avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Activitate robert1958

Activitate robert1958

Răspuns la discuția Atestat administrator
@ Adam Grecu

Nu, Curtea de Apel Iași nu „bate câmpii”, dar pentru a înțelege acest aspect trebuie puțină rutină în lecturarea considerentelor unei hotârâri judecătorești și o cunoaștere cel puțin satisfăcătoare a vechiului și actualului act normativ care prin care s-a reglementat obținerea atestatului de administrator de clădiri și/sau condominii

Motivarea dispozitivului Deciziei CA Iași este destul de stufoasă, însă am să mă opresc a ceea ce s-a reținut în următoarele considerente:


„Introducerea articolului 106 face parte din efortul legiuitorului de a crea un cadru legal unitar pentru administrarea condominiilor, eliminând ambiguitățile din vechile reglementări. Noua lege introduce reguli mai clare pentru administrarea condominiilor, pentru ca administratorii să se conformeze noilor standarde profesionale și să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în domeniul administrării condominiilor.
Acest obiectiv a impus retragerea implicită a vechilor atestate, depășite în actualul context legal.
Prin urmare, prin abrogarea legii anterioare, atestatele emise în baza acestui act normativ nu mai sunt valide în noul context legal”

Pentru a înțelege ce a spus CA Iași în cele de mai sus, trebuie să vedem reglementarea obținerii atestatului și ce reprezenta atestatul de administrator de imobile în vechiul act normativ respectiv legea nr. 230/2007 în ale sale Norme Metodologice de Aplicare, respectiv HG 1588/2007, la art. 58:

(1) Persoanele fizice care doresc să obțină calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.
(2) Atestatul are drept scop certificarea calităților profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociațiile de proprietari.

(3) Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată și este valabil pe tot teritoriul României.
(4) Atestatul de administrator de imobil se poate retrage de către autoritatea administrației publice locale care l-a eliberat, dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru exercitarea acestei activități.

Deci potrivit alin. 2 de mai sus, atestatul de administrator obținut în baza actului normativ abrogat reprezenta un veritabil certificat de calificare profesională. Atât și nimic mai mult.

Ori prin obligarea obținerii unui nou certificat de calificare profesională ( în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților așa cum este definit la art. 2 lit. f din legea nr. 196/2018) prin dispozițiile art. 106 din legea nr. 196/2018, vechile certificate de calificare profesională care erau considerate „atestate” au fost anulate astfel că pentru a putea desfășura activitatea de administrator de condominii persoanele fizice trebuie să obțină un atestat a cărei obținere este subsecventă obținerii certificatului de calificare profesională în conformitate cu art, 10 din legea nr. 196/2018:

(6) Atestatul prevăzut la alin. (5) se emite în baza următoarelor documente:
a) certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f);
b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;
c) cazierul fiscal.

iar potrivit art. 64 alin. 10 din legea nr. 196/2018 „ Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis” adică nu trebuie obținut un nou certificat de calificare ci doar cazierul judiciar și cazierul fiscal.

Având în vedere cele de mai sus nu cred că putem face o comparație între administatorii de imobile și/sau condominii și „mii de absolventi, calificati in tot felul de meserii_ lacatusi, elecricieni, fochisti, sudori, macaragii, brutari, cofetari, etc.,etc, - calificati inainte de 1989” sau absolvenții de drept.
Răspuns la discuția Atestat administrator


Adam Grecu a scris:

Robert, nu am putut ajunge la CA Iasi, poate dati un link mai apropiat....



Intrați pe rejust.ro, vă deschideți cont și aveți acces în aplicația dezvoltată de Consiliul Superior al Magistraturii.
Răspuns la discuția Atestat administrator
Aveți aici o decizie a CA Iași care lămurește chestiunea eternității atestatelor obținute sub „răposata” lege 230/2007 și ale sale Norme Metodologice (HG 1588/2007) :

[ link extern ]
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ]

ORDIN nr. 985 din 29 martie 2024 pentru modificarea art. 4 din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013


3. La alineatul (1^1), literele d) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:

d) acordul asociației de locatari/proprietari și acordul proprietarilor cu care persoana fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă; în situația în care nu este constituită asociația de locatari/proprietari, proprietarul va da o declarație pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, din care să reiasă faptul că nu există asociație legal constituită, iar toți proprietarii care și-au exprimat acordul sunt cei cu care operatorul are pereți comuni;

......................................

f) documente din care să reiasă legalitatea construcției cum ar fi autorizația de construire sau certificat de atestare/adeverință privind edificarea construcției, extras de carte funciară, fără a se limita la acestea.
Potrivit art. 53 lit. j din legea nr. 196/2018 :

„( adunarea generală) stabilește sistemul de penalizări pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociației de proprietari, conform prevederilor legale în vigoare”.

Deci, din punct de vedere legal, numai în adunarea generală a asociației de proprietari se poate adopta o hotărârâre prin care ( în anumite situații și condiții) cei care achită sumele restante la întreținere pot să plătească doar 50% din penalitățile de întârziere aferente.

Comitetul executiv poate emite o astfel de decizie doar dacă o va supune reconfirmării în prima adunarea generală și dacă își asumă responsabilitatea unei eventuale respingeri.
Articolul 181 NCPC

Calculul termenelor

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;

2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Articolul 182

Împlinirea termenului

(1) Termenul care se socoteşte pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlineşte la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură.

(2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanţă sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispoziţiile art. 183 fiind aplicabile.

Articolul 183

Actele depuse la poştă, servicii specializate de curierat, unităţi militare sau locuri de deţinere

(1) Actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi făcut în termen.

(2) Actul depus de partea interesată înăuntrul termenului prevăzut de lege la unitatea militară ori la administraţia locului de deţinere unde se află această parte este, de asemenea, considerat ca făcut în termen.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), recipisa oficiului poştal, precum şi înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administraţia locului de deţinere, pe actul depus, servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.




[ link extern ] /

inam_ro a scris:

termen intampinare apel 15 zile.
Cum se calculeaza termenul de 15 zile incepand cu data primirii pe 20 mai , dacă se trimite prin posta?

Răspuns la discuția GDPR
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 57 lit. m din legea nr. 196/2018, președintele asociației de proprietari,

„ afișează programul de încasări și datele de contact ale administratorului, ale membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori ori, după caz, ale cenzorului”.

Deci acele date de contact ( legea nu prevede excepții în privința adreselor de mail ) ale membrilor comitetului executiv sunt date publice ce trebuiec afișate la avizier, existând o obligație legală în acest sens. Nu ați încălcat nici o lege.



Daniela04 a scris:

MULTUMESC! Va rog , sa mi spuneti daca cheltuielile catre asociatie se prescriu dupa 3 ani?S


Debitele se prescriu în termenul general de 3 ani pentru fiecare lună în parte ( fiecare lună fiind considerată prestație succesivă în sensul art. 2526 Cod civ.) dacă asociația de proprietari nu a intreprins nimic în privința întreruperii prescripției dreptului material la acțiune.

Potrivit art. 2537 Cod civil, prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;
2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie;
3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripţiei, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă;
4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;
5. în alte cazuri prevăzute de lege.

Punerea în întârziere: art. 1522 Cod civil

[ link extern ] /
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

mira55 a scris:

Inteleg din raspunsul presedintelui ca si fotocopiile se platesc? Cand ai ceva de ascuns cauti motive...


Nu din răspunsul președintelui trebuie să înțelegeți că se plătesc copiile după documentele asociației, ci din lege.

Potrivit art. 28 alin. 1 din legea nr. 196/2018,

„Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora”.

Din interpretarea textului de lege de mai sus rezultă fără echivoc că legiuitorul a urmărit atât să asigure accesul proprietarilor la orice document al asociației, cât și să pună la adăpost asociația de acțiunile șicanatorii ale unor proprietari care ar putera să solicite în mod repetat sute de copii punând în dificultate funcționarea normală a asociației de proprietari.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


CristinaIChirita a scris:


Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:

"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."


Dacă considerați că răspunsul primit vă limitează accesul la documentele asociației, potrivit art. 28 alin. 4 din legea nr. 196/2018, aveți dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori.
În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, vă puteți adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Și în fine, puteți iniția o acțiune în instanță prin care să solicitați, în baza răspunsului primit, ca instanța să-l oblige pe președintele asociației să vă permită să efectuați fotocopii cu telefonul mobil.