plus am hartie de la anaf pe 2020 in care si contributia la sanatate e pe pfa la acel minim)?
Buna ziua, am o nelamurire contabila pe care doresc sa o lamuresc cu ajutorul dumneavoastră.
Am depus documentele pentru ajutor de somaj pentru pfa(domeniul meu de activitate se reia la jumatatea lunii septembrie), am primit mail cum ca se proceseaza pentru darea in plata, insa e final de luna si inca nu au intra banii.
Eu vreau sa stiu daca s-a stopat sau nu acest ajutor pentru ca, conform legii trebuie sa pun si pe luna august si atunci sa stiu ce sa fac?
Mulțumesc.