avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Activitate ioana-elena81

Activitate ioana-elena81

Buna ziua!
Fiica mea de 5 ani este cu handicap locomotor, are certificat de handicap grav și certificat de orientare școlară. Frecventează gradinita de masa si este prescolar. Ma intereseaza daca are dreptul la bursa medicala cf Ordin 5576/2011 si cf Ordin 3480/2018 având în vedere că prescolarii fac parte din Învățământul preuniversitar.
Multumesc pentru raspuns!
Buna seara!
Sunt o asociatie infiintata cu scop umanitar pentru imbunatatirea vietii copiilor cu probleme neuromotorii si vreau sa amplasez urne in diferite locatii pentru strangerea de fonduri. Care este procedura de amplasare a urnelor si de ce acte am eu nevoie ca asociatie si sa dovedesc locatiilor ca pot face acest lucru? Dar pentru golirea urnelor?
Sunt în concediu de îngrijire copil cu grad de handicap I pana la vârsta de trei ani...întrebare. ..as putea beneficia( eu sau sotul) de scutirea de la impozitul pe venit din salariu sau indemnizații în baza certificatului de handicap al copilului?
Buna ziua!!! va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati:
Sunt o gravida in 26 saptamani de sarcina din Sj, personal civil in mai si mi s-a aprobat concediu de risc maternal urmand toate procedurile necesare, respectiv:
- am depus dosar de risc maternal si trimis la aprobat la medicul de medicina muncii Bucuresti care raspundea de judetul sj
- am primit informarea cu aprobarea concediului de risc maternal la 15.07.2014.
Din 14.07 - 13.08.2014 am fost in concediu de odihna neavand nevoie sa beneficiez de concediu de risc maternal, decat din 14.08.2014, dar trebuie sa trimit din nou concediul de risc maternal eliberat de medicul de familie spre vizare la medicul de medicina muncii Cluj de aceasta data( s-a numit un medic care sa raspunda de zona sj in tot acest timp) care am aflat ca este in concediu de odihna si nu este cine sa-mi vizeze concediul, ironia sortii face ca si medicul de medicina muncii de la bucuresti care ar mai putea sa-mi vizeze concediul este de asemenea in CO.
Ce fac in situatia aceasta? Cine imi vizeaza concediul de risc maternal ca sa-l pot preda in timp util si sa nu raman cu absente nemotivate la serviciu? Care este termenul legal de vizare al acestuia de la primire?

Revin cu o nelamurire cu privire la plata indemnizatiei de maternitate in cazul in care am venituri din doua parti respectiv:
- venit din salarii - contributia concedii si indemnizatii 0.85% platita
- venit din conventie civila ( contract de prestari servicii de arhivare) - contributia concedii si indemnizatii 0.85% platita
- conform art 33 din OUG 158/2005 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti la care din situatiile de la art. 1 alin. (1) lit. A si B ma incadrez cu venitul din conventia civila( care este o activitate independena desfasurata pe timp de o luna de zile, dar nu am autorizatie de arhivar ). Mai beneficiez de indemnizatia de maternitate de pe urma venitului din conventie civila?:

Art. 1
(1)Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A.desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B.desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C.beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
(2)De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a)asociati, comanditari sau actionari;
c)membri ai asociatiei familiale;
d)autorizate sa desfasoare activitati independente.
e)persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
(3)Persoanele prevazute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia pensionarilor de invaliditate gradul III si a pensionarilor nevazatori, care se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. c) si d).

Multumesc si pentru raspunsurile anterioare

Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate:

1. in cazul in care voi incheia o conventie civila cu o societate comerciala din 01.07.2014 - 29.07.2014 iar concediul de maternitate (126 zile) il voi lua dupa nasterea copilului adica 16.11.2014. In concluzie voi avea doar 21 zile lucrate(din 23 lucratoare in iulie) in ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate, venitul brut va fi de 6500 lei, iar cel net 5047 lei.

2. in cazul veniturilor din salarii daca copilul se naste la 16.11.2014:
venit brut cu 6 luni anterioare concediului de maternitate - :mai- 956; iunie - 831; iulie- 992; august- 1020; sept-1020; oct-1167; noi-1167.
(am inteles de la dvs ca beneficiez de indemnizatia de maternitate de pe urma ambelor venituri concomitent, daca am platit contributia de concedii si indemizatii - 0,85% de fiecare parte)

M-ar ajuta mult o metoda de calcul.
Multumesc



Multumesc mult pentru raspuns, as mai vrea sa ma lamuriti inca un aspect:
- daca perioada de 126 zile concediu de maternitate luate dupa nasterea copilului coincide cu cu concediul de ingrijire al copilului, cum se platesc indemnizatiile aferente? se platesc amandoua in acelasi timp? sau indemnizatia de crestere a copilului se plateste dupa terminarea celor 126 zile de concediu de maternitate? Care indemnizatie este mai avantajoasa financiar?
Multumesc anticipat
Situatia este urmatoarea:
-sunt insarcinata in 5 luni, data estimata a nasterii copilului este 16.11.2014
-din 01.07.2014 - 29.07.2014 - voi fi in concediu de odihna
-este posibil ca din 30.07.2014 - 16.11.2014 - sa fiu in concediu de risc maternal daca se aproba dosarul? si apoi dupa nasterea copilului sa imi iau cele 126 zile concediu de maternitate?
Multumesc anticipat
Multumesc mult pentru raspuns, dar as mai avea o nelamurire la raspunsul dat de de dvs la pct 1:
- spuneti ca daca am platita contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii si in cazul conventiei civile si pentru contractual individual de munca, beneficiez de indemnizatia de maternitate de pe urma ambelor venituri din ambele parti? Daca da trebuie sa instiintez in scris si angajatorul cu conventie civila despre sarcina? Cum se procedeaza?
Multumesc anticipat