avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Activitate Flori David

Activitate Flori David

Răspuns la discuția Compensare
Nu am inteles...la pct 2) ii) spuneti " în cazul în care persoanele juridice nu optează să intre în
sistemul de compensare prevăzut de H.G. nr. 685/1999, compensarea se realizează pe baza documentelor prevăzute de H.G.nr. 685/1999" . Pai daca NU optez pt HG 685..cum realizez pe baza documentelor prevazute de acelasi HG 685 ???
Sau, altfel spus: se poate face compensare pe baza protocolului intre societati ? As aprecia un raspuns clar, DA sau NU, argumentat. Multumesc !

Discuție Compensare
Se poate face compensarea datoriilor reciproce intre 2 societati (SRL si SA) pe baza documentului "protocol de compensare" semnat de ambele parti, redactat de avocatul uneia din parti ? Sumele sunt maricele ...400.000 ron aprox.
Multumesc !
Răspuns la discuția Bonificatie impozite locale
Corect ar fi 471 = 446, 446 = 768, iar apoi lunar 635 = 471, pentru ca impozitele se platesc anticipat.
Răspuns la discuția Raport zilnic casa marcat
La o firma de taxi, este obligatoriu intocmirea chitantei pentru incasarile de pe z?
Este obligatoriu ca pentru o compensare intre 2 firme, ambele sa initieze ordine de compensare? Daca initiaza doar o societate si se mentioneaza pe verso atat fact emise de o soc, cat si cele emise de a doau societate nu e suficient?
Răspuns la discuția MONOGRAFIE CASA DE EXPEDITIE
soficu cristina a scris:

nu s-a inteles ideea! a vinde ''pix-uri" e cu totul altceva.marfa e marfa si intermedierea implica altceva.Daca v-ati format parerea asta (ca intermedierea de serviciu este ca o marfa)atunci ar fi bine sa consultati si niste monografii.Daca ati fi microintreprindere poate ati judeca fenomenul altfel.Succes!


Draga Cristina, cred ca tu ai inteles gresit. Bineinteles ca nu mi-am format ideea ca "a vinde pix-uri e acelasi lucru cu intermnedierea...", doar am dat asa un ex oarecare...
Argumentele pe care le-am adus sunt cat se poate de documentate, din Codul Fiscal si norme bineinteles si acolo scrie clar cum e cu intermedierea, cu cazul de plati in numele clientului si cu calitatea de comisionar. Apoi am explicat si faptul ca asemenea abordare este in detrimentul clientului pt ca el nu are cum sa-si deduca partea de tva din transportul platit de tine catre terta persoana. Plus de asta, mai gandeste-te la alt aspect: exista acum decl 394 semestrial...daca tu-firma de intermediere primesti de la un transportator o factura de 10 lei+tva si ti-o inregistrezi ca si factura care nu intra in baza de impozitare (462=401), transportatorul va raporta factura emisa catre tine, iar tu nu vei avea ce sa raportezi. Alt aspect este legat de faptul ca datorita faptului ca respectivul client al tau nu poate deduce tva-ul , practic se "rupe" si lantul colectarii/deducerii tva-ului respectiv...
Eu zic sa mai analizezi problema asta, pt ca daca de ex esti microintreprindere si inregistrezi intermedierea dupa cum ai sustinut, nu e deloc bine ca micsorezi baza de impozitare .... cauta pe mfinante si vezi ca este precizat undeva despre acest aspect si ti se dau si exemple clare .... si as mai avea si alte argumente ...
Nu am nici o intentie de a subaprecia pe cineva, suntem aici sa ne ajutam reciproc si sa gasim solutiile corecte la problemele noastre. O zi buna.
Răspuns la discuția MONOGRAFIE CASA DE EXPEDITIE
ghola a scris:

Florimadalina sunt de acord cu tine=D>


Iti multumesc frumos ! Ma bucur ca in sfarsit gasesc un consultant pregatit ! Eram exasperata de discutiile in contradictoriu pe aceasta tema cu 2 consultanti fiscali, amici de-ai mei. De vreo 6 luni lucrez cu speta asta si eu, ca si expert contabil, dupa ce m-am documentat pe tema asta, am zis sa ma consult si cu amicii sa fiu sigura ca e in regula, deoarece cand am venit eu in firma, fostul contabil sef proceda cum zicea persoana de pe forum, inregistrand fact clientului cu 462, 704. Consultantii au aprobat aceasta procedura, insa eu oricum am dat decizie sa se aplice aceasta speta cfm art 137, 3, e, dupa cum am explicat mai sus.
Bine ca ma sustine si pe mine cineva!
Răspuns la discuția MONOGRAFIE CASA DE EXPEDITIE
soficu cristina a scris:

casa de expeditie in general nu va accepta niciodata ca fact.transportatorului sa ajunga la client cu marja de comision.S unt si aceste situatii ,dar in timp va descalifica casa de expeditie intrucat se va cunoaste comisionul si val.transp si in timp vor lucra direct..Cel mai des fc.de transport ajunge la casa de expeditie si aceaste va emite catre client o factura (transport +comision) .Deci in acest caz avem 411=
462 val.transp.
704 comision
4427
iar fact.de transport se inreg 462=401 ,trans.nu este chelt pt soc.de expeditie si implicit cota lui in val incasata nu este venit.


Imi mentin si sustin opinia ca aceasta inreg o faci doar daca actionezi in numele si contul clientului, adica daca primesti factura de la transportator direct pe numele clientului:
Norme metodologice:
(3) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal sumele achitate de furnizor/prestator în numele şi în contul clientului, reprezintă sumele achitate de o persoana, furnizorul/prestatorul, pentru facturi emise pe numele clientului. Emiterea facturii de decontare este opţională, în funcţie de cele convenite de părţi în vederea recuperării sumelor achitate. În situaţia în care părţile convin sa-şi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi menţionată distinct, fiind inclusă în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite clientului însoţită de factura achitată în numele clientului şi emisă pe numele acestuia din urma. Furnizorul/prestatorul nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate în numele clientului şi nu colectează taxa pe baza facturii de decontare. De asemenea, furnizorul/prestatorul nu înregistrează aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Clientul isi va deduce în condiţiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisă pe numele sau, factura de decontare fiind doar un document care se anexează facturii achitate.
În cazul în care furnizorul/prestatorul primeşte o factura pe numele sau pentru livrări de bunuri prestări de servicii realizate în beneficiul altei persoane şi emite o factura în nume propriu către aceasta alta persoana, acestea nu sunt considerate plati în numele clientului şi se aplica structura de comision prevăzută la pct. 6 alin. (2)-(4), sau după caz pct. 7 alin. (1), chiar dacă nu exista un contract de comision între părţi.
Asadar, atentie nu confundati lucrurile ! Este normal ca daca primesc o factura pe numele meu-casa de expeditie sa o inreg in contab normal, sa deduc tva aferent. Apoi o sa refacturez catre clientul meu si atunci colectez tva !
Nu inteleg de ce spunea cineva mai devreme ca "se umfla artificial cifra de afaceri". Pai dpdv al tva, comisionarul actioneaza ca si cumparator-revanzator. De altfel, orice activitate din RO presupune ca in cifra de afaceri sa inreg toata suma ce reprez baza de impozitare in contul de venit, si nu sa scot practic chelt aferenta! Ca cifra de afaceri nu inseamna profit, nu? Ca si in cazul in care vand pixuri: am comanda de la un client de 100 buc...le iau de la Metro cu 1 leu si le vand cu 1.5 lei...pai ce in 707 trec doar 0.5 lei * 100 buc?
In alta ordine de idei daca am merge pe ideea dvs, cu inreg facturii pe 704 si 462, inseamna ca pe factura articolele transport, respectiv comision sa zic vor trebui defalcate cumva, astfel ca pe o linie suma aferenta transportului sa zic asa, cea care se inreg in 462 sa nu fie inclusa in baza de impozitare si implicit sa apara fara tva, iar pe linia a doua sa am comisionul meu sa zic inscris normal ca baza+tva (si sa-l inreg in 704, 4427). Ia ganditi-va la cumparator, el cum va inreg aceasta factura? Practic ii obstructionati dreptul de a deduce tva-ul aferent transportului !
Exemplu practic:
Firma A - casa de expeditie/intermediere transport
Firma B - firma de transport
Firma C - clientul lui A
Firma A primeste comanda de la firma C sa efectueze un transport. Se convine asupra sumei de 119 lei tva inclus.
Pt transport, firma A, apeleaza la serviciile lui B si-i plateste aceteia suma de 107.1 lei tva inclus. (90 lei + 17.1 lei tva)
Apoi A factureaza lui C suma finala de 100 lei + tva, asa cum convenisera.
Pai in situatia descrisa de dvs, inseamna ca suma de 107.1 lei ar fi facturata ca neinclusa in baza de impozitare si comisionul de 10 lei + tva ar fi inscris normal in factura. In aceasta situatie, clientul dvs. -firma C nu-si poate exercita dreptul de deducere al sumei de 17.1 lei tva aferent transportului platit de firma A catre B.





Răspuns la discuția MONOGRAFIE CASA DE EXPEDITIE
Cum am mai spus expeditorul contracteaza servicii de transport cu un transportator, pe care apoi le refacturează beneficiarului transportului. Serviciile casei de expediție sunt servicii de transport. Sau poate casa de expeditii este numai comisionar??Cristina!!!! Da - daca este intermediar contabilizeaza numai comisionul stabilit in contract.


Parerea mea este ca exista 2 situatii speciale aici:
1) casa de expeditie actioneaza ca intermediar in numele si in contul clientului, adica primeste factura de la un transportator de 10 lei de ex pe numele clientului sau si factureaza fie doar comisionul propriu sa zicem 1 leu+tva, caz in care inreg este doar 4111=704,4427 sau daca factureaza "plati in numele si contul clientul;ui" + comision , atunci inreg va fi 4111=704,462,4427.
2) casa actioneaza ca intermediar in nume propriu dar in contul clientului sau, ceea ce inseamna ca primeste de la transportator o factura pe numele sau, iar apoi casa refactureaza aceste serv de transport catre client, atunci clar inreg este 4111=704,4427 ( cu suma aferenta platii catre transportator+comisonul propriu).

Ma intereseaza f tare acest subiect, intrucat si eu sunt implicata direct intr-un asemenea caz. Astept pareri.
Răspuns la discuția CCM 2007-2010



CCM 2007-2010


Va rog sa ma lamuriti si pe mine cum e cu cerintele postului...m-am uitat in COR si nu e nicaieri specificat ca de ex sef serv contab sau functionarul adtiv tre' sa aiba ca studii facultate sau liceu ... asta e marea mea dilema !
Am la firma de ex operator comercial cod 342101 care are studii superioare ... salariul cum i-l fac ? cu coef 1.2 sau 2 ?