avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Activitate violeta.grigorescu

Activitate violeta.grigorescu

Buna ziua!
Exista obligativitatea ca la un imprumut intre doua firme afiliate, in care una are calitate de asociat la cealalta, sa se perceapa dobanda ? Daca DA, rugam argumentare legislativa. Va multumesc!
Va multumesc, pt raspuns!
Buna ziua! O SA cu un CSV peste 45.000 lei,, platitoare de impozit pe profit cu peste 2 salariati si inregistreaza o CA sub un milion de euro, poate opta pentru plata impozitului pe venit?
va multumesc!
Buna seara si La multi ani!
Care este cursul valutar folosit la inchiderea exercitiului financiar 2021?
Buna ziua!
Avem urmatoarele variante in cazul vanzarii unui teren construibil de catre o Persoana Fizica :
- persoana fizica vinde 2 loturi de teren construibil : teren 1 il detine in cota-parte cu alti proprietari ( numar cadastral unic XX) si teren 2 unic proprietar( numar cadastral YY);
- ambele terenuri au o valoare de vanzare ce depaseste fiecare dintre ele pragul de inregistrare in scopuri TVA;
- persoana fizica nu a mai vandut nici-un imobil in ultimii 2 ani;
- utilitatea celor 2 terenuri de la achizitie pana in prezent:
Teren 1 – a fost dat in comodat la o societate comerciala;
Teren 2 – neutilizat – nici din punct de vedere personal si nici economic;
Urmeaza cele doua ipoteze pentru care va solicitam raspunsuri:
Daca cele 2 terenuri (cu numere cadastrale diferite) sunt vandute in acelasi act notarial, acest lucru presupune inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei fizice? Daca da, cand anume trebuie facuta inregistrarea?
Daca se vor face 2 acte notariale diferite, respectiv un teren se vinde in decembrie 2021, iar celalalt teren in ianuarie 2022, aceste 2 tranzactii, in ani diferiti, presupun inregistrarea in scop de TVA a persoanei fizice?

Mentionez ca, PF mai obtine si venituri din cedarea folosintei bunurilor in baza ctr. inregistrate la ANAF.

Va multumesc!
Va multumesc!
Societatea X a construit un ansamblu de apartamente in vederea vanzarii pentru care are PV Receptie conform legislatiei in Aprilie 2020. In urma PV de receptie , aceste apartamente au fost inregistrate in cont 345 – Produse finite .
Constructia a fost executata in colaborare cu mai multi parteneri cu care au fost incheiate contracte pe faze de lucrari ( exemplu : structura cu Tertul X , amenajari interioare cu tertul Y , fatada cu tertul Z, climatizarea cu tertul W etc )
Mare parte din apartamente au fost vandute, dar mai sunt cateva.
Intrebare - Incepand cu data de 01.01.2022 pot fi vandute aceste apartamente fara TVA , cf art 292 alin (2) lit. f) pct. 3. , dar cu ajustarea bazei de TVA ?

ART. 292 - Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități
(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;
2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea construcției sau a părții din construcție, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării, respectiv valoarea înregistrată în contabilitate în cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidența contabilă și care nu aplică metoda de evaluare bazată pe cost în conformitate cu Standardele internaționale de raportare financiară, sau valoarea stabilită printr-un raport de expertiză/evaluare, în cazul altor persoane impozabile. În cazul în care se înstrăinează doar o parte din construcție, iar valoarea acesteia și a îmbunătățirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate în baza unui raport de expertiză/evaluare;
Norme metodologice (3) Se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcții sau al unei părți din construcție care nu a suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepție definitivă a construcției sau a unei părți din construcție. Prin proces-verbal de recepție definitivă se înțelege procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislației în vigoare. În cazul unei construcții realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia construcția sau partea din construcție este înregistrată în evidențele contabile drept activ corporal fix.
Buna ziua,

Am rugamintea sa ne spuneti daca trebuie platit impozit cladire si teren la apartamentele ce sunt produs finit, respectiv, marfa in vederea vanzarii. Ele, practic, nu sunt utilizate, ci asteapta clientul.

Este ca si la masinile noi care sunt marfa, se plateste impozit atunci cand se inmatriculeaza.

DITL ne-a cerut sa platim impozit sau poate este o cota mai mica?

Multumim,