avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate L_Eva

Activitate L_Eva

Am primit cerere pt. acordarea bursei de boală de la diriginte, cu informația că elevul care are ochelari de vedere, primeşte 200 ron lunar dacă aducem rețeta + câteva acte până la 20 octombrie. Pe net caut şi văd informații total diferite. Întrebăriile mele sunt: se acordă bursă pt. elevi pt. ochelari de corecție? Lunar se acordă suma sau doar odată? Cât se acordă? Cine dă aceşti bani? Termenul de depunere când e? Mulțumesc frumos!
Transcriere mașină vânduta
Am vândut mașina, am făcut contract de vânzare-cumpărare in 5 exemplare, care nu a fost ștampilat la Impozite fiind sâmbătă, am înscris in talon că am vândut mașina. Cumpărătorul a zis că luni imediat după cumpărare se duce la un birou de transcriere si rezolvă transcrierea, dar acum dupa 2 luni vine cu idea ca el vinde mașina si noi să facem un nou contract cu noul cumpărător. Noi având contractul de vânzare-cumpărare ce putem să facem ca lucrurile să intre în normal, mașina să fie transcrisă de pe numele nostru?
În primul rând mulţumesc pentru răspuns.

Problema e că la Primărie mi s-a zis că se ia în considerare veniturile tuturor persoanelor care locuiesc la adresa respectivă şi se ia în considerare şi alocaţia pentru copiii. Se face o anchetă socială şi se acordă foarte rar scutire. Da, aşa şi scrie în lege " Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri...", adică eu am posibilitatea să umblu pe la Primărie şi ANAF cu hărtiile mele 2-3 zile la rând fără nici un rezultat.... E o posibilitate să dau cerere dar numai teoretic în realitate lucrurile stau altfel (Consiliul Local / Primăria are nevoie de bani, de cât mai mulţi bani).
Mi s-a refuzat la ANCPI eliberarea copiei după o carte funciară închisă (a fost transcrisă la un alt număr) pe motiv că e închisă - acest lucru e legal sau trebuie să elibereze copia cerută de mine?
Mulţumesc,
Conform Legii 227/2015 art.456,464 persoanele fizice cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară pot beneficia de reducerea cu 50% a impozitului pe clădire şi teren. Întrebarea mea e: ce se înţelege prin "venit lunar" a persoanei fizice?venit net ?sau venit brut? Altfel zis: cei care au ca venit salariul minim pe economie + alocatie dupa un copil pot beneficia de această reducere?
Mulţumesc,
Bună ziua,
am un teren cu o casă în intravilanul unei localităţi, de 721 m2, care figurează în carte funciară (şi la Serv. Impozite) astfel: 400 m2 teren cu construcţii + 321 m2 teren arabil. Primăria pe anul 2016 mi-a calculat impozitul pe toate suprafaţa ca fiind teren cu construcţii. E legal să se ia în calcul la un singur teren de două ori cele 400 m2 prevăzuţi de lege ca teren cu construcţii?
Mulţumesc,
Mulţumesc mult pentru răspuns! Atunci, dacă înţeleg bine soţul meu are drept de moştenire după prima soţie (cota 1/4?). Ne gândim să cerem o declaraţie de la fiica din prima căsătorie, prin care renunţă la eventuala moştenire din averea noastră în schimbul cotei moştenite de soţul meu după prima soţie - e în ordine acest lucru din punct de vedere legal? Sau e mai bine dacă cedăm dreptul de proprietate a locuinţei, pe care urmează să cumpărăm, prin donaţie copilului din a doua căsătorie cu drept de uzufruct viager pentru mine şi soţul meu?
Mulţumesc!
Bună ziua,

soţul meu are o fiică înfiată din prima căsătorie. Prima soţie e decedată. Noi avem împreună un copil şi locuim în locuinţa mea, cumpărată de mine înaintea căsătoriei. Fata din prima căsătorie avea 16 ani când noi ne-am căsătorit , nu a locuit niciodată cu noi, locuieşte şi acum cu bunicii din partea mamei în casa în care a locuit şi soţul meu în timpul primei căsătorii (casă ce e pe numele mamei- prima soţie a soţului meu, şi bunicii au drept de uzufruct viager).
Întrebarea mea este: are vreun drept de moştenire fiica din prima căsătorie asupra locuinţei cumpărată de mine după moartea noastră? Dacă vindem apartamentul şi cumpărăm o locuinţă mai mare ce drepturi va avea fiica din prima căsătorie?
Doresc să ocrotesc copilul nostru de eventuale discuţii şi procese.
Vă mulţumesc!
Buna ziua,
parintii mei au primit inapoi conform legii fondului funciar in jur de 6 ha de pamant in extravilan intr-un mic sat din Transilvania. Anul acesta am inceput sa ma ocup de aceste terenuri (parintii mei fiind batrani) si ma confrunt cu mai multe probleme:
1. teren detinut inainte de colectivizare de tatal meu, ce nu apare deloc pe titlul de proprietate. Cum pot sa revendic acest teren? Pot sa fac eu acest lucru deoarece tatal meu este trecut de varsta de 80 de ani?
2. delimitarea corecta a parcelelor detinute. In zona noastra exista carte funciara cu mult dinaintea comunismului, dar la primarie mi s-a spus ca numerele topografice din vechile carti funciare nu coincid cu numerele topografice folosite in timpul comunismului si inscrise pe titlul de proprietate. In comuna nu exista plan de parcelare. De unde se poate porni in delimitarea parcelelor? de la granitele cunoscute de parinti? de la extrasul de carte funciara (daca reusesc cumva sa obtin ca la OCPI se lucreaza, dupa cate stiu eu, doar dupa numere topografice)? de la numerele topografice inscrise pe titlul de proprietate? Am obtinut de la topograful de la primarie niste harti desenate pe calculator cu parcelele ce apar pe titlul de proprietate, dar unele sunt ca suprafata mult mai mari decat suprafetele ce apar pe titlu, Nu inteleg cum e posibil acest lucru!
3.O mare parte din pamanturile noastre sunt folosite ca pasune fara acordul nostru de niste sateni (noi locuim de 30 de ani intr-un oras la 20 km distanta de satul natal al parintilor mei), care au solicitat si primesc pe terenurile noastre subventii de la APIA. Nu pot sa cred ca acest lucru e legal! Unde pot sa contest acest lucru?

Va multumesc!
Buna ziua,

multumesc pentru raspuns, desi cred ca la majoritatea intrebarilor mele nu am primit raspuns.
Puteti sa-mi spuneti ce "castig" cu intabulare? Dupa intabulare o sa mai am inca cateva harti ce-mi dovedesc dreptul de proprietate (acest lucru e deja dovedit de titlul de proprietate, nu-i asa?), hartii pentru care ar trebui sa platesc cu mult peste pretul de piata actual al terenurilor si intre timp pamantul e folosit de altcineva. Deci eu ca proprietar TREBUIE sa platesc impozit pe teren, sa fac intabularea, iar cei care sunt "smecheri" au tot DREPTUL sa-mi foloseasca terenul si sa mai si fie platiti pentru acest lucru de APIA.

Multumesc.