avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Activitate hot_oliviu

Activitate hot_oliviu

Va rog, lamuriti-mi urmatoarea problema.
Intr-un litigiu, solutia de la fond a fost modificata in apel. Executorul mi-a trimis solicitarea de executare dupa solutia data la fond, desi incuviintarea primita a fost in baza titlului executoriu conform hotararii de la fond ramas definitiva prin decizia din apel. (deci in baza solutiei de la apel).
Am facut contestatie la executare solicitind anularea executarii pe acest motiv (exista o divergenta intre incuviintare si ceea ce cere executorul , in baza solutiei de la fond). Dar, cind s-a judecat contestatia, instanta a respins contestatia ca neintemaiata.
Intrebare: poate instanta intr-o contestare la executare silita sa accepte acesta divergenta si practic sa valideze schimbarea facuta de executor intre solutii, fond si apel?
Cum se rezolva situatia cind doua instante au solutii opuse in aceeasi cauza?
Cine e arbitru, unde se sesizeaza, cele doua instante avind acelasi rang in doua dosare paralele?
Multumesc mult.

Recursul trebuie facuit in termen de 48 de ore de la pronuntare. Am o nedumerire privind "pronuntarea".
Termenul "pronuntarea" poate fi:
- pronuntarea in sedinta publica
- pronuntarea asa cum apare in comunicatul instantei, adica ulterior sedintei publice (in acest caz peste 2 saptamaini): "Amână pronunţarea la data de .... Pronunţarea se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. Cu cale de atac odată cu fondul cauzei"

Ma poate lamuri cineva, despre care din cele doua este vorba?
Va rog, cine ma poate lamuri asupra unor amanunte concrete cum sa procedez pentru a nu gresi, dat fiind termenul foarte strict in care trebuie sa actionez.

Judecatoria mi-a respins cererea de sesizarea CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate. Am citit ca “incheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.”
Deci:
- astazi a avut loc infatisarea si judecatorul a respins cererea, dar pronuntarea este anuntata peste doua saptamini. Asa ca inca nu exista o incheiere pe care sa o pot ataca. Deci trebuie sa astept inca doua saptamini.
- instanta imediat superioara, in cazul de fata, este tribunalul. Intrebare: unde depun recursul: la tribunal sau la judecatorie, aceasta avind sarcina sa-l trimita mai departe (cum se precedeaza deobicei in caz de apel sau recurs)?
- cele 48 de ore incep sa curga din momentul in care apare incheierea. Dar unde, pe ce portal, registrul electronic?

Multumesc mult pentru ajutor
In cazul de fata proiectantul si beneficiarul au afirmat in documentatia tehnica atasata AC ca lucrarile urmeaza sa se faca, desi ele erau finalizate de citiva ani. Daca ar fi spus adevarul atunci trebuia sa se elibereze un alt tip de AC: "pentru intrarea in legalitate a lucrarilor de construire fara respectarea proiectului initial", ceea ce implica penalitati etc.
Intrebarea a fost: acest fals este de natura penala sau civila? Incertitudinea mea se datoreaza faptului ca art. 297 CP se refera la un functionar public, iar in cazul de fata abuzul este facut de o firma privata. Atunci este aplicabil art. 322CP? Am dubii pentru ca si in acesta apar referiri la functionarul public.
Am o intrebare privind eliberarea ilegala a unei autorizatii de construie (AC) pe baza unui memoriu tehnic care sustine fapte neconforme cu relitatea.
Ma refer la urmatoarea nota prezenta in textul unei AC: “Proiectantul si beneficiarul raspund pentru exactitatea si veridicitatea datelor si inscrisurilor cuprinse in documentatia ce a stat la baza emiterii prezentei autorizatii de construire”

Intrebare: despre ce fel de raspundere este vorba in aceasta nota, este ea penala sau nu? Puteti sa ma ajutati cu un articol de lege in baza caruia se trateaza aceasta raspundere?

Multumesc
Multumesc pentru atentionare.
1. E adevarat, totul este facut de mine pt ca avocatii pe care i-am contactat spun fie ca sunt f. ocupati, fie ca in acest stagiu nu se mai implica etc. Pina la urma am gasit un avocat care a acceptat sa se uite pe ce am compus eu si a spus ca pot sa le depun.

2. Am inteles ca sunt doua feluri de cerere de suspendare, de fond si provizorie.
Astfel, cerere de suspendare, de fond, cf. art. 701 CPC este procedura prin care se dispune, la un termen ulterior, suspendarea executarii silite pana cand instanta de judecata se pronunta pe fondul cauzei.
Asta inseamna ca acest termen de judecata de suspendare a executarii silite se poate da peste citeva luni.
Ce facem noi in acesta perioada, cind executarea poate avea loc, cu urmari uneori serioase?
Art. 719 CPC, alin.(7) Dacă există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul, iar conform art. 701 cod procedura civila:
(4)Actele de executare efectuate în ziua soluţionării cererii având ca obiect suspendarea, fie şi provizorie, a executării silite sunt desfiinţate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare şi a contestaţiei la executare.

Deci ce este gresit in ceea ce am relatat in postarile mele de mai sus? Dupa cum am inteles, se pot depune in acelasi dosar ambele cereri de usspendare, fiecare urmarind un scop diferit.
Daca am gresit, orice ajutor este apreciat.
Multumesc
In primul rand, va multumesc mult pentru mesaje: ma vor ajuta sa salvez situatia in fata executorului agresiv.

Apoi, sunt putin confuz. Initial, in urma cu o luna, am depus urmatoarele:
- o contestatie la executare
- o cerere de suspendare de fond (am depus-o depusa impreuna cu contestatia)

Am inteles ca nu e suficient si ca mai trebuie sa depun un al treilea document: o cerere de suspendare provizorie.
Maine voi depune cererea de suspendare provizorie si sper ca voi bloca provizoriu executia. Voi atasa si cautiunea de 1000 lei.

Am o intrebare: cererea de suspendare provizorie se depune in acelasi dosar ca primele doua?
Va rog lamuriti-ma si pe mine, un nestiutor speriat.
Am perdut un proces si s-a deschis un dosar de executare silita.
Ulterior am inaintat o contestatie la executare prin care am solicitat anularea si suspendarea executarii. S-a deschis un dosar civil care este in starea de judecare.
Astazi sunt anuntat de executor ca va veni la domicilul meu sa constate la fata locului daca am facut ce era prevazut in dosarul de executare si sa ia masuri.

Intrebare: daca judecarea contestarii la executare in dosarul civil nu s-a finalizat poate executorul sa continue executarea? Nu ar trebui sa astepte finalizarea judecarii contestatiei?