avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate corina.slav

Activitate corina.slav

Am o nelamurire cu privire la Data de Sfarsit Suspendare in cazul angajatelor care solicita concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si al caror contract se suspenda la initiativa lor conf. Art 51: (1) - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata.

Data de Sfarsit Suspendare corecta de transmis in Revisal este: data la care va implini copilul 2 ani sau 1 an si 11 luni in conditiile in care cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept (tatal spre ex.) ?

Conf. Articolul 11(1) din OUG nr. 111/2010 Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și celor aflate în situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;b) în situația în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.(2) În situația prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat inițial concediul și indemnizația pentru creșterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

Multumesc.
Multumesc
Este vorba despre Legea nr. 367/2022 - adică noua Lege a dialogului social. - art. 57 alin (4) privind interdicția persoanelor care au funcții de conducere în unitate de a fi alese ca reprezentanți ai angajaților/lucrătorilor.
Multumesc pentru raspuns rapid dar marturisesc ca nu l-am inteles. Nu e vorba despre sindicat ci despre reprezentantii salariatilor si nu e vorba despre nicio infractiune comisa. Ma refeream la interdictia de a alege ca reprezentanti ai salariatilor angajati ce detin functii de conducere.
Daca unul dintre cei 3 reprezentanti ai salariatilor alesi in aug 2022 are o functie de conducere in companie, mai este valabil mandatul sau timp de doi ani, avand in vedere modificarile din legea dialogului social intrate in vigoare in 25 decembrie 2022?
Buna ziua. O firma doreste sa modifice valoarea diurnei. Ce anume trebuie sa faca?
Multumesc
Multumesc
Zilele de concediu de odihna ne efectuate in anul curent se pot lua intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Ce se intampla insa cu concediile mai vechi ne efectuate? Sa zicem in urma cu 3 sau 4 ani? Stiu ca este posibila compensarea in bani doar la plecarea salariatului dar daca, de ex, un angajat nu isi ia concediu timp de 3 ani, la plecarea sa, compania trebuie sa-i plateasca toate zilele de concediu restant sau exista o limita de un an sau doi?
Multumesc mult
Buna ziua. Este obligatoriu ca o companie sa aiba un angajat in resurse umane, cu calificare de inspector resurse umane, pentru a face inscrieri in revisal, a intocmi si semna adeverinte si a reprezenta compania in cadrul unor posibile controale de la ITM sau este suficient, de exemplu, ca acest rol sa fie acoperit de catre contabil, care are trecute in fisa postului aceste responsabilitati si chiar a facut si un curs de inspector resurse umane?
Multumesc